StoryEditorOCM
ObalaU nas ih je 2399

Dalmatinac Jack rođen je 1952. godine, ali tek sutra postaje punoljetan: ‘Za svoj 18. rođendan samo jednu želju imam‘

Piše Mate Primorac
28. veljače 2024. - 17:34

Danas na našem planetu prema procjenama demografa živi više od osam milijardi ljudi, samo njih oko pet milijuna u cijelom svijetu, a točno 2399 u Hrvatskoj, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, slavi rođendan 29. veljače.

Jednog od njih uspjeli smo i mi pronaći, a riječ je o Ivanu Prgometu Šimiću, popularno zvanom “Jack” koji dolazi iz Rašćana pored Vrgorca, a od svoje 14. godine živi u Makarskoj.

Šanse su vam da se rodite na ovaj datum jedan naprema 1461, odnosno 0,068 posto. Velika fešta se sprema u obiteljskom domu ovog strastvenog zaljubljenika u balote i HNK “Hajduk”, a kako i ne bi, kada u stvarnosti ima 72. godine, a slavi punoljetnost, odnosno 18. rođendan.

Porodila ga tetka

– Tetka me porodila u Rašćanima 29. veljače1952. godine. Tada nije bilo babica, kad sam bio dijete nisu se toliko rođendani slavili. Spremio bi se malo bolji ručak i na tom je sve ostalo – kaže nam slavljenik.

image

Ivan se rodio u Rašćanima 29. veljače1952.
 

Vojko Bašić/Cropix

Ivana je životni put, kao i stotine njegovih Rašćanaca koji danas žive u Makarskoj u nekoliko generacija, odveo s druge strane Biokova.

– Došao sam u Makarsku, upisao srednju ugostiteljsku školu, zatim sam završio višu u Splitu, dok sam visoku stručnu spremu stekao u Opatiji. Sa suprugom Katom Brkić koja je radila kao zubni tehničar vjenčao sam se 1978. godine i dobio troje djece: Ljubicu, Matka i Maju. Ponosan sam na svoju djecu, njih troje danas ima završeno pet fakulteta.

Nakon završenog školovanja počeo sam raditi u “Hotelima Tučepi”, zatim u “Mornara” u Makarskoj. Poslije toga sam otišao u Njemačku, tu sam bio sedam godina kod ljudi koji su me zvali kad je počeo Domovinski rat da se vratim s obitelji i nudili mi sve besplatno.

Naravno, nije to ništa išlo na lijepe oči, nego sam sve zaslužio svojim radom. Poslije toga bilo je tu još nekoliko firmi, u nekima od njih sam radio kao poslovođa, a u mirovinu sam otišao iz konobe u Gornjim Tučepima – ukratko nam je svoj životni put predstavio ovaj “punoljetni mladić”.

image

Ivan Šimić Prgomet je prošao cijelu Europu, ali jedno mjesto zauzima posebno mjesto
 

Jakov Prkić/Cropix

Prgomet je prošao cijelu Europu, ali jedno mjesto zauzima posebno mjesto u njegovu srcu, riječ je o rodnom selu Rašćanima.

– Gotovo svaki slobodan trenutak provodim “gore”, volim svoje selo, obnovio sam obiteljsku kuću, uredio vinograde i vrtove oko kuće. Tu je moj mir, moja duša i odmor.

Radio sam puno u životu, djeci sam kupio stan dok su studirali u Zagrebu, izgradio s obitelji kuću u Makarskoj. Međutim, nigdje ne mogu tako “napuniti baterije” kao u Rašćanima.

Kako vidim svoje selo u budućnosti? Mislim da će se sve više mladih vraćati korijenima, obnavljaju se stare obiteljske kuće, krenuo je seoski turizam… No, malo sam tužan kad pogledam kako su stočarstvo i poljoprivreda došli pred izumiranje, a to nas je sve podiglo i odhranilo – veli ovaj turistički radnik.

Zanimalo nas je kako su državni službenici gledali na datum rođenja prilikom izdavanja osobnih dokumenata, je li imao nekih anegdota…

– A nasmijali bi se svi, rekli bi ti si “poseban čovjek”, možeš i malo uštediti na proslavama. Naravno, da bi se rođendani slavili, ali to nije bilo 29. veljače nego na prvi dan ožujka – istaknuo je naš sugovornik, kojem želimo još puno jubilarnih proslava, a ove godine da mu se na okrugli 18. rođendan voljeni klub splitski “Hajduk” okiti naslovom prvaka, pa ako se i ne osvoji neki turnir na balotama, može se to istrpjeti i manje će boljeti.

Već se sprema poseban jelovnik za rođendansku feštu, a prijatelji će sigurno uz dobru kapljicu i pjesmu to znati uveličati.

Mnoge slavne osobe

Inače, na 29. veljače rođene su brojne slave osobe, među njima i jedan papa Pavao III., zatim talijanski skladatelj Gioacchino Rossini, indijski premijer Morarji Desai, britanska glumica Emma Barton... U nekim kulturama 29. veljače držao se nesretnim datumom, poput petka 13., pa se tijekom njega nisu preporučivala vjenčanja.

S druge strane, u Irskoj i Škotskoj imamo zanimljiv običaj, tog dana je ženama dozvoljeno da zaprose muškarce. Prema legendi, sveta Brigita se u 5. stoljeću požalila svetom Patriku da žene predugo čekaju na prošnju pa je tadašnji irski biskup dozvolio ženama da svake četiri godine preuzmu inicijativu.

U Škotskoj je 1288. godine donijet zakon koji je ženama dozvolio prošnju muškaraca, kao i kazne za one koji bi dali odbijenicu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:16