StoryEditorOCM
Arhivasportske performanse

Džepna raketa: Opel Adam S - savršeni spoj pokreljivosti i snage

Piše PSD.
1. srpnja 2014. - 11:40
Opel je na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi pokazao gotovo serijski model Adama S, koji predstavlja potpuno novu izvedbu vrhunskih sportskih performansi sa samog vrha linije malih vozila s logom munje.

Sa 1.4-litrenim motorom TurboECOTEC sa 150 KS, sportski ugođenim ovjesom, OPC kočničkim sustavom i prepoznatljivim stilom „Red'n Roll“, Adam S savršen je spoj pokretljivosti i snage, te oštre agilnosti.

Posebna, nova verzija 1.4-litrenog TurboECOTEC benzinca sa 150 KS i najvećim okretnim momentom od 220 Nm, nudi specifičnu izlaznu snagu koja nadmašuje 100 KS po litri. Riječ je o visoko performansnom motoru posebno razvijenom za S verziju Adama. Izrađen je na temelju Adamova postojećeg 4-cilindarskog motora uz dodatak turbopunjača.

Turbobenzinac nudi 50 posto više snage i 70 posto više okretnog momenta od atmosferskog 1.4-litrenog motora. U kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem taj motor pogoni Adama S do najveće brzine od 220 km/h. Sustav je standardno opremljen tehnologijom Start/Stop, a motor je usklađen s normom Euro 6 koja stupa na snagu u rujnu 2015. godine.



Međutim, nije samo dodatna snaga glavna karakteristika ove male džepne rakete, jer nju krasi i posebno ugođeno sportsko podvozje razvijeno posebno za Adam S i upareno s izravnim, oštrim upravljanjem. Automobil je opremljen OPC crvenim „S“ kočnicama, koje poboljšavaju zaustavljanje. Radi se o 16-inčnim prednjim i 15-inčnim stražnjim diskovima s kočničkim čeljustima obojenima u crveno. Na 18-inčne kotače montirane su gume dimenzija 225/35.

Kod Adama S crvena boja karoserije uparena je s krovom u antracitno sivoj boji uz dodatak posebnog stražnjeg spojlera. Prečka s logotipom na rešetci i kućišta vanjskih retrovizora samo pojačavaju sportski dojam. Donji dio prednjeg spojlera, bočne obloge na pragovima i produljeni stražnji branik u koji je integrirana istaknuta ispušna cijev točka su na „i“ vanjskog izgleda Adama S.

Adam S ima i zatamnjena stražnja stakla, LED svjetla za dnevnu vožnju i stražnja svjetla, elektroničku klimatizaciju, te Opelov sustav IntelliLink koji nudi revolucionarne mogućnosti povezivanja i aplikacije.

U unutrašnjosti su prednja Recaro sjedala s kožnim i Morrocana presvlakama, dok kokpitom dominira dizajnerska tema Red'n Roll, jedinstvena za Adam S. Ona se sastoji od kožnog paketa (kožom presvučeni upravljač, ručica mjenjača i ručna kočnica), te prepoznatljivi crveni i bijeli ukrasi na instrument ploči i unutrašnjosti vrata. Brojni profinjeni detalji omogućuju dodatnu individualizaciju.

Zdravko Juričko

IntelliLink sustav

Pametni sustav IntelliLink posve je kompatibilan s najnovijim pametnim telefonima s Androidom i Apple iOS-om. Nudi mogućnosti povezivanja preko USB-a i Bluetootha, sedam zvučnika, te 7-inčni HD dodirni zaslon u boji. Isto tako nudi i navigaciju putem aplikacije BringGo. Integracijom uređaja s Apple iOS-om s IntelliLinkom moguće je koristiti značajku govorne kontrole Siri Eyes Free koju Adama S čini najbolje povezanim malim automobilom na tržištu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:44