StoryEditorOCM
Dalmacijamještani osam zaselaka u ričicama zaprijetili blokadom prološkog mosta Ako im se ne uredE četiri kilometra ceste

ODSJEČENI OD SVIJETA ‘Starce na rukama nosimo k liječniku, a načelnik se voza’

Piše PSD.
26. rujna 2011. - 16:21
Ovo je sada zadnji naš mirni skup, dostojanstven i civiliziran. Ovakvih skupova bilo je na desetke i nikada ni jedan nije donio rezultata.

Već pet punih godina šaljemo privatno, pa i putem naših odvjetnika, zamolbe na adresu lokalnih čelnika naše općine Proložac, ponajprije načelniku Mati Lasiću, da nam konačno Općina uredi četiri kilometra puta koji nama život znači.

Mi, mještani zaselaka Bilojelići, Tavre, Matišići, Brnasi, Ćorbići, Sičenice, Lažete, Malenice odsječeni smo od svijeta, samovoljom naših legalno izabranih predstavnika lokalne samouprave.

I zato ćemo već uskoro svi, pa i naši stariji, sići u središte općine u Proložac, blokirati prijelaz preko staroga Prološkog mosta, pa neka i drugi vide kako je živjeti kada nemate komunikaciju i put.

Puno rupa i kanala

Ovo je zaključak sa zbora mještana osam zaselaka u Ričicama, kojima je prometnica od Lažeta pa sve do središta Ričica jedini izlaz u svijet.

A, ona je totalno neupotrebljiva, dapače, ne samo opasna za bilo kakav promet, već je na pojedinim mjestima njome nemoguće prometovati jer je izrovana, puna rupa i kanala koje su iza sebe ostavile bujice, porušeni potporni zidovi, obrasla u draču i travu. Jednostavno - nemoguća i za pješake!

- I dok se naš načelnik voza automobilom do Splita, gdje i stanuje, mi ovdje naše stare sumještane, a mnogi od njih su i nepokretni, na rukama nosimo do kilometrima parkiranih automobila kako bismo ih mogli odvesti k liječniku. Za bilo kakav posao u našem zaseoku sve moramo obavljati pješice. To je sramota - veli Mate Brnas.

- Ni sam ne znam koliko sam puta nazvao načelnika, molio ga i kumio da nam popravi prometnicu, jer je za to u proračunu u posljednjih nekoliko godina bilo novca. Da je samo godišnje asfaltirano po dvjestotinjak metara, a ostalo tamponizirano i uvaljano, mogli bi normalno prometovati - kaže Ante Lažeta.

- Još 2008. godine potpisalo se nas pedesetak mještana iz Lažeta, Sičenica, Brnasa, Tavra, Matišića i preko odvjetnika poslalo zamolbu u Općini i na adresu našega načelnika.

Zvali smo ga bezbroj puta, nije se javio, pa smo ga preko odvjetnika konzultirali i upozoravali na stanje s našim putem, no uzalud već godinama - ogorčen je Ivan Tavra, koji nam pokazuje brdo papira koje je slao na adresu Općine Proložac.

Svi bi se odrekli

- To što se načelnik i njegovi ljudi vade na neriješene imovinsko-pravne odnose, nije točno. Nema našega sumještanina koji se ne želi odreći svoje zemlje kako bi nam se napravio put, koji čekamo desetljećima - jedinstveni su mještani osam zaselaka iz Ričica, okupljeni u zaseoku Bilojelići na mirnom prosvjednom skupu u nedjelju.

I mi smo u nedjelju nekoliko puta pokušali kontaktirati mobitelom načelnika općine Proložac Matu Lasića da komentira navode mještana Ričica, no mobitel mu je bio isključen.

tekst i snimka Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:38