StoryEditorOCM

NAVODNJAVANJE Cetina napaja Sinjsko polje

Piše PSD.
24. ožujka 2012. - 00:44

Radnici sinjske tvrtke “Cetina”, specijalizirane za radove unutar hidromelioracijskog sustava Sinjskog polja, u četvrtak su završili podizanje ustava na kanalskoj mreži te su otvorili dotok vode iz rijeke Cetine kako bi se napunili kanali i omogućilo navodnjavanje obradivih površina.

Radnici “Cetine”, koji su cijeli radni vijek proveli na poslovima vezanim uz navodnjavanje i odvodnju Sinjskog polja, kažu kako se od dovođenja vode Cetine u polje prije kojih 30-ak godina ne pamti da je u ožujku bilo potrebe za navodnjavanjem.

U ovo doba godine zbog uobičajenih obilnih kiša u pravilu su stavljane u pogon crpne stanice koje su vodu iz kanalske mreže prebacivale u rijeku Cetinu kako bi se Sinjsko polje obranilo od plavljenja. Ove zime izostale su kiše, a jedine padaline bio je snijeg u veljači.

Zemlja na oranicama Sinjskog polja je žedna. Od početka siječnja počela je intenzivna sezona poljoprivrednih radova. Ječam je posijan u kao barut suhu zemlju i ako još nekoliko dana izostane kiša, trud ratara i ulaganja u tu žitaricu bit će uzaludni. Na njive su izišli i povrtlari, ali planiranu pripremu zemljišta i sadnju prvih kultura zbog presuhe zemlje nisu mogli obaviti.

Stoga su mnogi od njih proteklih dana obilazili sinjsku Ispostavu Hrvatskih voda tražeći da im se u kanalskom sustavu osigura voda za navodnjavanje. Ako za koji dan padne kiša, kako najavljuju meteorolozi, na dijelu oranica pojavit će se višak vode.

Naime, kada su kanali puni vode, visoko poraste razina podzemnih voda, pa oranice u depresijama zbog previše vode postaju neobradive. Ovo je problematika koja se se redovito javlja otkako je za oko 2000 hektara u Sinjskom polju omogućeno gravitacijsko nadvodnjavanje.

Problem je to veći što se na oranicama Sinjskog polja ne provodi baš nikakva organizirana politika gospodarenja, ponajprije propisivanjem plodoreda.

Umjesto toga svatko sije i sadi po vlastitu nahođenju. I onda se događa da vlasniku jedne kulture treba što više, a njegovu mejašniku što manje vode.

Za sada, svi su zadovoljni što su u Ispostavi Hrvatskih voda uvažili njihove zahtjeve za punjenjem kanalske mreže vodom.

tekst i slika: Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 16:45