StoryEditorOCM
ObalaNAPOKON ZAŠTIĆENO

Arheološko nalazište na makarskom Svetom Petru ima status kulturnog dobra, za sve je zaslužan preminuli ravnatelj...

Piše Dijana Turić
26. srpnja 2024. - 16:44
Arheološko nalazište na poluotoku Sveti Petar ima svojstvo kulturnog dobra te će biti upisano u Registar kulturnih dobara RHMakarska kronika/Arhiva

Rješenjem Ministarstva kulture i medija utvrđeno je kako arheološko nalazište na makarskom poluotoku Sveti Petar ima svojstvo kulturnog dobra te će biti upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rješenje omogućuje mjere zaštite primjerene povijesnom značaju ovog lokaliteta za Makarsku. Zaštitni i drugi radovi na kulturnom dobru mogu se poduzeti samo uz prethodno odobrenje nadležnog tijela, a unutar ovog područja nisu dozvoljeni nikakvi građevinski zahvati kao ni ostale aktivnosti koje mogu narušiti integritet nalazišta, osim u svrhu prezentacije nalazišta, bez traženja prethodnog odobrenja nadležnoga tijela.

image

Arheološki lokalitet na makarskom poluotoku Svetom Petru
 

Ivo Ravlić/Cropix

Ako se prilikom dopuštenih radova na zaštićenom području naiđe na arheološke ostatke, nalaznik je dužan prekinuti radove te obavijestiti nadležno tijelo koje će predmete predati na privremenu pohranu muzeju, do odluke Ministarstva kulture i medija o trajnoj pohrani.

Prapovijesni lokalitet ne bi bio očuvan bez napornog rada svih koji su bili uključeni, a kako kazuje makarski gradonačelnik Zoran Paunović, najzaslužniji su nedavno preminuli ravnatelj Muzeja Marinko Tomasović, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, djelatnici gradske uprave i Konzervatorskog odjela u Splitu te Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 11:29