StoryEditorOCM

KAMENE GROMADE PRIJETE OMIŠANIMA "Uvečer legnen i prikrstin se, a ujutro, čin otvorin oči, zafalin Bogu šta san živ"

Piše PSD.
24. siječnja 2012. - 00:17

Uvečer legnen i prikrstin se, a ujutro, čin otvorin oči, zafalin Bogu šta san živ - govori nam Ante Bartulović (48) dok pogledom mjerka stijene što natkriljuju omiški stari grad.

Poglavito predio Smokvica, drevnu četvrt čija bi kamena zdanja, kad bi nekim čudom progovorila, mogla ispripovijedati najnevjerojatnije priče. Gusarske, a ne lovačke.

Ante Bartulović

Omiška priča dana trenutačno je najfriškiji odron kamenih gromada od kojih je ona najveća, teška oko tri tone, probila armiranu betonsku ploču na kući Joze Jerčića, pavši rečenome Jozi doslovno pred noge.

Bilo je to prvi put da su se stijene odlomile sa zapadne strane Cetine, pa se strah, do sada rezerviran samo za stanovnike s istočne obale rijeke, proširio i Vrilom. Ipak, predio u neposrednom podnožju omiške Dinare i dalje je najugroženiji. Stijene tu padaju za doručak, ručak i večeru.

No, novinari se pojave samo kad se pred kuće dokotrljaju gromade. Kao što je to, recimo, bilo 2009. ili 2006. godine, kada samo pukim slučajem, baš kao i protekloga petka, nitko nije stradao. Upozorenja su to, međutim, koja treba ozbiljno shvatiti.

Odbrojavanje do katastrofe, kako je davno glasio naslov u Slobodnoj Dalmaciji, primiče se nuli. Vrijeme je da se počne s ozbiljnom sanacijom izlokane klisure koja se pred očima nemoćnih Omišana ljušti odbacujući bolesno tkivo.

- Rođen san tu, odma ispod Mirabele, i moran van reć da san se navika. Kad se negdi maknen, pa kažen ljudima odakle san, prvo me pitaju za te stine šta padaju, to in je prva asocijacija na spomen Omiša. A meni, virujte, nisu ni na kraj pameti, kad bi još i na to mislija, poludija bi - tvrdi Ivan Barać (63) dodajući kako su i mediji zaslužni što Omiš postaje prepoznatljiv kao grad kotrljajućega kamenja.

- Uvik je po nama padalo, ali se o tome nije toliko pisalo, a možda bi bolje bilo da se ni sada ne piše - otpravlja nas Barać.

No, da se ne piše, ne bi bilo ni sanacije. A ona je, rekosmo već, nužna. Bit će kasno kad umjesto o razbijenim krovovima i terasama budemo pisali o razbijenim glavama.

Uostalom, čovjek koji se razumije u planine i stijene, poznati hrvatski alpinist Ivica Matković, odavno je ustvrdio kako nikome ne bi preporučio život u poddinarskim omiškim kvartovima. Upravo je Matković nekoliko puta čeličnim sajlama učvršćivao najveće gromade. No, novca za tu investiciju uvijek manjka.

Klimavi pojas oko grada

- Ne treba ni govoriti što bi se dogodilo kada bi se s visine od 100 metara na stari dio grada sručila kamena gromada teška 20 tona. Omiš je specifičan jer je čitav opasan klimavim pojasom koji se može srušiti i poklopiti grad - Matkovićevo je upozorenje. Nije, međutim, vrijeme za paniku, nego za akciju.

Zna to i Josip Rogošić (31) objašnjavajući nam kako on kao stanovnik najugroženije Smokvice živi normalnim životom.

- Svjestan sam opasnosti, ali ja nemam gdje. Volio bih da nadležne institucije što prije reagiraju jer prijetnja kojoj smo izloženi nije plod nečije mašte - kaže Josip, dok njegova majka Mirjana (64) priznaje strah zbog klisura kojima se istovremeno i divi i ne bi ih, veli, mijenjala ni za što.

Kad će sajle?

- Triba Bogu zafalit šta je stvorija ovo umjetničko djelo od prirode koja okružuje Omiš. A onda mu se triba molit da nam se šta ne dogodi jer nama svako malo odozgar nešto doleti - (ne)mirna je Mirjana.

Iz Zagreba je, s Markova trga, na ušće Cetine prije dva mjeseca ‘doletjelo’ deset milijuna kuna za sanaciju. No, to je malo, nedostaje još najmanje 40 milijuna kako bi oko dvije tisuće izravno ugroženih stanovnika moglo mirno spavati.

Među ugroženima je Josip Živanović (34) koji sa suprugom Katarinom i sinčićem Marijem živi točno ispod gusarske kule Mirabele.

- Je li me straj? Nego šta je! Sve čekamo kad će vlast nešto učinit, kad će sajle i na ovu stranu doć, ali ništa, valjda čekaju da neko nastrada - zdvojan je Josip koji također zaziva Boga kao najčvršću slamku spasa.

- A ko će nam pomoć ako On neće? - zaključuje u ime Omišana.

vinko vuković
foto: mario todorić / cropix

Državnih 50 milijuna stiže

Stijena koja se u petak srušila iznad Omiša prodrmala je i gradsku upravu pa će se ovoga tjedna intenzivirati pripreme za početak sanacije.

- Gradska i županijska vlast će dati novac za saniranje štete - najavljuje Ivan Škaričić, gradonačelnik Omiša.

- Od države smo dobili 50 milijuna za sanaciju stijena, no taj novac nije na računu, već ćemo cijeli iznos dobivati u ratama preko Fonda za zaštitu okoliša te nas uskoro čeka potpisivanje ugovora s Fondom - kaže Škaričić.

O. KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 02:51