StoryEditorOCM
Dalmacijanova mreža škola

Grad Kaštela uskoro će imati svoju gimnaziju!

Piše PSD.
22. studenog 2012. - 00:31

Rasterećenje postojećih osnovnih škola, hitna izrada mreže kaštelanskih škola, preseljenje srednje škole iz prostora osnovne u Kaštel Gomilici, te osnivanje samostalne, prve gimnazije u gradu − zaključci su to sa sastanka gradonačelnika Joška Berketa s ravnateljima osnovnih škola i županijskim pročelnikom Zdravkom Omrčenom održanog u kaštelanskoj gradskoj upravi.

− Na održanom sastanku dogovorili smo da što hitnije, po mogućnosti već do polugodišta, Osnovnu školu kneza Trpimira u Kaštel Gomilici napuste sva četiri razreda Gimnazije i presele se u zgradu Srednje škole braće Radić u Nehaj. Riječ je o problemu koji traje godinama, a preseljenjem Gimnazije ta će se škola, koja ima najviše djece u Kaštelima, donekle rasteretiti. Županija će, kao osnivač, pomoći manjim financijskim sredstvima u uređenju učionica − kazao je profesor Omrčen, navodeći da će preseljenje Gimnazije u Srednju školu braće Radić biti privremeno.

Smanjit će se i putni troškovi

− Nakon što se djeca OŠ “Bijaći” presele u novu školsku zgradu u Kaštel Novom, u staroj zgradi osnovat će se samostalna gimnazija jer Kaštela, kao drugi grad po veličini u našoj županiji, zaslužuje takvu školu. Nije logično da djeca iz Kaštela putuju u gimnaziju u Split ili Trogir.

Time bi se rasteretile splitske i trogirska gimnazija, u koje se sada upisuju mnoga kaštelanska djeca, a smanjili bi se i troškovi prijevoza jer bi djeca pohađala školu koja je najbliže njihovu mjestu stanovanja, što propisuje i Zakon − drži profesor Omrčen.

U isto bi vrijeme Srednja škola braće Radić ostala samostalna strukovna škola. Bilo je i prijedloga da se u staru školsku zgradu OŠ “Bijaći” presele svi učenici Donjih Kaštela, južno od Ceste dr. Franje Tuđmana.

− Nema jamstva da će gimnazija koju osnujemo biti popunjena u svim odjeljenjima. Ako se to i dogodi, škola neće biti prazna, u krajnjem slučaju, u jednoj smjeni može biti gimnazija, a u drugoj, primjerice, niži razredi Osnovne škole “Bijaći”. Tako bi u novu školu, koja se otvara na polugodištu, prešla djeca iz Rudina koja danas većinom pohađaju školu u Kaštel Starom.

U prilog tome ide i činjenica da ćemo prije nego što se učenici OŠ “Bijaći” usele u novu školsku zgradu utvrditi novu mrežu škola, a time riješiti i učenike koji stanuju u Radunu i Rudinama. Budući da je naglašeno kako je zakonska obveza da učenici pohađaju školu najbližu njihovu mjestu stanovanja, vjerujemo da se više neće ponavljati pogreške, primjerice iz mreže škola iz 2009. godine, kad su djeca iz iste ulice pohađala različite škole.

Naime, bilo je primjera da dvoje djece koja su najbliži susjedi idu u dvije različite škole. Iako žive jedan do drugoga u Kaštel Starom, jedno pohađa školu u svojem mjestu, a drugo u Kaštel Novom − kaže pročelnik Omrčen.

 Jakov Žarko

Joško Berket: Zaslužujemo gimnaziju

Kaštelanski gradonačelnik Joško Berket ponovio je da Grad Kaštela dugoročno ima dužnost i zakonsku obvezu da, kao veliki grad, preuzme osnivačka prava osnovnog školstva u svojem gradu i odgovara za tu iznimno važnu djelatnost.

− Dugoročno je Grad Kaštela zaslužio imati gimnaziju, strukovnu školu i sve osnovne škole, po mogućnosti u prvoj smjeni − kazao je Berket, koji je predložio i način gradnje malih škola po modelu javno-privatnog partnerstva.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 01:27