StoryEditorOCM
Dalmacijaprovjereno

Nema prodaje: HFP odustao od prodaje 'Kaštelanskih staklenika'

Piše PSD.
21. prosinca 2009. - 22:28
Vlada i Hrvatski fond za privatizaciju odustali su od privatizacije “Kaštelanskih staklenika”, a kako se može doznati, za to su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prošlog tjedna lobirali župan Ante Sanader i kaštelanski gradonačelnik Joško Berket.

Sastanku su bili nazočni još Petar Čobanković, ministar poljoprivrede i Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, a dogovoreno je da će HFP odustati od prodaje 75 posto dionica “Kaštelanskih staklenika” po cijeni od 472 milijuna kuna, bez obveze nastanka djelatnosti.

Kako se doznaje, HFP i Ministarstvo poljoprivrede će imenovati novi Nadzorni odbor na čijem će čelu biti Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva, a zadatak mu je sastaviti trogodišnji plan poslovanja tvrtke i analizu dosadašnjeg rada “Kaštelanskih staklenika”.

Ako se utvrdi da je poduzeće radilo znatno ispod svojih kapaciteta, a u prvih devet mjeseci ostvarilo je 10,8 milijuna kuna gubitka (prošle godine minus je bio 26,9 milijuna kuna), Nadzorni odbor bi mogao i smijeniti upravu.

Uprava je do sada gubitke nadoknađivala prodajom zemljišta, a sada je odlučeno da će polovina zemljišta tvrtke, oko 213.000 metara četvornih, ispod Zračne luke Split u Resniku biti izdvojeno i prodano, no još se ne zna model po kojem će se to napraviti.

Grad Kaštela će prenamijeniti to zemljište iz poljoprivrednoga u građevinsko, ali s tim da na tom području neće biti dopušteno graditi stambene, nego samo poduzetničke objekte.

Ništa do jeseni 2010.

Još nisu usuglašena stajališta oko toga uključuju li poduzetnički objekti i turističko-hotelske komplekse ili samo gospodarsko-proizvodne cjeline. Nije odlučeno ni kada će se ići u privatizaciju “Kaštelanskih staklenika”, a kao najranija mogućnost se spominje jesen 2010.

Otpori privatizaciji bili su jaki zbog toga što nije sadržavala nastavak djelatnosti tvrtke, kao što je bilo i zamjerki na procijenjenu cijenu zemljišta (nakon promjene namjene).

Sada su i lokalna uprava i sindikati zadovoljni, jer bi budućom privatizacijom tvrtka zadržala sadašnju djelatnost, no očito je da će to morati značiti jake promjene u upravljanju tvrtkom koja je do sada proizvodila gubitke.

A bit će zanimljivo vidjeti i po kojoj cijeni će se prodati 213.000 kvadrata zemljišta i hoće li se na tom prostoru graditi i hoteli ili samo gospodarsko-proizvodni objekti.

frenki laušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:29