StoryEditorOCM
DalmacijaSPARNO LJETO

Jezero Ričice - nikad niži vodostaj u povijesti

Piše PSD.
27. kolovoza 2012. - 10:06

Ako, za otprilike tjedan dana ne padnu obilnije kiše, više se niti kapi vode neće ispuštati iz akumulacijskog jezera Ričice u vodonatapni sustav Imotskog polja.

Alarmantna je to vijest s obzirom na činjenicu, da je upravo voda iz toga jezera donekle spasila prinose voća i povrća na većem dijelu Imotskog polja, jer samo od vode koja se u kanale ispušta iz rijeke Vrljike, ni izdaleka ne bi podmirila potražnju brojnih poljoprivrednika.

Stanje u Ričičkom jezeru više je nego loše, jer se trenutno u jezeru nalazi između 900 tisuća i milijun kubičnih metara vode, što do sada još nije zabilježeno u ovo doba godine, otkada je sustav u funkciji. Istina, prije petnaestak godina, jezero se ispraznilo do točke koja osigurava minimum za život flore i faune, ali zbog uređenja, te saniranja prirodnih ispusta preko kojih su se gubile značajne količine vode.

- Otkada ovdje radim ne pamtim ovakav nizak vodostaj, riječi su radnika na brani Ričice Ivana Majića. Voda će se još puštati možda tjedan dana, a onda bi u jezeru ostalo otprilike 600 tisuća kubičnih metara, što su minimalne količine da se održi flora i fauna jezera - veli Majić.

Treba imati na umu da se u akumulacijskom jezeru Ričice naslazi bogat fond slatkovodne ribe, pa bi daljnje pražnjenje jezera bilo pogubno za njih. Uostalom, ispusti putem kojih se voda iz jezera pušta kroz kanjon Badnjevica u vodonatapni sustav Imotskog polja samo su metar dva ispod razine vode, a svaki dan se ispušta po prilici oko 50 tisuća kubičnih metara vode.

Samo jezero više sliči na poveću lokvu, kuće iz ričičkih zaseoka koje su bile potopljene kada se brana pustila u funkciju već davno su ugledale svjetlo dana, baš kao i baždareni mjerači visine vode, koji su poredani do glavnog ispusnog otvora, neposredno uz branu. Imoćane svakako brine i to kako će se ponašati izvori rijeke Vrljike, jer od 5. lipnja nije palo niti kapi kiše.

Za sada se iz glavnog izvora Opačac crpe dovoljne količine vode koje onda idu u sustav vodovoda Imotske krajine, za normalnu opskrbu stanovništva vodom. Za sada nema nikakvih posebnih redukcija, iako je uputno da se vodom ne zalijevaju travnjaci i vrtovi te da se štedi voda. Rijeka Vrljika, posebno u svom donjem toku, je na kritičnim točkama, a kod Ljubičića mosta u Runoviću izmjeren je u petak i najniži vodostaj u posljednjih pedeset godina. Samo male količine vode odlaze prema prema Vrljici u susjednu Hercegovinu, a kako doznajemo i tamo vlada svojevrsna panika zbog nedostatka vode.

Braco ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:34