StoryEditorOCM
Dalmacijaugrožena baština

Knez Trpimir dočekao - radnu skupinu

7. srpnja 2016. - 18:57
rizinice_lokalitet6-070716.JPG

Izražavam veliko zadovoljstvo što su se svi odazvali na sastanak koji je Grad Solin inicirao vezano za zaštitu povijesnog lokaliteta Rižinice na staroj cesti za Klis – kazao je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević u četvrtak u izjavi za medije nakon radnog sastanka u prostorijama solinske Gradske vijećnice o budućnosti Trpimirove zadužbine u Rupotini.

- Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, a rasprava je rezultirala konkretnim zaključcima da u roku od 15 dana od dostave našeg zapisnika sve nadležne institucije, uključujući Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH, Županijska uprave za ceste, koncesionar plinske mreže EVN Croatia Plin, Županija i Grad Solin, da daju po jednog predstavnika u radnu skupinu, kako bi se odmah krenulo u pripremu izrade projektne dokumentacije i kako bi ubuduće zajednički mogli nastupati prema nadležnim ministarstvima i osigurati sredstva kako bi se trajno i na najbolji mogući način napravila sanacija te ceste i zaštitio i prezentirao ovaj vrijedan lokalitet – izjavio je Ninčević.

- Pitanje Rižinica nije se moglo ni rješavati do prije dvije godine, dok je stara kliška cesta bila glavna prometnica za cijeli promet za grad Split pa i najveći dio naše županije, kazao je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split istaknuvši kako je upravo ŽUC najviše pridonio da se nalazište otkrije i zbrine.

- U tom smo vremenu u sanaciju uložili više od 3 milijuna kuna. Naša prvenstvena zadaća je raditi na sigurnosti prometa i popravljanju ceste, a ova stara kliška cesta, urušena zbog pretjerane izloženosti zbog gradnje brze ceste i devastaciji kroz 60 godina postojanja, traži kompletnu rekonstrukciju, za što nam je neophodno 50 milijuna kuna. Pregovaramo s Hrvatskim cestama da pronađemo oblike sufinanciranja budući da se i dio njihova prometa odvija ovom cestom. Ono što smo uvrstili u naše planove jest da ove godine pokrenemo projekt kompletnog uređenja stare kliške ceste u kojem će se posebno voditi računa o ovom arheološkom nalazištu Rižinice. Mi se kao cestari nećemo baviti arheologijom, time se trebaju baviti nadležna državna tijela – poručio je Škorić, dok je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture RH naglasio kako ovdje više nije riječ o konzervaciji lokaliteta, već o prezentaciji.

- Zaštita lokaliteta je već odrađena, ona se radila šest godina, a sada očekujemo jedan dogovor o granici zahvata te prezentacije, budući da nije riječ samo o Rižinicama nego i o širem području, čitavom tom prirodnom klancu uz Ilijin potok. To je jedan veliki projekt koji se može uključiti u europske fondove i može donijeti iznimnu vrijednost ne samo Solinu, Splitu, već je od iznimnog značaja za čitavu hrvatsku nacionalnu arheologiju. Novac je najmanji problem, Ministarstvo kulture je spremno sudjelovati, važna je koordinacija, Grad Solin trebao bi preuzeti vodeće mjesto u koordinaciji i to je nešto što će donijeti dobar rezultat - smatra Bužančić koji nam je kazao kako je ministar kulture upoznat sa svim te također smatra kako je ovo jedan od prioriteta.

- Napokon smo se našli u pristojnom broju, svi relevantni čimbenici su tu, nadam se da nećemo ostati samo na ovom sastanku nego da ćemo naći cjelovito rješenje na zadovoljstvo mještana i struke. Nismo za sada vidjeli druge prijedloge osim te naše skice nadvožnjaka, no drago mi je da smo potaknuli rješavanje – kazao je i Ljubomir Gudelj iz MHAS-a.

- I mi smo spremni sudjelovati u najkvalitetnjem rješenju koje se predloži za ovaj vrijedni lokalitet – poručio je i Goran Jurilj, voditelj projekta plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije iz tvrtke EVN Croatia plin.

- Prema planiranoj dinamici mi prestajemo s radovima na kliškoj cesti s 15. srpnja, nastavak slijedi nakon turističke sezone, vidjet ćemo hoće li to biti 15. rujna ili 1. listopada i nastavljamo dalje prema Solinu i Splitu, a ovdje ćemo dijeliti sudbinu i svih drugih instalacija u cesti, vode, kanalizacije, struje i telefona – zaključio je.

Sastankom je zasad zadovoljan, kaže, i Marin Matijević, inicijator nedavnog prosvjeda za spas Rižinica. Zasad je ovo dobro, ali tek treba vidjeti kako će se razvijati, rekao nam je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:31