StoryEditorOCM
Dalmacijahvarska buna

Nove turističke zone Žolca i Ključna vlasniku terena "Landmarku" dobit uvećavaju za 10 puta!

Piše PSD.
5. prosinca 2012. - 20:18

Jučer je počela javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, koja će potrajati 15 dana, međutim, Hvarani su uglavnom ogorčeni većinom odrednica tog važnog akta. Osobito su razočarani iznošenjem tvrdnji da Plan donosi preporod našim škojima i Dalmaciji, a njime će upravo doći do stagnacije otoka Hvara.

Vrbanjani su se još jednom digli na noge, okupili su se u Domu Matija Ivanića, svoga slavnog pretka kojega su, eto, opet zazivali zbog prevelikih nepravdi, baš zato što se u proceduri donošenja izmjena i dopuna Prostornoga plana nije poštovala njihova riječ, nisu uvažene ni sugestije Mjesnoga odbora Vrbanj, Gradskoga vijeća Staroga Grada, pa ni gradonačelnice i saborske zastupnice Đurđice Plančić.

Pitaju se čemu onda služe demokratske institucije i čime su se Zavod za prostorno uređenje i Županija uopće vodili pri donošenju svojih prijedloga.

Turizam će razvlastiti težake

Tijekom sastanka, što su ga vodili Mili Pavičić, Siniša Petrić i Andrija Vidošević, a koji je na trenutke bio gotovo dramatičan, Vrbanjani su odlučili još jednom poslati Zavodu pisano očitovanje kojim se protive ukidanju zona T-2 uvale Basina (Stari Grad, Jelsa) i Mudri Dolac jer imaju svu potrebnu infrastrukturu.

Zbog toga su te dvije zone vrijednosno bile visoko rangirane, pa stoga nije jasno što se sada odjednom dogodilo, pogotovo jer je riječ o naseljima čija je izgradnja počela ranih šezdesetih i danas je u njima više od 200 legalno izgrađenih stambenih objekata. Borova 2 i 3 također se ukidaju, čime su s područja Vrbanja praktički izbačene gotovo sve građevinske zone, a to znači da je jedno vitalno otočno mjesto zapravo osuđeno na propast.

Ipak, najtragičnije je to što su u Plan, vjerojatno na račun ukidanja spomenutih zona, uključene zone Žolca i Ključna (Stari Grad), dakle, nekadašnja poljoprivredna zemljišta koja je još 2006. u bescjenje otkupio “Landmark Investments & Management” iz Londona, surađujući s tvrtkom “Poseidon Croatia” d.o.o. iz Splita. Time su zapravo razvlašteni težaci, a sada odjednom 49 hektara od ukupno 80 hektara kupljenog zemljišta postaje građevinsko područje.

Pogoduje li se mešetarima i sumnjivim investitorima?

A sve se to događa unatoč protivljenju aktualne vlasti u Starome Gradu i suprotno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, koji kaže da se nove zone ne mogu uvrštavati u Plan dok se postojeća područja te namjene ne izgrade u dijelu od 80 posto i više.

Napose je moralni aspekt takvog čina, jer postavlja se pitanje koliko bi Grad, ako predloženo rješenje ipak ostane, sada u općoj recesiji izgubio novca po osnovi poreza na promet nekretnina, a koliko će Starom Gradu tako “poželjan” investitor (isti onaj koji se proslavio svojim poslovanjem u Dugom Ratu) zaraditi na povećanju cijene zemljišta.

Izgleda da se odgovorni ipak i u ovom slučaju “prave Kinezi”, osobito zna li se da je zemljište plaćeno maksimalno do 22 eura po četvornome metru, dok bi uvrštenjem u Prostorni plan njegova cijena porasla i do 10 puta, a onda se još pravdaju da se u ovakvim situacijama ne pogoduje raznim mešetarima i sumnjivim investitorima.

Glas digli i Jelšani

S druge strane, pitanje je što će sada biti s onim ljudima (i tvrtkama) koji su već kupili zemljišta u pojedinim zonama, i to na posve regularan način, a one se sada ukidaju. Kakvu poruku time šaljemo u svijet, i zar ne bismo trebali puno ozbiljnije raditi na većoj sigurnosti svih ulaganja, kao i podizanju investicijske klime u Hrvatskoj?

Predloženim izmjenama i dopunama županijskoga Prostornoga plana nisu predviđena izdvojena područja pojedinih naselja u općini Jelsa, kao što su Nova Poštica (pokraj Vrboske), Prapatna (pokraj Jelse), Mala Stiniva (pokraj Poljica), Vela Stiniva i Bočić − Smričevica (pokraj Zastražišća), a to je ono za što se lokalna vlast ponajviše zalagala.

Također su izostali marina u Jelsi, te luka nautičkog turizma u Zavali, aerodrom na lokaciji Poljica − Zastražišće, pa čak i solarna elektrana pokraj Gdinja, što je vrlo važno za budući razvoj središnjeg i istočnog dijela otoka Hvara. Zato će obnašatelj dužnosti općinskog načelnika Jakša Marić opetovano zatražiti unošenje svih tih sadržaja u planski dokument, a o raspoloženju ljudi ukidanjem čak šest turističkih zona na njihovu području najbolje je i ne govoriti.

Napisao i snimio Mirko Crnčević

Niko Mrčić: 24 od 70 turističkih zona nisu uopće povoljne za investicije

Javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije pobudilo je veliko zanimanje čelnika gradova i općina, ali i brojnih građana.

− Nekoliko je razloga za izmjene Prostornog plana − kazao je Niko Mrčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno planiranje.

– Morali smo zakonsku regulativu uskladiti sa stanjem na terenu, jer je došlo do izmjene Zakona o prostornom uređenju. Uz to, trebalo je primijeniti rezultate brojnih studija, primjerice korištenja obnovljivih izvora energije, plinofikacije. Treći najvažniji razlog jest očitovanje gradova i općina, što će imati velik utjecaj na konačnu verziju Prostornog plana. Sada će u roku od 15 dana svi moći dati prijedloge i nitko neće ostati bez odgovora – kazao je Mrčić.

Pri analizi terena zaključeno je da, primjerice, 24 od 70 zona uopće nisu povoljne za investicije, a evidentirano je čak 79 radnih zona većih od 10 hektara. Sve to dat će mogućnost za razvoj turizma, a novi će plan osobito revidirati energetsku kartu županije i prometni sustav. Karte s izmjenama Prostornog plana izložene su u prizemlju zgrade Županije u Ulici Domovinskog rata 2.

O. KOHAREVIĆ

‘Landmarkov’ dribling iz Dugoga Rata

Izmjena županijskog Prostornog plana došla je čelnicima misterioznog fonda “Landmarka” kao melem na dugoratsku ranu. Na tamošnjoj punti, na kojoj se nekoć crnjela tvornica ferolegura “Dalmacija”, namjeravali su, glasila je prva priča, izgraditi elitno turističko naselje. Prije toga valjalo je “tek” sanirati teren. Riješiti se šljake.

No, šest je godina prošlo od dolaska Britanaca, a razglednica Dugog Rata nepromijenjena je. Umjesto palmi i voćnih koktela, goste i dalje dočekuju brda nesanirane šljake. Radovi su prekinuti prije godinu i pol dana, radnici su otpremljeni na Zavod za zapošljavanje, a “landmarkovci” izbjegavaju Dugi Rat u širokom luku.

Zaratili su i s Općinom i s državom. Posljednja priča kaže da im je verglanje o hotelskom naselju (na 180.000 četvornih metara!) bilo samo paravan za eksploataciju zemljišta krcatog skupim i traženim ferokromom. Država je to nanjušila, zabranila im nastavak radova i odredila nova pravila igre. Na njih, međutim, Britanci ne žele pristati. Sve je izvjesnije da će čitav slučaj završiti na sudu.

V. VUKOVIĆ

‘Žolca i Ključna elaborirani na Zakonom propisan način’

 − Zone na području Vrbanja bile su u prostornim planovima više od 40 godina, pa se postavlja pitanje, ako su one tako kvalitetne, kako se tvrdi, zašto onda nemaju urbanističke planove uređenja i nisu stavljene u funkciju. A koliko se o svemu tome vodilo računa, ponajbolje govori činjenica da su u prošlim Izmjenama i dopunama Prostornog plana općine Hvar obalni dio priključili naselju. Dakle, to je odnos tih istih mještana koji protestiraju prema najvrjednijem potencijalu koji imaju, i zašto bismo onda mi u postupku vrednovanja i kategorizacije o tom prostoru vodili računa ako ga ne vode oni sami.

- Što se tiče Žolca i Ključne, Grad Stari Grad najprije se pozitivno izjasnio, a poslije je bio protiv dok se postojeća područja te namjene ne izgrade u dijelu od 80 posto i više. Pa i to je na neki način neozbiljno, ali mi smo, što je bitno, na vrijeme i na Zakonom propisani način, sukladno našim zahtjevima, za te zone dobili svu potrebnu i elaboriranu dokumentaciju − kazao je Niko Mrčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno planiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:12