StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

Biševo: u uvali Salbunara može se ljetovati u istinskoj slozi s prirodom

Piše PSD.
13. rujna 2012. - 13:52
A što mislite o ljetovanju u Prviću? Ili možda Drugiću, Trečiću, ili Holliday outu, fenomenalno maštovitim zaklonima u samom srcu prirode? I s jednim od najljepših pogleda na svijetu koji se pruža pred vašim očima, ma istog trena čim se probudite, još iz kreveta... Kakva divota, k tome nama na dohvat ruke. Da, upravo tako, nakon malo vožnje do Visa, potom još manje do Komiže, a onda još nekih 45 minuta brodom do uvale Salbunara na Biševu, dočekat će vas domaćini Ljiljana i Davor Božanić. Ravno s mula odvest će vas u nešto drukčiji tip odmora, mogli bismo reći čistu repliku svakodnevnog života mitskog Robinsona Crusoea.

Priča teče ovako: Ljilja i Davor svoj su život zamišljali kao izravnu interakciju s prirodom i, nakon dugog traženja, svoj su raj na zemlji prije osam godina našli u biševskoj uvali Salbunara. Odmah su uprljali ruke, počeli su skupljati i čistiti gomile smeća, katrana, svega lošeg što je doplutalo i tu ostavljeno. U međuvremenu su osnovali i ekološku udrugu “Mali zeleni Biševo”, na otok su doveli brojne istomišljenike i onda su, mic po mic, stvorili poseban tip turizma koji netko možda na prvu loptu neće lako prihvatiti. Ali kada ga okušaju, tek tada shvate što je odmor u pravom smislu riječi.

Veliko čišćenje

− Razmišljali smo u velikom Zagrebu što bismo mogli raditi kad odemo u mirovinu, a da nam dan bude ispunjen. Željeli smo da to bude vezano uz ljetovanje, ali nikako ne turističko, nego vezano uz rad koji nas ispunjava, drage ljude, uz malu barku, ribu i zaklon. I došlo je Biševo, koje je, usput, bilo strašno prljavo. Postalo je naš dom, a dom treba očistiti, pa smo tako s njega odnijeli čak 16 tona katrana, ostavštinu nakon nasukavanja jednog broda.

A onda smo se počeli baviti i turizmom – ispričali su nam u glavnoj kući, recepciji, kuhinji, dnevnom boravku, okupljalištu njihovih gostiju koji svi tu zajedno jedu, razgovaraju, slušaju jazz, guštaju u posebnoj vrsti zajednice.

Dok smo upijali prve dojmove, banula je skupina mladih Slovenaca iz Ptuja, upravo su se digli i iz zaklona u kojima spavaju došli su na prvu kavicu, a potom će, oduševljeno su nam rekli, krenuti u osvajanje otoka. Toliko je toga na Biševu: prekrasne špilje, uvale, kristalno more, egzotika i divljina, pitomost i ljepota, sve u jednom.

− Dakle, krenuli smo tako s turizmom, ali ne klasičnim. Naš je odabir robinzonski turizam koji se temelji na boravku u prirodi, i to u strogo ekološkim zaklonima. Za sada ih imamo četiri, peti je u gradnji, svaki s tušem i sanitarnim čvorom. U njima nema kuhanja, nije dopušteno paljenje vatre na otvorenom ni bilo kakva devastacija prirode. Naši gosti, a većinom su stranci, ako žele doći, moraju poštovati Statut naše udruge, a ona je strogo ekološke orijentacije i temelji se na očuvanju prirode i baštine. No, gosti su oduševljeni, suoče se s prirodom, sa samim sobom, u divljini daleko od civilizacije, televizije, na mjestu gdje uglavnom nema mobitelskog signala.

Ovdje im treba samo kupaći kostim i puno želje za odmorom – kažu Božanići.

Poveli su nas do zaklona izniknulih na južnim padinama Salbunare, međusobno dovoljno udaljenih da nitko nikome ne smeta. S prozora, to jest kroz veliki otvor, vidi se divota prirode, plaža kao tirkiz, morska udaljenost, more koje se presijava. Gosti ostaju bez riječi, a ima ih u dobi od 25 do 65 godina, svih statusa i stručnih sprema.

Neki se vraćaju. Zapravo se vraćaju prirodi u ljetovalištu jedinstvenom u Hrvatskoj, k tome ovjenčanom silnim nagradama za poduzetništvo i odličnu ideju. Jesmo li rekli da pri ruci imaju i Španjolca Oscara, koji je cijelo ljeto bez plaće, samo za smještaj i hranu, u sklopu udruge pomagao u Salbunari? I da je tu i Ivo Jončić, koji organizira radionice kuhanja, a na repertoaru je ono što se taj dan nađe u prirodi.

Petić, novi zaklon

− Svaki zaklon koristi svoj izvor energije u obliku vjetrenjače ili fotonaponskog modula, iz kojih se dobiva svjetlo za zaklon. Hrana se čuva u našoj zajedničkoj kuhinji, svatko ima svoju ladicu, a prije dolaska mora dobro planirati raspored količina po danima. U obližnjoj uvali imaju i tri restorana. A na našoj radionici mogu naučiti kako se čisti riba, što od nje pripremiti, kako je dobro ispeći. Evo, baš danas imamo brudet, našlo se malo ribica.

Još i ovo − sve se zasniva na čistoj ekologiji, dakle, ni u WC-ima nema vode, polijevaju se vapnom, po starinski. Pokazat ćemo vam i Petić, to je naš novi zaklon, koji će, kao i ostali, imati svoju ležaljkicu na trijemu. Sve je ovdje podređeno pravom odmoru – pokazuju nam vrijedni domaćini zaklone u kojima je sve, ali baš sve reciklirano i bez ikakvih neugodnih intervencija uzeto iz prirode.

Ljudi znaju raditi, Biševo je njihov dom. I kad ljeto ode, oni tu ostaju. Č uvari otoka i tada imaju pune ruke posla.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:07