StoryEditorOCM
DalmacijaIZBJEGNIMO ŠTETU

HNS-ovac Jeličić predlaže Općinskom vijeću Sućurja: Povucimo se iz spora protiv Kačića Bartulovića

13. travnja 2016. - 12:51

Vijećnici Općine Sućuraj danas će na 16. sjednici Općinskog vijeća, među ostalim, odlučivati i hoće li prihvatiti prijedlog HNS-ova vijećnika Mate Jeličića, koji je predložio, a to je uvršteno i u dnevni red, da se Općina povuče "iz spora protiv Srđana Kačića Bartulovića".

Za one koji ne znaju, 68-godišnji Kačić Bartulović bivši je potpredsjednik Općinskog vijeća i zamjenik načelnika Općine Sućuraj na Hvaru, protiv kojega se na splitskom Županijskom sudu, po optužnici USKOK-a, vodi kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pri čemu su Općina i država oštećene za najmanje sedam milijuna kuna. Posljednje ročište održano je prije godinu dana, a sve je sada "u mirovanju" jer se, kako doznajemo, od Porezne uprave čekaju podaci o vrijednosti zemljišta koje je bilo predmet zlouporabe.

A zašto HNS-ovac Jeličić traži povlačenje Općine kao oštećenika iz tog spora? Pa, kako je to lijepo obrazložio u svojem zahtjevu upućenom predsjedniku Općinskog vijeća, HDZ-ovu Vjeranu Bjelovučiću, i također HDZ-ovu načelniku Ivanu Slaviću, "spor je pokrenula Općina Sućuraj po odluci bivšeg Općinskog vijeća, a na prijedlog bivšeg načelnika Ivana Vitalija".

– Poslije pet rasprava spor se ne saziva više od godinu dana, pa je jasno da ŽDO kupuje vrijeme. Kako je na temelju nalaza revizije sadašnji načelnik Slavić povukao punomoć odvjetniku koji zastupa Općinu u predmetnom sporu i zatražio skidanje plombi na ZK uložak, predlažem Općinskom vijeću da donese odluku o povlačenju Općine iz predmetnog spora te da o tome obavijesti ŽDO i Županijski sud. Sve to kako bi sa sebe skinuo moralno opterećenje kojim ga je opteretio bivši saziv Općinskog vijeća i bivši načelnik. Ako se dogodi da ŽDO nastavi spor i izgubi, što je sada izvjesno, onda isto preuzima odgovornost u daljnjim događanjima (troškovi, odštete...) – stoji u prijedlogu HNS-ovca Jeličića.

– Mene ne interesiraju ni Vitali ni Kačić Bartulović, nego me zanima interes Općine. Neka se oni samo svađaju zbog tog zemljišta, Općina s tim nema ništa. Jasno je meni da moj prijedlog neće proći, da će biti njih šest kontra mene, ali ja želim biti moralno čist. Sve će ovo završiti, ali ovdje je, u ovom postupku, Općina iskorištena za ganjanje privatnih interesa – kazao nam je jučer Jeličić, dodajući da ne želi da se dogodi da Općina plaća moguće troškove.

Hoće li se obistiniti njegove slutnje da će prijedlog o povlačenju Općine propasti, znat će se nakon današnje sjednice.

A što je, po USKOK-u, krimen Kačića Bartulovića (na slici)? Optužnicom ga terete da je kao privatna osoba 14. srpnja 2005. godine podnio tužbu protiv Općine radi utvrđivanja prava vlasništva nad 14.445 četvornih metara zemljišta u uvali Mlaska, vrijednih više od sedam milijuna kuna. Svoje pravo nad nekretninom (tek manji dio je i ranije bio u njegovu vlasništvu) koja je uknjižena na Općinu zasnivao je na principu dosjelosti.

No, kao zamjenik načelnika, stoji u optužnici, tužbu je "sakrio" u Općini, odnosno nije nikoga obavijestio da je stigla, pa je sud donio presudu u njegovu korist (kao fizičke osobe) zbog ogluhe druge strane.

Općinski sud u Starom Gradu je 22. srpnja 2005. godine dostavio Općini Sućuraj njegovu tužbu radi odgovora, a Kačić Bartulović je iskoristio to što nije bilo načelnika te nikome nije prenio tu novost. Identično je postupio koji mjesec kasnije pa je presuda postala pravomoćna 18. listopada iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:27