StoryEditorOCM

Dugoraćani od Ministarstva dobili neobičan nalaz: Šljaku možete jesti, ali nemojte udisati

Piše PSD.
18. studenog 2011. - 14:07
Božić se bliži, a stotinjak radnika tvrtke “Colligo” i dalje je na Zavodu za zapošljavanje. Radovi na sanaciji šljake iz kruga bivše dugoratske tvornice ferolegura nikako da se nastave, a kada će, baš kao u onoj davnoj satiričnoj seriji, ne zna se.

No, nije to jedino o čemu javnost nema saznanja. Nitko ne zna ni spada li famozna troska u opasan otpad ili ne, a upravo su, podsjetimo, zbog njezine navodne kancerogenosti i zaustavljeni radovi na sanaciji terena koji je još prije pet godina britanski fond Landmark Property Management kupio za 10,6 milijuna eura.

Iz Ministarstva zaštite okoliša dostavili su nam očitovanje Uprave za inspekcijske poslove vezano za analizu uzoraka troske uzetih iz kruga negdašnje “Dalmacije”, a u posjedu smo i rezultata same analize koju su 20. srpnja ove godine obavili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.

Sukladno zahtjevima Ministarstva, analizirane su tri frakcije obrađene otpadne troske u odnosu na sadržaj kroma i policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH).

Sedam mjeseci čekanja

Rezultati navedenog ispitivanja, kako stoji u dopisu što ga potpisuje državna tajnica Josipa Blažević Perušić, ukazuju kako navedenim tvarima tek treba dokazati da (ne)spadaju u opasan otpad. A to, priznaju nam u Ministarstvu zaštite okoliša, još uvijek nije ispitano.

Dakle, opasnost od dugoratske troske, bez obzira na povišene PAH-ove u nekim uzorcima, do danas nije dokazana, ali su radovi na sanaciji, upravo zbog te opasnosti, prekinuti praktično još prije sedam mjeseci!

Kako je to moguće, pokušali smo doznati od mr. Nenada Periša, voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Splitsko-dalmatinske županije. No nakon što je podrobno proučio dokumente, i njemu je dosta toga ostalo nejasno, tako da nam ni on nije mogao reći trebaju li se Dugoraćani zbog šljake brinuti za svoje zdravlje.

- Uf, puno je tu problema. Prije svega, nije mi jasno zbog čega za analizu nije uzet homogen uzorak jer je na osnovi ovih podataka, prema kojima je na jednom uzorku vrijednost PAH-ova iznimno niska, a na drugom na granici dopuštenog ili pak povišena, nemoguće izvući zaključak - čudi se Periš, smatrajući nužnim nova ispitivanja.

- Prema ovoj dokumentaciji razvidno je kako s kromom nema toksičnih problema, ali da bi ih s PAH-ovima možda moglo biti. Svaki drugi zaključak bio bi na razini teške špekulacije, pa mi, priznajem, nije jasno kako je moguće da se digla tolika buka, a da sva mjerenja nisu završena i da rezultati nisu konačni. Uostalom, Ministarstvo samo priznaje kako eventualna opasna svojstva ove troske tek treba ispitati - ističe Periš.

Sadašnje je stanje, prema riječima mr. Nenada Periša, najgore jer je šljaka u krugu bivše tvornice bez ikakve zaštite, prepuštena vjetru koji njezine čestice raznosi po okolini.

- I bez kancerogenih svojstva ta željezna prašina ugrožava zdravlje ljudi izazivajući opstrukciju pluća. Neprihvatljivo je da šljaka, dok je sanacija stopirana, na neki način ne bude osigurana, da se, recimo, polijeva ili prekrije - tvrdi mr. Periš.

vinko vuković, foto: arhiv cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:45