StoryEditorOCM
Dalmacijasumnja na ‘muljažu’

Od krša do turističke zone: "Kad tad ćemo doznati istinu"

Piše PSD.
2. rujna 2013. - 21:44
Vrbanjanima je opet stavljena sol na ranu, a ovoga puta je to svojim intervjuom u jednom političkom tjedniku sasvim slučajno napravio Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, progovorivši o preprekama koje se javljaju pred investitorima, osobito onima zainteresiranim za turističke projekte u Hrvatskoj.

Veliki problem postoji kod onih što su kupili zemljište, zapravo pašnjak, za koje im je netko nekad davno, citiramo ga, obećao da će postati građevinsko. Primjerom se nadovezao na hvarski slučaj i investitora koji je kupio poljoprivredno zemljište, od 2008. godine u njega uložio 20 milijuna eura, sve to vrijeme iščekujući njegovu prenamjenu.

I sad stop: Vrbanjani su u ovom dijelu njegove izjave prepoznali svoj slučaj, londonski investicijski fond “Landmark”, grupaciju neslavno propalu u Dugom Ratu, koji je od 2006. godine u hvarskim uvalama Ključna i Žolca, nedaleko od Staroga Grada, kupio 90 hektara makije, krša, neprohode...

Čuvanje leđa

Novim izmjenama i dopunama Županijskog prostornog plana odjednom je 45 hektara od 90 hektara tog zemljišta uskrsnulo kao T2 zona s jasnom turističkom budućnošću. S druge strane, dosadašnje vrbanjske T2 zone u Borovoj 2 i 3, Basini i Mudrom dolcu preko noći su ispale iz plana.

Dovoljno da Vrbanjani pobjesne, posebice potaknuti Novinićevom izjavom o obećanjima investitorima glede prenamjene prethodno kupljenih poljoprivrednih zemljišta. - Naravno da sumnjamo na kriminal i manipulaciju sa zemljištem.

Novinić govori o obećanjima investitorima, priča točno o onome što se kod nas godinama događa, o našoj javnoj tajni. Zovemo institucije pravne države u Vrbanj. Naše su zone s punom infrastrukturom ispale iz plana. Točno onoliko koliko je nama oduzeto dano je Landmarku čiji su se hektari grube makije uvukli u plan priko noći.

Neko je Landmarku mora dat “mig” da se 2006. godine upusti u kupnju makije, neko im je davno obeća da će to jednom postati građevinsko. Ko bi inače bija lud dat 20 milijuna eura za neprohodno grmlje, bez puta, infrastrukture...


Sad je građevno - pa sad više nije
Vrbanjani su pisali peticije, upozoravali Zavod za prostorno uređenje, dobili potporu bivšeg i sadašnjeg Gradskog vijeća, bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika, no ništa se spromijenilo nije.

- Uvuka se ovde teški kriminal, ali ne znamo u kolikom udjelu. Treba to raskrinkati, treba nam pomoć državnih institucija, pozivamo DORH da nam pomogne. Ma da je nama samo znat ko je “Landmarku” ovako nešto obeća.

Ali saznat ćemo mi to kad tad. Neće to tako lako proć. Znamo mi odakle vitar puše – kaže Siniša Petrić, pitajući se kako je moguće da je u bivšem Odboru za urbanizam Starog Grada, koji je aktivno djelovao kada su se izmjene i dopune PP-a radile, od pet ljudi troje preko vlastitih agencija za nekretnine direktno bilo involvirano u prodaju zemljišta “Landmarku”.

tanja šimunić bendić
Snimio nikola vilić / cropix

Vijeće protiv novih zona

Starogradsko Gradsko vijeće uz suglasnost gradonačelnika Vinka Maroevića na svojoj je kolovoškoj sjednici prihvatilo zaključke onog iz bivšeg saziva, iz prosinca lanjske godine, svoj glas dajući obrani zona koje bi, ukoliko se prihvate predložene izmjene i dopune PP-a, mogle ispasti iz plana. Sumarno rečeno, ustrajavaju na tome da se zone Borova 2 i 3 ne ukidaju, predlažući njihovo preoblikovanju na način kojim se ne bi ugrozili interesi već postojećih investitora, što u njima imaju neizgrađeno građevinsko zemljište.

Drže i kako se dosadašnja T2 zona Basina Mudri Dolac ne bi smjela ukinuti iz plana, ali bi se zato mogla preblikovati ili razdvojiti na dvije manje zone. Što je najvažnije, stava su kako se ne bi smjelo pristupati ni određivanju novih izdvojenih zona Dugi rat i Ključna (Žolca), sve dok se na dosadašnjim T2 zonama ne postigne izgrađenost od 80 posto i više površine. Upravo kao što je propisano važećim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:56