StoryEditorOCM
DalmacijaSJEME NADE

Stečajni upravitelj: Zovu me kupci za 'Staklenike'

Piše PSD.
5. studenog 2015. - 09:27
Na Trgovačkom sudu u Splitu za 5. studenoga stečajni sudac Paško Bačić zakazao je ispitno-izvještajno ročište u stečajnom postupku koji se vodi nad tvrtkom “Kaštelanski staklenici” u većinskom vlasništvu države.

Na ovom ročištu stečajni upravitelj Vedran Šeparović izvijestit će vjerovnike da je prijavljeno 229 tražbina u ukupnom iznosu od 96.221.000 kuna, od čega je u prvi viši isplatni red, u kojem su i potraživanja bivših radnika, svrstano 51.469.000 kuna, a u drugi viši isplatni red 44.752.000 kuna. Šeparović će vjerovnike upoznati i s iznosima nepriznatih tražbina.

Vrijedno zemljište

Ništa manje važan jest i izvještaj stečajnog upravitelja o gospodarskom stanju i uzrocima stečaja, otvorenog u travnju ove godine, iz čega slijedi prijedlog daljnjeg tijeka stečajnog postupka koji može biti nastavak djelatnosti ili prodaja imovine kako bi se namirila potraživanja vjerovnika.

S obzirom na zatečeno stanje, već sada je izvjesno da zbog zapuštenosti staklenika i nedostatka sredstava nema izgleda za ponovno pokretanje proizvodnje povrća, što u konačnici znači prodaju imovine. Odluku o tome donijet će, ipak, vjerovnici. A zainteresiranih kupaca ima i već su ga kontaktirali, kazao nam je stečajni upravitelj.

Šeparović će predložiti prodaju imovine kao cjeline, a ako ona na dva ročišta ne bude uspješna, onda po pogonima: Knežine, Resnik, Kaštela i Brnik.

Najvrjednija imovina “Kaštelanskih staklenika”, koja će tek biti procijenjena, jest zemljište ukupne površine 593.998 kvadrata: Pogon Knežine 252.509 kvadrata, Pogon Kaštela (između stare Kaštelanske ceste i Jadranske magistrale) 152.311 kvadrata, Pogon Resnik 159.925 kvadrata i Pogon Brnik 29.253 kvadrata.

Međutim, pod hipotekom je ukupno 292.648 kvadrata, a s te osnove proizišla su i razlučna prava prijavljena u ukupnom iznosu od 83,4 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj smatra da će od toga moći osporiti dio u iznosu od 35,7 milijuna kuna.

Kad je o prodaji riječ, valja naglasiti da će stečajni upravitelj radi osiguranja sredstava za financiranje stečajnog postupka predložiti prodaju imovine koja ne bi bila u funkciji eventualnog nastavka proizvodnje, a riječ je o metalnoj konstrukciji devet staklenika na Resniku, svaki površine od 10.000 metara četvornih i četiri vozila.

Za pokrivanje troškova “Kaštelanski staklenici” imaju s osnova najma mjesečni prihod od oko 50.000 kuna. Taj bi prihod mogao biti siguran i ubuduće, čak se i povećati jer je obiteljska tvrtka MBM iz Lučkog, u vlasništvu Mladena i Marijane Baković, koja ima u najmu devet staklenika, izrazila želju za dugoročnim najmom, kao i povećanjem broja staklenika.

Odluka o tome još nije donesena budući da treba uzeti u obzir i nedostatke ovakvog aranžmana. U slučaju dugoročnog najma, naime, potencijalnog kupca bi se ograničilo u raspolaganju imovinom koju kupuje.

Piše Jadranka MATIĆ
Foto: Tom Dubravec / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:46