StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici imotske krajine, čije je gospodarstvo odavno devastirano, najviše žale zbog...

OTIMAČINA 'AGROKOKE' Javna pljačka bivšeg imotskog ponosa

Piše PSD.
7. veljače 2011. - 23:37
Pitate li bilo kojeg Imoćanina što mu je najteže palo u neslavnoj imotskoj privatizacijskoj priči, od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je, primjerice, nestao nekadašnji trgovački div “Napredak”, pa “Imostroj”, svi će jednoglasno ustvrditi da im je najteže što nema “Agrokoke”.

Taj imotski prehrambeni brend, koji je počeo raditi krajem šesdesetih godina, a svoj zenit postigao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, osim što je zapošljavao više osd 100 radnika, jajima je opskrbljivao područje od Rijeke do Ulcinja u Crnoj Gori, dio Slovenije i Bosne i Hercegovine.

S kapacitetom od 150 tisuća nesilica i godišnjom proizvodnjom od oko 40 milijuna jaja “Agrokoka” je bila nadaleko poznata i na ponos Imoćana.

Dakako, privatizacijske zavrzlame devedesetih, stečaj, pa onda prodaja tvrtki “Perišić”, a nakon toga firmi “Bura”, te na koncu dolazak pod okrilje “Cromos agra” iz Zagreba, doveo je imotski ponos do samoga dna.

Danas, nešto pod okriljem noći, ali i u pola bijela dana, kamionima, traktorima ili frezama, dolaze ljudi i nesmetano odvoze preostali inventar “Agrokoke”. U pitanju svojevrsna javna pljačka. Nekima je dobro željezo od nekadašnjih hala i spremišta za kokošju hranu, a nekima vrata i prozori poslovne zgrade.

Pustoš na mjestu gdje su se stvarali milijuni maraka

Linija za transport jaja uvezena iz Nizozemske, danas je u visokoj travi pokraj nekadašnjih hala.

Od šest velikih hala, a svaka je imala kapacitet od 25 tisuća nesilica, ostali su samo goli betonski temelji. Kompletni inventar generatora za električnu energiju jednostavno je nestao, u prostorima gdje su se sortirala jaja samo su smeće i otpad.

Vlada pustoš na mjestu gdje su se nekada stvarali milijuni njemačkih maraka, gdje se dijelila trinaesta plaća i punili stambeni fondovi za radnike.

I kada smo pokušali doznati nešto više od posljednjeg u nizu vlasnika “Agrokoke”, zagrebačke tvrtke “Cromos agro”, ljubazna tajnica nam je odgovorila da o tome ne može govoriti te da pričekamo vlasnicu, gospođu Maju Paškvalin, koja se vraća sa službenog puta krajem tjedna.

Dakako, dok se netko iz Zagreba uopće sjeti da se tamo u Imotskom događaju čudne stvari, od “Agrokoke” neće ostati na A.

- Srce mi puca od tuge kada ste mi kazali što se događa s mojom “Agrokokom” - bile su prve riječi nekadašnjeg tehnologa, dipl. veterinara Milivoja Pancirova kada smo ga nazvali i priopćili mu kako s lica zemlje nestaje nekadašnji ponos Imoćana.

- I danas sam uvjeren da bi jedna farma od 100-150 tisuća koka nesilica bila i te kako rentabilna, baš u tom području, jer toga prehrambenog artikla uvijek je malo. Samim time zaposlilo bi se i pedesetak ljudi, što je u uvom trenutku i te kako bitno - veli nam Pancirov.

napisao i snimio braco ćosiĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:44