StoryEditorOCM
Dalmacijaobilježeno 100 godina sardine

Iz Postira 20 milijuna konzervi

Piše PSD.
16. kolovoza 2008. - 10:52

Pogon postirske Sardine / Joško Šupić / CROPIX
Blagoslovom dva novosagrađena najsuvremenija hrvatska tunolovca i njihovim uvrštenjem u svoju ribarsku flotu te glazbeno-zabavnim programom priređenim na središnjoj rivi, postirska tvornica sardina zaključila je proslavu vrijednog jubileja, 100. obljetnice utemeljenja i neprekinutog rada.

Tunolovci su sagrađeni prema projektima hrvatskih konstruktora i brodograditelja, a izgrađeni su u remontnom brodogradilištu u Vranjicu.

U prigodnom slovu, direktor Sardine Niko Bezmalinović najavio je izgradnju nove tvornice za preradu ribe, što znači da će se stoljetna tradicija ulova i prerade zadržati i proširiti.

Sardina je najstarija hrvatska tvornica za preradu ribe, jedina koja je ostala na našim otocima. Svoj stoti rođendan Sardina je proslavila s 300 uposlenih, s godišnjim prihodom od 130 milijuna kuna i flotom od osam ribarskih brodova.

S proizvodne trake godišnje izađe 20 milijuna konzervi, od čega 70 posto ode u izvoz.

- U idućem razdoblju, Sardina se mora svrstati među vodeće ribarske tvrtke Europe te biti na čelu svih onih s jugoistoka kontinenta. Takav se rast mora temeljiti na primjeni nove tehnologije, visokoobrazovnom mladom kadru i u svijetu poznatoj i priznatoj kvaliteti jadranske ribe.

Ivica RADIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 23:25