StoryEditorOCM
DalmacijaCETINSKA KRAJINA NA NOGAMA

Bulj prozvao supruga nove ministrice vanjskih poslova i optužio ga za uništavanje prirodnih bisera Dalmacije; Grmoja: Dobio sam telefonske prijetnje!

Piše Hina, PSD
13. lipnja 2017. - 13:55

11:55 - Mostovac Nikola Grmoja zatražio je stanku jer je, kako je rekao, dobio telefonske prijetnje, nakon izlaganja Mire Bulja u kojem je prozvao državnu tajnicu Mariju Pejčić Burić zbog poslovnih projekata njezinog supruga Zorana Burća na Peruči, javlja Dnevnik.hr

11:37 - Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u utorak kako cetinskom kraju šteti projekt 'Vis Viva', kojeg dovodi u vezu sa Zoranom Burićem, suprugom aktualne državne tajnice i buduće ministricu vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

"Projekt Vis Viva uključuje i štetnu plinsku tj. termoelektranu na Perući na Cetini, koja je po svim stručnjacima neodrživa i ekološki je neprihvatljiva. Taj privatni projekt u kojeg je do sada uloženo preko 5 milijuna eura je u vlasništvu tvrtki MCC-a Ekskluzivne Nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, čiji je direktor suprug buduće ministrice vanjskih poslova, Zoran Burić", rekao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Direktor tvrtke MCC Zoran Burić, istaknuo je Bulj, tvrdi kako za projekt ima potporu brojnih državnih tvrtki i agencija među kojima i Državnog ureda za upravljane državnom imovinom, koji je spreman prepustiti pravo korištenja državnog zemljišta obzirom da je gotovo polovina zemljišta na kojem će se graditi elektroenergetski objekt u sklopu projekta u državnome vlasništvu.

"Marija Pejčinović Burić, sadašnja državna tajnica, bivša savjetnica srpskoga premijera Dačića ili maloga Slobe, prema riječima našega premijera i buduća ministrica vanjskih poslova je supruga gospodina Zorana Burića, rekao je Bulj dodavši kako je prema podacima njene imovinske kartice vidljivo da njezin suprug ima 50 posto udjela u vlasništvu tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine dok u tvrtci Vrdovo reverzibilne hidroelektrane ima 100 posto vlasništva.

U obje tvrtke nije izvršen prijenos vlasništva, a ona pak tvrdi da nema poslovnoga udjela u tvrtkama", navodio je Bulj.

Pejčinović Burić je, podsjeća Bulj, prije nego je prošle godine imenovana državnom tajnicom, od 2013. radila kao ekspert savjetnik za europske politike, među ostalim za projekte financiranja od strane EU. "U siječnju ove godine je objavljeno da je projekt Vis Viva u razmatranju HNB-a i Europske investicijske banke za financiranje iz Europskih fondova za strateška ulaganja, a prema tvrdnjama samog Burića, u strateškim je projektima", isticao je Bulj.

Izgradnji plinske centrale na Perući se, kaže, već mjesecima protive tisuće stanovnika Cetinske krajine.

"Smatraju je ekocidom kao i brojni stručnjaci jer je Perućko jezero najveći bazen pitke vode u Europi, a rijeka Cetina sliv jedan od najčistijih i najvećih na području Hrvatske i Europe", naglasio je.

Onima koji lobiraju da se gradi termoelektrana uz najveće jezero pitke vode poručio je kako im to neće uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:18