StoryEditorOCM
Arhivakultni citroen ds

Legendarna De Gaulleova 'žaba' bit će izložena u kineskom Državnom muzeju

Piše PSD.
26. siječnja 2014. - 16:07
Kineski radnici u nedjelju su u Pekingu dovršavali postavljanje Citroena DS generala Charlesa De Gaullea u prostranoj dvorani Državnog muzeja na Tiananmenu, pedeset godina pošto se taj francuski državnik odvažio priznati Narodnu Republiku Kinu, gdje ga uspoređuju s Mao Ce-tungom.

Taj crni predsjednički DS 19, model Citroena koji je u Hrvatskoj poznat kao "žaba", u kojemu se De Gaulle vozio kad je na njega izvršen atentat u Petit-Clamartu 1962., bit će u ponedjeljak na trgu Tiananmenu u središtu pozornosti, u prigodi pedesete obljetnice kinesko-francuskih diplomatskih veza uspostavljenih 27. siječnja 1964.

Ovo je drugo putovanje "žabe" u Kinu nakon popravka oštećenja koja je zadobila kada su pripadnici francuske paravojne skupine izrešetali automobil u kojemu su na stražnjem sjedalu bili general De Gaulle i njegova supruga.

Taj je auto s izbušenim gumama nastavio voziti brzinom od 120 km/h.

Francuska automobilska kompanija PSA nada se da će ugled koji u Kini uživa ovaj Citroenov model donijeti poslovne rezultate.

Inače je kratica DS u Kini opet postala aktualna. Prošlog mjeseca Citroen je predstavio novi model u seriji namijenjen kineskom tržištu. Taj automobil nazvan DS 5LS izaći će na to najveće svjetsko tržište na proljeće.

h, foto: sipa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 04:38