StoryEditorOCM
Dalmacijavrijedno nalazište

Kad arheologija investitoru nije samo trošak: u luksuzni hvarski hotel sad se ulazi kroz proboj u gradskim bedemima iz 13. stoljeća!

27. rujna 2019. - 09:42
Ulaz u novoobnovljeni hotel kroz proboj u gradskim bedemima iz 13. stoljeća

Grad Hvar dobio je još jedan kulturni objekt od velikog značaja, čime je započeo razvoj još jedne vrste kulturnog turizma - arheološki turizam.

U sklopu potpuno obnovljenog heritage hotela "Palace Elisabeth", koji je ovih dana završen, uređen je arheološki park. Ostaci Donje kule Kneževe palače iz 16. stoljeća postali su predvorje, a u hotel se ulazi kroz proboj u gradskim bedemima iz 13. stoljeća.

Hotel "Palace" počeo se graditi krajem 19. stoljeća na mjestu upravno-rezidencijalnog kompleksa Kneževe palače. Hvarska gradska uprava je u nedostatku financijskih sredstava za održavanje i obnovu veći dio kompleksa prodala Higijeničkom društvu 1881. godine u turističke svrhe. Gradnjom hotela kompleks Kneževe palače je, nažalost, do 1903. godine u potpunosti porušen.

Obnova hotela koji se nalazi u arheološkoj zoni grada Hvara zahtijevala je arheološka istraživanja koja su izvedena tijekom 2017. i 2018. godine, te stalan arheološki i konzervatorski nadzor do kraja obnove.

- Arheološkim istraživanjima u vrtu hotela, zapadno od Lože, pronađeni su ostaci Donje kule Kneževe palače porušene 1903. godine, te ostaci gradskih bedema koji, prema radiokarbonskim analizama, datiraju u 13. stoljeće. Ispod ovih, danas vidljivih ostataka, pronađeni su prapovijesni i antički slojevi, od kojih je najvažniji pronalazak masivnih antičkih stepenica dužine 13 metara, te ostaci kasnoantičke kuće iz 5. stoljeća. Budući da su ovi nalazi pronađeni u dubljim slojevima, te djelomično i u prostoru gradske Lože, njihova prezentacija nije bila moguća - kaže arheolog Eduard Visković iz tvrtke "Kantharos" iz Hvara.

Prezentirana Donja kula ili Turris inferior bila je masivna renesansna zgrada, izgrađena do sredine 16. stoljeća kao najmlađi dio kompleksa Kneževe palače. U njoj se nalazio knežev stan, a služila je i za sastanke gradskog vijeća. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci topovskih otvora u zapadnom, istočnom i južnom zidu prizemlja.

Topovski otvori su postavljeni tako da brane prilaz kompleksu Kneževe palače iz smjera luke i Pjace s južne, jugozapadne i jugoistočne strane. Dio zidova pronađen je u originalnom stanju, a manji dio je rekonstruiran prema starim fotografijama.

- Iako je arheologija svim investitorima na prvu vijest samo trošak, u ovom slučaju investitor "Sunčani Hvar" prepoznao je dodanu vrijednost koju je hotel dobio pronađenim arheološkim nalazima, te je lokalitet skladno uklopljen u hotel i maksimalno prezentiran javnosti. U mediteranskom vrtu zapadno od Donje kule uređen je i mali lapidarij pronađenih ulomaka kamene plastike te jedan od pragova ulaznih vrata kapelice iz Kneževe palače. Raduje me što će svi navedeni pronalasci biti prezentirani hrvatskoj arheološkoj javnosti na znanstvenom skupu Hrvatskog arheološkog društva u gradu Hvaru od 8. do 12. listopada o. g. - dodaje Visković.

Obnova hotela zahtijevala je višestruke restauratorske zahvate na kamenoj plastici koje su izveli tvrtka "Kvantum" d.o.o. kao glavni izvođač radova, te podizvodači "Faceta" d.o.o. i "RestArs", obrt za konzervaciju-restauraciju kamena. Radove restauracije Donje kule izvela je tvrtka "Faceta" d.o.o, a arheološka istraživanja i nadzor obavila je tvrtka "Kantharos" d.o.o. iz Hvara. Svi radovi su realizirani pod stručnim nadzorom konzervatora Anite Gamulin, Ambroza Tudora i Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:32