StoryEditorOCM
Dalmacijanjeno ime iskače

Od cestarine preko odvojenog života pa do stana u Zagrebu, pobrojali smo svaku kunu: saborska zastupnica iz Baške Vode je 'kraljica troškova'

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
20. veljače 2019. - 17:44

Nakon što je pretprošle godine njeno ime iskakalo među prvih nekoliko na popisu najrastrošnijih saborskih zastupnika, na nedavno objavljenom izvještaju troškova pala je malo niže, ali ne previše.

Dragica Vranješ opet je, dakle, među zastupnicima za koje smo više izdvojili nego za većinu.

Ne računajući trošak plaće od 21.115 kuna bruto, kad bi prerečunali u mjesečne iznose, kroz 2018. godinu dobivala je dodatnih 9740 kuna i 25 lipa.

Godišnje, dakle, ti dodatni troškovi dosegli su vrtoglavi iznos od 116.883 kune i 72 vaše lipe. Baš one koje ste uplaćivali u proračun, što putem PDV-a, što putem odavanja od plaća, komunalnih naknada i tako dalje.

Dragica je trošila na sve.

Na dnevnice 2913 kuna i 20 lipa, na automobil 48.248 kuna. Za cestarine smo joj dali 10.357 kuna, a na letove avionima 8496 kuna i 75 lipa. Kad smo već kod prijevoza, za razliku od mnogih saborskih zastupnika, Dragica je “na firmu”, odnosno državu, tukla i javni transport. Ukupno 206 kuna.

Dvjesto šest kuna. Je li se to odnosilo na karte za tramvaje po Zagrebu, ili na Promet Makarsku, ne znamo, jer Dragica nije bila dostupna za izjave.

No, ono što znamo jest da smo joj plaćali stan u Zagrebu. Maksimalni mjesečni iznos za tu stavku je tri tisuće kuna.

Pa smo tako Dragici taj njen stan plaćali 30.342 kune i 46 lipa. Da joj se nađe, za režije smo joj dali još 2807 kuna i 15 lipa.

Primala je Dragica i naknadu za život odvojen od Joze Vranješa, makarskog dogradonačelnika, pa je za tu stavku iz ovog našeg zajedničkog proračuna njoj na račun prebačeno 8723 kune i 81 lipa.

Primjera radi, najbliži idući susjedni saborski zastupnik putuje u Zagreb iz Vrgorca. Ime mu je Ante Pranić.

Zanimljivo je kako udaljenost Baška Voda - Zagreb cestovno iznosi 436 kilometara.

Udaljenost Vrgorac - Zagreb je 482 kilometra. Ugrubo, 50 kilometara više. Gledajući tablicu ukupnih troškova s internetske stranice Sabora, zastupnik iz Vrgorca potrošio je oko trideset šest tisuća kuna manje od kolegice. Moguće kako se radi o tome da je Dragica imala više obaveza zbog kojih je morala više i putovati.

Pranićevi su, dakle, troškovi 79.586 tisuća kuna, od čega na gorivo za privatni automobil - 57.584 kuna, a na cestarinu 12. 462 kune. Ništa više nema u njegovim stavkama.

Nije uzeo dnevnice, nikakve javne prijevoze nije tukao, nikakve avione, pa čak ni naknadnu za život odvojen od makarskog dogradonačelnika nije tražio.

Pitali smo ga kako komentira da su troškovi kolegice toliko veći? Moguće i da nije mogla dobiti državni stan, pa je morala ići u privatni, ali uvijek ostaje pitanje troškova naknade za odvojene žitove i dvjestotinjak kuna javnog prijevoza...

- Ne komentiram druge saborske zastupnike, njihovi troškovi i rad u saboru komentiraju sami sebe - kaže Pranić.

On, veli, ne ide avionom već automobilom jer često poveze još nekoliko ljudi.

- Kako mnogi znaju da putujem u Zagreb najčešće utorkom, a vraćam se petkom često pitaju za prijevoz. Napravim ljudima uslugu besplatnog prijevoza ili pak često ponesem neke stvari koje osobe iz Vrgorca šalju svojima u Zagreb i obratno - kaže Vrgorčanin, a na pitanje zašto ne uzima naknadu za odvojeni život, nudi odrješit odgovor:

- Osobno smatram da tu naknadu treba ukinuti. Svi smo slobodno odlučili i pristali svojevoljno biti na listama za Sabor RH i svi smo znali što to znači za osobne živote. Saborska plaća je znatno veća od državnog prosjeka i sasvim dovoljna - veli Pranić dodajući da će najvjerojatnije morati mijenjati automobil nakon saborskog mandata.

Usput budi rečeno, dva rodom Podgoranina u Hrvatskom saboru također se nisu nešto iskazali u troškovima. Mirando Mrsić apsolutna je nula. Nije lipe potrošio na niti jednu stavku. A Boris Lalovac potrošio je ukupno 8848,45 kuna u čitavoj 2018. godini, što je manje nego Baškovođanka samo na odvojeni život.

Ukupno je na sve saborske zastupnike, ne račujanući njihove basnoslovne plaće, otišlo 8.650.344,59 kuna, a na njihove odvojene živote 39.454,25 kuna. Koja stavka, ha?

Gledajući na razini države, najviše je, gotovo 162 tisuće kuna, potrošio SDP-ovac Saša Đujić. Slijedi HDZ-ov Miro Kovač sa 160 tisuća, opet SDP-ov Franko Vidović sa 157 tisuća i HDZ-ovci Sanja Putica 139 tisuća i Željko Raguž 134 tisuće kuna.

Pronicljiviji čitatelj zapitat će se vrijede li tih para.

Brojke

116.883 kune koštali su nas dodatni troškovi Dragice Vranješ

48.248 kuna potrošila je na osobni automobil

2913 kuna iznosile su Dragičine dnevnice

10.357 kuna stajale su je cestarine

8496 kuna platili smo joj avionskih karata

206 kuna platili smo Dragici javmni prijevoz

30.342 kune platili smo joj stan u Zagrebu

2807 kuna dali smo joj i za režije

8723 kune dobila je od nas Dragica i kao naknadu za odvojeni život

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:30