StoryEditorOCM

Imotski Trimot sve bliže stečaju

Piše PSD.
28. travnja 2011. - 09:57

Na sastanku održanom u srijedu u Agenciji za upravljanjem državnom imovinom Ministarstvo gospodarstva odbacilo je plan o restruktuiranju imotske tvornice trikotaže Trimot.

Tajnik ministarstva gospodarstva Ruđer Friganović detaljno je objasnio odbacivanje plana. Po svemu sudeći, time je i zapečećena sudbina nekadašnjeg gospodarskog giganta Imotske krajine.

Spomenimo, Trimot već ne radi od početka rujna prošle godine, baš u očekivanju hoće li se usvojiti plan po kojem bi se uz pomoć većinskog vlasnika, države, pokrenula proizvodnja. U međuvremenu je država isplatila nekoliko zaostalih plaća za 150 radnika.

Predstavnici sindikata koji su bili na spomenutom sastanku, uz članove Nadzornog odbora i predstavnika grada Imotskog, očekuju još opciju uvođenja stačaja koji je u ovom slučaju, a zbog enormnog duga Trimota, koji prelazi 100 milijuna kuna brojnim vjerovnicima, sasvim izvjestan.

Sindikat inzistira da se provede stečajni preustroj gdje bi se prišlo izradi stečajnog plana. Zbog zastarjele tehnologije i velikih dugovanja većinski vlasnik sada nije u mogućnosti bilo što učiniti, pa sindikat kroz stečajni plan očekuje i zainteresiranost nekog od kupaca za kupnju Trimota, koji su godinama surađivali sa tom imotskom tvornicom, poput njemačkog  Komaca.

No, sve su to samo želje, jer drugi po redu stečaj posrnule tvrtke za mnoge u Imotskom znači kraj Trimota. Opcija izgradnje kaznionice u sadašnjim prostorima Trimota, ili izgradnja nove na nekoj drugoj lokaciji, te upošljavanje dijela radnica, ostaje i dalje otvorena, jer bi cijeli taj projekt bio jeftiniji od dosadašnjeg duga Trimota.

Ipak, mnogo posla ostaje i na Nadzornom odboru tvornice da stupi u kontakt s dugogodišnjim kupcima Trimotovih proizvoda, možda ih uvjeri da Trimot uzmu u neku vrstu najma.

Sadašnja situacija nakon odbacivanja plana o restruktuiranju i povlačenje većinskog vlasnika države da prekine  daljnje financijske injekcije Trimotu, svakako je sudbinu Trimota stavilo u neizvjesni bubanj.

U međuvremenu će država osigurati za sada jednu plaću radnicima, a ako se uvede stečaj, onda im pripada nadoknada po zakonu o stečajnom postupku.

tekst i foto: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:19