StoryEditor
Obalastari problemi

O Domu u Dugom Ratu ‘Slobodna‘ je pisala i prije dvije godine, tadašnji vlasnici poslovali su nelegalno. Ustanova sada ima novo ime i nove nositelje

Piše PSD
27. rujna 2020. - 22:40

U staračkom domu u Dugom Ratu večeras iza 19 sati izbio je požar, policija je potvrdila da su dvije osobe preminule. Policijski očevid je u tijeku, a dok se ne otkrije uzrok požara nema sumnje da će ova nesreća pokrenuti lavinu pitanja.

"Slobodna Dalmacija" je prije nešto manje od dvije godine objavila nekoliko članka o nekadašnjem Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe "Lazar" koji je poslovao na istoj adresi kao i dom u kojem je večeras nastao požar.

U studenom 2018. godine vlasnici tadašnjeg doma "Lazar" skrbnicima su MMS porukom javili da zbog zatvaranja doma za manje od tri dana "dođu po svoje najmilije". Zbog tada nastale situacije kontaktirali smo nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odgovorili su nam da od 2014. godine, kada je ustanova na istome mjestu djelovala pod imenom "Toleranca", a tada kao "Lazar", nije ispunjavala minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Ukratko, radili su nelegalno, kako nam je izrijekom potvrđeno u Ministarstvu za socijalnu politiku.

- Inspektori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2014. provodili su inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada četiri puta. Pružateljica usluga ni jednom nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga sukladno odredbama članka 185. Zakona o socijalnoj skrbi - glasi dio odgovora nadležnog ministarstva.

Tadašnja pružateljica usluga je u prosincu 2018. godine najavila zatvaranje tog doma, a iz podataka objavljenih na internetu doznajemo da današnji dom pod novim imenom posluje od 2018. godine na istoj lokaciji kao i prethodno navedena dva doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 11:19