StoryEditorOCM
Dalmacijadan d za lećevicu

Noćna drama kod Muća: nepoznate osobe pokušale se približiti jamama, ali je boja koja će odlučiti sudbinu Centra za gospodarenje otpadom ipak ubačena

12. ožujka 2017. - 10:59
lecevica 3.JPG

Trasiranje u vrijeme visokih voda – taj mitski pothvat koji su zazivali protivnici gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama, u općini Lećevica, napokon je proveden u petak oko podne.

U vrtaču najbliže mjestu gdje bi Centar trebao niknuti spustio se tako inženjer Mladen Kuhta s Hrvatskoga geološkog instituta, a nakon što je taj speleolog znanstvenik dao zeleno svjetlo, počelo se s miješanjem zelene boje koja će potom biti ubrizgana u podzemni spremnik vode. No, prava priča odvijala se prethodne noći, na području Muća.

Treća i četvrta zona

Kako bi se izbjegla svaka sumnja u proces trasiranja, na nekoliko lokacija u blizini izvorišta u županiji postavljeni su, ni više ni manje, nego zaštitari. Sve to kako bi se spriječilo da netko zlonamjeran ubaci boju, tj. traser koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, u vrtače bliže izvorima u kojima se može doći do podzemnih voda bez neke posebne opreme.

Jedna od takvih jama je i u blizini Muća, i tamo su zaštitari imali posla: uočili su dvije muške osobe kako se približavaju jami. Pokušali su ih uhvatiti, ali su obojica uspjela pobjeći, no zato je u petak ujutro splitskoj policiji podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja.

Nakon noćne drame, pumpanje je počelo u petak oko 15 sati, opet uz zaštitare. Nakon što je kasno popodne boja ubačena, počinju teći 24 sata koja će odlučiti sudbinu cijelog projekta.

Naime, prema zonama zaštite voda u županiji, gradnja centra neće biti moguća ako se boja na nekom od izvorišta koja se prate pojavi unutar 24 sata. Ako se pojavi unutar sljedećih deset dana, područje na kojem je predviđena gradnja centra nalazi se u trećoj zoni zaštite, a nakon toga u četvrtoj zoni.

– Centar je moguće graditi i u trećoj i u četvrtoj zoni – pojasnio je Tomislav Šuta, direktor županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša.

– Bitno je naglasiti da sama pojava boje na izvorištu ne znači da se centar ne smije graditi. Zna se da će se boja pojaviti, to nije upitno, pitanje je samo u kojem se vremenskom razdoblju boja pojavljuje.

Prema tom razdoblju su određene zone zaštite voda u županiji. Naglasio bih i da po projektu centra nema nikakvog ispuštanja vode u okoliš, jer se sva voda prikuplja, pročišćava i ponovno koristi – pojasnio je Šuta.

Od 60-ih godina prošlog stoljeća provedeno je ukupno 46 trasiranja, i njima su prilično detaljno utvrđeni sljevovi kako Jadra, tako i Žrnovnice. Zna se, dakle, odakle dolazi voda na izvore, a tijekom zadnjeg trasiranja 2011. godine boja se pojavila samo na izvoru Jadra, i to 66 dana nakon što je ubačena na području Lećevice. No, istraživanje je provedeno u uvjetima srednjih voda, što se nadomjestilo dodatnim pumpanjem vode.

U međuvremenu, ministar zaštite okoliša postao je Slaven Dobrović i on poništava rješenje o usklađenosti s okolišom za Centar, te od Hrvatskih voda zahtijeva ponovno trasiranje, uz istodobno traženje od Grada Splita da se pogon za obradu otpada izgradi na Karepovcu.

Trasiranje pred kišu

– Po našemu mišljenju, ovo ispitivanje nije ispravno. Nećemo prihvatiti rezultate ma kakvi bili – odlučno je kazao Vinko Grgurević iz ekoudruge "Zvona Kaštela" i prije nego što je boja zamiješana.

Uz Anđelka Parčinu, predsjednika Ekološke udruge "Rast", nazočio je trasiranju.

Prema njihovim riječima, trebalo je trasiranje obaviti pred kišu, iako su im sugovornici iz Hrvatskih voda pojasnili kako je na izvoru Jadra razina vode 93 centimetra, da je protok 22 kubika u sekundi te da su to idealne mjere za ispitivanje.

– Ne trebate mi pojašnjavati što piše u pravilniku o trasiranju, ja sam ga napisao – pokušao je dobronamjerno objasniti Želimir Petaš iz Hrvatskih voda, napomenuvši da i drama koju Split prolazi zbog zamućenosti vode pokazuje da je razina podzemnih voda prilično visoka. Uzalud pojašnjenja, dvojac ekoloških aktivista nije bio impresioniran.

Bez obzira na njihov stav, ne pojavi li se boja ovog vikenda na Jadru, ministarstvo više neće imati razloga za stopiranje Centra. Iako, u ovoj priči bilo je i luđih preokreta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:04