StoryEditorOCM
Dalmacijaostvaruje se san

Gradi se najveći trgovački centar od Dubrovnika do Splita! Evo tko stoji iza projekta na 24 tisuće kvadrata oko kojega su se godinama lomila koplja

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
18. siječnja 2019. - 11:24

Generacija djece koja danas već studiraju bili su još maleni osnovci kad se sanjarilo o velikom trgovačkom centru s kino i kongresnim dvoranama nasuprot makarske Gradske sportske dvorane. Tako su, naime, najavljivali ondašnji investitori. Od tada je prošlo desetak godina, međutim, na ovom zemljištu do sada u međuvremenu nije podignut ni trgovački centar, niti kino. To će se u dogledno vrijeme ipak promijeniti, o čemu svjedoči veliki iskop na ovom zemljištu.

Iako nije vidljivo na samoj parceli, budući da nema istaknute table, investitor je društvo Dugiš d.o.o., iza kojega stoji Danijela Lučić, kćerka Milana Lučića, te društvo Tommy d.o.o.

Milan Lučić, čije se ime već godinama povezuje s ovim projektom, samo u nekim drugim poslovnim kombinacijama, kazao nam je tek da više nema neku veliku ulogu u ovom projektu, a više o tome nam je rekao Zoran Mamić u ime Tommyja.

U svakom slučaju, radi se o objektu od preko 24 tisuće metara četvornih bruto površine. Sastojat će se od garaže, prizemlja i prvog kata, a kako kaže Mamić, u Makarsku će dovesti brojne poznate brendove i dat će gradu dodatni sadržaj.

Većeg trgovačkog centra, kaže Mamić, nema od Dubrovnika do Splita, a njemu će, kako predviđaju investitori, gravitirati i susjedna Hercegovina. Od poznatih brendova u centru će, već je sada poznato, svoje mjesto naći Müller, New Yorker, Deichmann, Anda, Pepco, Tommy, Biberon, Sir Oliver...

Kino, međutim, Makarska ipak neće dobiti, niti najavljivanu kongresnu dvoranu. Iako po Prostornom planu investitor ima pravo na još jednu etažu, pa bi se u tom slučaju bruto površina povećala na preko 30 tisuća metara četvornih, čini se da kino ipak nije opcija.

Podsjetit ćemo da je veliki šoping centar u medijima kao gotova stvar najavljivan još 2008. godine, a svoja je vrata trebao otvoriti 2010. godine. Trebao se prostirati na 27 tisuća metara četvornih, a osim poznatih modnih marki, trgovina i kafića, trebao je nuditi i kino dvoranu, kongresnu dvoranu te parking.

Čini se da je dio tog projekta pao u vodu, ali nema sumnje da će Makarane veseliti i objekt bez kina, jer je šopingiranje ionako sve popularniji hobi. Pomalo apsurdno zvuči, no činjenica je da su neke agencije čak organizirale izlete u trgovačke centre u Split, uvrštavajući šoping centre kao mjesta ne samo kupnje nego i druženja u - turističku ponudu.

Mamić veli kako je činjenica da će trgovački centar biti odredište ne samo zimi, kada šetnica i rivi opusti, nego i ljeti kada je ugodnije boraviti u klimatiziranom prostoru. Dinamika radova je takva da će se naredna tri mjeseca raditi suha gradnja te AB konstrukcija, potom slijedi gradskom odlukom propisana zabrana građevinskih radova od 1. svibnja, da bi se nastavilo nakon završetka turističke sezone.

Više o projektu pisat ćemo, međutim, u idućem broju u kojem ekskluzivno donosimo i simulaciju projekta i sve one detalje koji će zanimati javnost, kao i genezu ove priče oko koje su se lomila koplja i oko koje su vladali prijepori između različitih političkih garnitura koje su se u međuvremenu izmijenile na vlasti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:15