StoryEditorOCM
Dalmacijana mjestu poznate tvornice turistički kompLEKs

‘Galeb’ iz Omiša leti za Zadvarje

Piše PSD.
28. lipnja 2008. - 23:12
Stipe Pezo, direktor ‘Galeba’, najavljuje izmještanje do kraja 2010. ili najkasnije u prvom tromjesečju 2011. godine

Da najpoznatije “mudante na svitu” sele iz svoga matičnog mjesta, vijest je odavno već poznata svima, a pogotovo Omišanima. Valja pratiti trendove i na takvoj bogomdanoj lokaciji izgraditi neki turistički kompleks. Prema riječima direktora “Galeba” Stipe Peze, planirano preseljenje trebalo bi se realizirati do kraja 2010. ili najkasnije u prvom tromjesečju 2011. godine.

U tijeku je izrada projekta petogodišnjeg plana poslovanja, a taj projekt uključuje i plan spomenutog izmještanja tvornice na novu lokaciju. Za sada ništa nije definirano, tek nakon izrade plana koji posjeduje vrlo zahtjevne infrastrukturne uvjete, koji moraju odgovarati vrlo visokim ekološkim standardima, moći će se razmotriti ponuđene lokacije izmještanja. Ponuda je poslana samo Općini Zadvarje, kao jedinoj mogućoj opciji za sada kazao nam je Pezo.

Tako će se dislocirati još jedan brand po kojemu je Omiš poznat diljem svijeta. Kako trenutačno oko 400 zaposlenika ne bi doživjelo sudbinu ostalih tvornica tekstila u Hrvatskoj, valja ići ukorak s vremenom. Iako je tekstilna industrija doživjela zastoj, s obzirom na poskupljenja energije i hrane, u “Galebu” su zadovoljni poslovanjem. Izvozi se na tržišta diljem Europe, a njihov brand najprodavaniji je na području zemalja bivše Jugoslavije. U Sloveniji su najprodavanija muška marka donjeg rublja, a polako prodiru na mađarsko, švicarsko, a i norveško tržište.

 Direktor ‘Galeba’ Stipe Pezo / Ante ČIZMIĆ / CROPIX

Sigurno niste znali da se u najpoznatijoj robnoj kući u centru Pariza prodaju upravo “Galebovi” proizvodi. Problem francuskog, njemačkog, a djelomično i norveškog tržišta je to što se radi o ugovorenoj proizvodnji, to jest kompletna proizvodnja, od pletenja do pakiranja, obavlja se u omiškoj tvornici, no proizvodi se prodaju pod drugim imenom. Taj problem vezan je uz razvoj maloprodaje, kao i nedovoljnu prisutnost na tržištu. Najveći problem ipak je u ljudskim potencijalima.

Prema statistikama, trenutačno nedostaje oko osam posto kapaciteta u šivanju. Iako imaju prosječno najveće plaće u tekstilnoj industriji, svjesni su da to nije dovoljno za današnje standarde. Samo lani “Galeb” je izdvojio 1,5 milijun kuna na bolovanja i stoga je uvedena praksa novčanog stimuliranja, jer se u ljetnim mjesecima ustalila praksa da radi samo 53 posto proizvodnih kapaciteta. U “Galebu” se nadaju da će izradom plana biti korak bliže rješavanju svih spomenutih problema, a ovih dana trebala bi startati i web-trgovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 03:19