StoryEditorOCM
Dalmacijaudruga otišićana iz zemuna ‘zatrpala’ vladu brojnim zahtjevima

Izbjegli Srbi iz Otišića traže obnovu kuća

Piše PSD.
1. prosinca 2010. - 14:15

Na normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije i zagrebački dogovor predsjednika dr. Ive Josipovića i Borisa Tadića da će se svim izbjeglim Srbima koji se žele vratiti u Hrvatsku obnoviti devastirane kuće, a onima koji to ne žele da će biti stambeno zbrinuti na području Srbije novcem koji bi se osigurao posebnom donatorskom konferencijom, najbrže su reagirali u Zavičajnoj udruzi “Otišić” iz Zemuna, koja okuplja izbjegle Srbe iz vrličkog naselja Otišić.

Iz Zemuna je u utorak na adresu dr. Slobodana Uzelca, potpredsjednika Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava, upućeno 127 novih zahtjeva Otišićana za obnovom njihovih kuća.

- Mada je većina Otišićana smještena u okolici Beograda, napravili smo veliki posao dok smo sa svima uspostavili kontakte i kompletirali dokumentaciju. Uz ovih 127 zahtjeva koje smo uputili potpredsjedniku Vlade Slobodanu Uzelcu, u fazi rješavanja još od ranije su i 24 zahtjeva. Po našim saznanjima, oko 20 zahtjeva pozitivno je riješeno i neke kuće su u fazi obnove.

Nadamo se da će normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije pridonijeti bržem rješavanju statusa izbjeglica. Velik broj Otišićana s nestrpljenjem čeka stvaranje uvjeta za povratak u svoj dom – kaže Veljko Gajić, predsjednik Zavičajne udruge “Otišić” iz Zemuna.

S oko 1000 stanovnika, redom srpske nacionalne pripadnosti, osim malog broja nevjesta hrvatske ili druge nacionalnosti, Otišić je bio najveće naselje sa srpskim življem u cetinskome kraju, kao i na području Splitsko-dalmatinske županije. Zahvaljujući preglasnim velikosrbima iz vlastitih redova većina ih je bila u službi velikosrpske politike.

Prije Oluje gotovo su svi, osim malobrojnih starijih osoba, izbjegli u Srbiju. Zavičajna udruga sa sjedištem u Zemunu uspostavila je dobru suradnju s gradskim vlastima Vrlike i Vladom RH, te je ostvareno nekoliko komunalnih zahvata, a najvažniji su izgradnja novog zida oko groblja i obnova mjesne crkve u kojoj je nedavno, poslije 15 godina, održano bogoslužje.

Struja stigla iz Maovica

Novcem HEP-a obnavlja se elektromreža. Struja je stigla dalekovodom iz Maovica, najprije do središta sela, a pri kraju su i radovi na potpunom završetku nove elektrifikacije toga naselja. Uz popravak prometnica Otišićanima nedostaje jedino vodoopskrba za čije je rješavanje nužna obilna potpora države.

- Očekujemo obnovu naših kuća po važećim državnim kriterijima. Povratak sigurno neće biti odjednom. U međuvremenu radit ćemo na stvaranju uvjeta da povratnici mogu živjeti od svojih imanja ili drugog rada – kaže Gajić.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:38