StoryEditorOCM

Dugi Rat: "Neke su plaže, nažalost, zauvijek promijenile izgled"

Piše PSD.
30. listopada 2012. - 12:44
Plaže su, baš kao i cijeli obalni prostor, pod sve snažnijim utjecajem čovjeka, a neke su, nažalost, i zauvijek promijenile svoj izgled, što se najbolje očituje u gubitku prirodnoga materijala koji u konačnici dovodi do erozije, odnosno nestanka plaža - kazala je dr. sc. Kristina Pikelj na tribini što je pod nazivom “Što nam se događa s plažama?” održana u Dugome Ratu.

Općina koja se diči kilometarskim pješčanim plažama u Dućama posebno bi trebala biti zainteresirana za ovu problematiku, no u dugoratskom kinu “Dalmacija”, bez obzira na trud organizatora iz Udruge “Tvornica”, okupilo se tek četrdesetak znatiželjnika.

Kristina Pikelj profesorica je na Geološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a već godinama obavlja znanstvena ispitivanja i mjerenja dugoratskih plaža.

Kada taj proces bude gotov, a znanstvenica je istaknula kako će to najvjerojatnije biti iduće godine, rezultati će biti javno prezentirani, te će poslužiti Dugoraćanima da na znanstvenim temeljima izgrade rješenja za kvalitetnije upravljanje obalnim resursima.

V. VUKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 01:47