stdClass Object ( [id] => 1305049 [title] => Ususret NATO samita nikoga ne interesira diplomacija, a bivši glavni tajnik huška na stupanje saveza u rat s Rusijom [alias] => ususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godišnji samit čelnika NATO-a održat će se od 11. do 12. srpnja u litvanskom Vilniusu. Prošli put su se vojni "(kolo)vođe slobodnog svijeta" sastali u lipnju 2022. u Madridu, gdje su dogovorili novi strateški koncept, koji je i službeno označio Rusiju kao izravnu prijetnju, nakon čega su dodatno osnažene vojne baze koje je ovaj obrambeni savez proteklih desetljeća postavljao sve bliže ruskoj granici. Saveznici su se tada obvezali na povećanje osam postojećih multinacionalnih borbenih grupa pojačane isturene prisutnosti s 1.000 na 5.000 pripadnika. 

Domaćin samita Litva je u međuvremenu bila jedna od najglasnijih zagovornika većih vojnih aktivnosti, a sada im je njemački ministar obrane Boris Pistorius obećao poslati 4.000 vojnika. Ovo će biti prva značajnija vojna suradnja ove dvije države nakon Drugog svjetskog rata, kada su Litvanci priredili veliku dobrodošlicu postrojbama Wermachta, kao osloboditeljima od represivnog sovjetskog režima koji je tada okupirao zemlju. Tisuće litvanskih nacionalista tada je surađivalo u provođenju holokausta, pri čemu je ubijeno oko 200.000 Židova, što je bio najučinkovitiji rezultat po stanovniku u čitavoj Europi.

Dogovoren je i novi "model snaga", koji je podrazumijevao povećanje jedinica visoke pripravnosti s 40.000 na više od 300.000 sudionika. Međutim, ovaj plan je iznimno loše započeo, pošto su neki saveznici ostali zatečeni njegovim razmjerom. Kako trenutno stvari stoje, za očekivati je da se neće ispuniti cilj izvršenja ove aktivnosti u 2023. godini. Također, uslijed provođenja kopnenih vježbi, utvrđeno je da su samo dvije od osam misija – u Estoniji i Poljskoj – pokazale sposobnost povećanja snaga do razine brigade.

---

---

S obzirom na navedene poteškoće u provedbi snaženja istočnog krila, NATO lideri će se u Vilniusu morati dodatno posvetiti  ažuriranju planova za sposobnost i spremnost izravnog ratovanja, što će se svakako odraziti na vojnu potrošnju. Tako možemo očekivati da će se sve članice biti prisiljene obvezati na minimalno izdvajanje za obranu u iznosu dva posto nacionalnog BDP-a, što je dosad ispunjavalo samo sedam od 31 članica; SAD, UK, Poljska, Grčka i tri baltičke države. Štoviše, Poljska najavljuje potrošnju od četiri posto BDP-a iduće godine, a baltičke zemlje ciljaju na tri posto u narednim godinama.

Trenutni konsenzus je da su članovi saveza - još od završetka Hladnog rata, kada je većina procijenila da se više ne suočavaju s vojnom prijetnjom Moskve, zbog čega je NATO uopće ikada i počeo postojati - u vojsku ulagali samo onoliko koliko im je bilo dostatno za izvršavanje specijalnih operacija u zemljama poput Jugoslavije, Afganistana, Iraka, Libije ili Sirije. Stoga, nova inicijativa Akcelerator obrambenih inovacija za Sjeverni Atlantik će ove godine dodijeliti po 100.000 eura za 30 pojedinačnih startupa u okviru fonda za inovacije vrijednog milijardu eura. Dodatno, u Vilniusu će biti dogovoren akcijski plan za povećanje proizvodnih kapaciteta naoružanja u zemljama članicama.

---

image
Remko De Waal/Anp Via Afp
---

Jasno, sve ove odluke o preusmjeravanju sredstava iz obrazovanja i zdravstva u jačanje potencijala za ratovanje će - kao i uvijek - proteći bez konzultiranja javnosti; kako to već u predstavničkoj demokraciji biva. Uostalom, "ništa se ne pita" ni statirajuće članove poput Hrvatske, kako je ustvrdio naš izaslanik Zoran Milanović. On tamo, naime, odlazi "biti solidaran", dok je za svoje kolege Gordana Grlića-Radmana i Marija Banožića kazao da "idu tamo na nekakvu večeru". Ministar vanjskih poslova je pak pokušao umiriti građane riječima da Banožić i on "idu gore kako bi otklonili bilo kakvu pomisao da Hrvatska ima bilo kakvu drugačiju politiku" od bezrezervne podrške vladi Volodimira Zelenskog.

Doduše, ukrajinski predsjednik osobno ne dijeli baš mišljenje Grlića-Radmana. Naime, on je prošlog tjedna izrazio bojazan od gubitka potpore SAD-a, pošto "neki republikanci šalju ponekad opasne poruke da bi podrška (Ukrajini) mogla biti manja". Pritom je naglasio kako je upravo američka pomoć "najvažnija stvar za Ukrajinu". Da je nužda za ovakvom simbiozom obostrana - u smislu provođenja partnerskih ciljeva - potvrđuje i razmjena (republikanskog) senatora Lindsaya Grahama sa Zelenskim, u kojoj potonji kaže da su "sada slobodni", na što Amerikanac zadovoljno odgovara da su "Rusi" ti koji "umiru". "To nam je najbolje potrošeni novac ikad", zaključuje.

---

---

Ipak, postoje naznake da bi se građanstvo sporednih ukrajinskih sponzora proxy rata - onih u Europi - uskoro moglo početi osjećati manje ugodno oko financiranja sukoba s Rusijom. Naime, anketa Zaklade Otvoreno društvo - u vlasništvu Georgea Sorošapokazala je da je podrška građana starog kontinenta ukrajinskom predsjedniku u posljednjih godinu dana pala za četrdesetak posto, pa mu sada vjeruje manje od polovice stanovnika Europe. A, znajući da je Europa upravo ušla u recesiju, pitanje je vremena kada će ovi troškovi postati neodrživi.

Upravo zbog ovoga bi se, kažu NATO dužnosnici, moglo pribjeći "zaključavanju višegodišnjih obveza za osiguravanje financiranja i oružja te potencijalno službena obećanja da će priskočiti u pomoć jedni drugima ako budu napadnuti". Takvi bi sporazumi također učinili uzaludnima negodovanje poreznih obveznika koji ih plaćaju, s obzirom na to da bi "također služili za izolaciju Ukrajine od velikih političkih promjena na Zapadu ili pojačanih poziva na smanjenje pomoći". A kako bi to izgledalo objasnio je Aleksander Veršbov, bivši zamjenik glavnog tajnika NATO-a, rekavši da je cilj naoružati Ukrajinu "do zuba" i to "u izraelskom stilu", koji bi "dao prioritet transferu oružja i naprednoj tehnologiji".

Nevoljkost za daljnje ulaganje u sukob će se, doduše, jamačno povećavati izostankom ukrajinskih vojnih uspjeha na terenu. “Visoki američki dužnosnici uvjereni su da buduća potpora ukrajinskom ratu – i globalna reputacija predsjednika Joea Bidena – ovisi o uspjehu ukrajinske protuofenzive”, piše Politico. Ako ukrajinska protuofenziva posustane, "ta će potpora vjerojatno presušiti", što će "izazvati pojačane pozive za ubrzanim diplomatskim rješenjem i ometati jedno od značajnih međunarodnih postignuća Bijele kuće".

---

---

Zapravo, to se upravo i događa, zbog potpunog kraha dugonajavljivane protuofenzive. Gubici ukrajinske vojske u prvih 16 dana protuofenzive već su premašili 246 tenkova, 595 borbenih oklopnih vozila, 279 komada topničkog oružja i minobacača te 13.000 ljudi, izvjestio je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev. Zbog toga se, piše NY Times, vrši "otkopavanje starih grobova kako bi se napravilo mjesta za novoubijene ukrajinske vojnike".

Čak je i donedavni savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič priznao da je protuofenziva bez zračne potpore - koju Ukrajina nema - "krvoproliće" osuđeno na neuspjeh. Kazao je i da ako ova ne uspije, vjerojatno neće niti jedna iduća. A kako to krvoproliće izgleda, posvjedočio je Ukrajinac Denis, koji je pred svojim očima vidio petoricu svojih suboraca ubijenih od granate. Rekao je kako se nema namjeru vratiti u Bahmut jer se tamo događaju "besmislena ubijanja". "Ne znam planove naše vlade, ali čini se da se radi o istrebljenju vlastitog stanovništva", zaključio je. 

---

---

Ipak, ne bi baš bilo dobro stati na kraj ovom besmislenom ubijanju; barem tako smatra glavni američki diplomat Antony Blinken.  "Neke će zemlje tražiti primirje. Na prvu to izgleda razumno. Čak i privlačno! Tko ne želi vidjeti... kako se ubijanje zaustavlja?", zapitao se, prije negoli je objasnio da će to biti loše jer će "Putin dobiti što želi". Ipak, možda bi bilo bolje da je Zapad o ovome mislio ranije. Recimo, 1997. kada je senator Biden na Atlantskom vijeću upozorio da je širenje NATO-a jedina stvar koja stvarno može "prevrnuti ravnotežu" i izazvati "energičan i neprijateljski" odgovor Rusije.

---

---

No, sad kad je planski i svjesno isprovociran energičan i neprijateljski odgovor, djelovati se mora. Zbog toga SAD sada s Ukrajincima "radi" na planu protuofenzive već "nekih 4-5 mjeseci", otkrila je u svibnju na Sigurnosnom forumu u Kijevu diplomatkinja Victoria Nuland, inače poznata po dijeljenju kolačića na Majdanu tijekom puča 2013. Sukladno, prošlog tjedna smo mogli saznati od direktora CIA-e Williama Burnsa da je "idealni scenarij" Kijeva "držati kao taoce" cjelokupno stanovništvo (ukrajinskog?) Krima i bombardirati ga "moćnim oružjem" kako bi se "zadobila nadmoć" nad Rusijom. A to oružje bi trebao biti raketni sustav ATACMS, dometa 300 kilometara, kojeg se Biden dosad bojao poslati zbog "eskalacije".

Međutim, najgora eskalacija bi mogla nastati ako se obistine najave dua Zelenski-Graham, o tome da će "Rusi" izvesti "teroristički napad" na nuklearku Zaporožje (koju trenutno kontroliraju), čija radijacija "ne poznaje granice". Unatoč ovoj histeričnoj predstavi - čiji je cilj dodatno rasplamsati opću rusofobiju Zapada - inženjer za nuklearne sustave Eugene Shwageraus sa Sveučilišta Cambridge je objasnio kako bi takva eksplozija eventualno mogla kontaminirati parkiralište elektrane, ništa dalje od toga.

Kako god, ovakvo nešto bi zaista dalo novi vjetar u leđa podršci Ukrajini; kada to već nije bio slučaj s branom Nova Kahovka. Ipak, ono što spaja ova dva slučaja jest to da je i jednu i drugu infrastrukturu već više puta granatirala - Ukrajina. Neovisno o tome, Graham i njegov kolega Richard Blumenthal su, u slučaju nesreće u nuklearki, zaprijetili Rusiji "uništenjem". Srećom, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi je otklonio sugestije o ruskoj diverziji, kazavši da njegovi ljudi na terenu javljaju da se Rusi ne bave takvim stvarima. 

---

---

Unatoč prijetnji nuklearnom katastrofom, iluzorno je očekivati da će na samitu "mirovnog saveza" u Litvi razglabati o mirovnim pregovorima. Uostalom, upravo su lideri ovog saveza u travnju 2022. sabotirali već dogovoreni pakt Rusije i Ukrajine o kraju sukoba. Ovaj dokument je, na nedavnom sastanku s afričkim čelnicima, predstavio Putin, a njegovu autentičnost otad nitko nije opovrgnuo. Jasno, ovo saznanje potpuno potkopava prevladavajući narativ da je "Putler" izvršio invaziju na Ukrajinu kako bi je izbrisao s karte, da ga zanima daljnje prodiranje u Europu ili da nije mogao odmah razoriti Kijev, odakle je - radi ukrajinske prijevare; misleći da je pao dogovor - uklonio tenkove.

Kakvu diplomaciju je pak NATO navikao provoditi objelodanjuje i poruka bivšeg glavnog tajnika Andersa Rasmussena o tome kako bi, ukoliko u Vilniusu ne budu pružene adekvatne garancije Ukrajini, neke članice mogle poslati trupe na Rusiju. Za Danca bi sve drugo "bilo razočaranje". Dodao je i da bi savez trebao održati vojnu vježbu u Ukrajini, dati Kijevu sve oružje koje želi i uključiti Ukrajinu u članak 5. (što znači da je NATO u ratu s Rusijom); sve za "rješavanje problema Rusije". Upitan kako bi Rusija reagirala na sve to, odgovara sa "baš me briga", pri čemu zarađuje pljesak publike.

---

---

Svakako, jedno od gorućih pitanja na litvanskom sastanku će biti o mogućnosti pristupa Ukrajine NATO-u. Svi saveznici ostaju predani NATO-ovoj politici otvorenih vrata i obvezi danoj Ukrajini u Bukureštu 2008. da će postati članica, pritom ne želeći popustiti pod ruskim pritiskom. Čak je i bivša zaposlenica ovog saveza Kolinda Grabar-Kitarović, na pitanje bi li slučajno trebalo uvažiti sigurnosne brige Rusije, poručila: "Širenje NATO-a nije izmišljeno nakon pada Berlinskog zida, već je u njegovoj osnivačkoj preambuli utvrđeno da svaka europska država ima pravo postati članica. Zašto mislite da Ukrajini treba oduzeti to pravo? Jer bi se netko u Rusiji mogao osjećati uvrijeđenim?"

S druge strane, jedino zbog čega bi se Rusi mogli osjećati uvrijeđeno jest to što ih 2000., na Putinov upit tadašnjem NATO tajniku Georgeu Robertsonu o mogućnosti članstva, Sjevernoatlantski savez nije shvatio ozbiljno. “Željeli su biti dio tog sigurnog i stabilnog prosperitetnog zapada”, prisjetio se Robertson. Također, ruski predsjednik je tada rekao za BBC: “Rusija je dio europske kulture. I ne mogu zamisliti svoju vlastitu zemlju izoliranu od Europe i onoga što često nazivamo civiliziranim svijetom.”

Kakogod, Zelenski sada uvjetuje odazivanje samitu u Vilniusu prethodnom garancijom da će čelnici NATO-a pokazati "hrabrost" za početak procesa pridruživanja Ukrajine. Dakle, nekadašnji komičar bi mogao otkazati gostovanje u Litvi, ako ga tamo ne čeka spreman scenarij. Jer, kako kaže Andrij Bohdan, bivši šef administracije Zelenskog: "(Predsjednik) laže cijelo vrijeme. Ali on ne laže, on glumi. Njegov zadatak je ugoditi. Zato se pojavi, nešto kaže, kamera snima, reflektori se ugase i to je to... Poslije ga više nije briga." A da su Ukrajinci smrtno ozbiljni s "prijetnjama" NATO-u pokazuje i izjava ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe koji je upozorio europske saveznike da će, ne prime li Ukrajinu u članstvo nakon rata, to biti ravno "samoubojstvu". 

---

---

Još jedna tema rasprave bit će i ratifikacija švedskog zahtjeva, koju trenutno blokiraju Ankara i Budimpešta. Šveđani su si zasigurno zakomplicirali život (ponovnim) paljenjem Kurana, preko čega će im veliki vjernik Recep Erdogan - koji je već govorio da Stockholm ne bi trebao očekivati skoro pridruživanje - teško prijeći. S druge strane, mađarski parlament je nedavno odgodio ratifikaciju za jesen, a Viktor Orban sve manje emitira simpatije prema Kijevu; naročito nakon nedavnih curenja dokumenata koji su otkrili da je Zelenski u veljači predložio da se "digne u zrak" naftovod kojim Rusija opskrbljuje Mađarsku naftom, jer mu se nije svidjelo što Orban ne daje bjanko potpise na njegove sve veće zahtjeve za eskalacijom rata u Ukrajini. Za očekivati je i da će mu tako teško pasti nedavne izjave mađarskog predsjednika o tome da su odljevi sredstava Ukrajini doveli Europu na rub bankrota, pri čemu se zapitao: "Gdje su pare?"

To sve iz prikrajka promatra nedavno primljena Finska, čija nova desničarska vlada prijeti najsiromašnijim zemljama svijeta - Afrikancima čiji su predstavnici nedavno u Moskvi zamolili Putina da okonča rat - da će ih sankcionirati ako "nastave podržavati Rusiju". Zanimljivo, njihov ministar gospodarstva Vilhelm Junnila je, nakon svega 10 dana, podnio ostavku zbog "pošalica" u kojima je veličao Adolfa Hitlera. Očito, sličan humor imaju i ukrajinske trupe koje, piše NY Times, "upotrebom oznaka s nacističkim amblemima riskiraju potpirivanje ruske propagande". 

---

image
reddit photo
---

Posljednje, tu je pitanje o nasljedniku Jensa Stoltenberga na mjestu glavnog tajnika, koji je na ovoj poziciji od 2014. godine. Mnogi su se saveznici zalagali za prvu žensku glavnu tajnicu u povijesti NATO-a. Među vodećim kandidatima bili su danska premijerka Mette Frederiksen, britanski ministar obrane Ben Wallace, španjolski premijer Pedro Sanchez i estonska premijerka Kaja Kallas. Ipak, izgledno je da će bivši norveški premijer, koji je nekoliko puta u posljednjih nekoliko mjeseci izjavio da ne želi novi mandat, ipak ostati još godinu dana iz "osjećaja dužnosti". Njegov rad je, među ostalima, hvalio i američki predsjednik, ustvrdivši da je napravio "nevjerojatan posao".

Sjetimo se, od njegovog predsjedanja savezom je, osim ruske invazije na Ukrajinu, započeo i rat i Jemenu, u kojem je 377.000 ljudi ubijeno, 85.000 djece umrlo od gladi, a četiri milijuna raseljeno. Washington je u ovome sudjelovao pruživši Saudijskoj Arabiji obavještajnu i logističku potporu koja i dalje traje.

"Ruski rat u Ukrajini pokazuje da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo i da moramo više ulagati u našu obranu", zaključio je Stoltenberg 27. lipnja u Haagu, gdje se s kolegama iz NATO-a pripremao za litvanski samit. A da je nemogućnost mira zaista nešto na što ova grupacija može računati, izvrsno demonstrira istaživanje američkog Sveučilišta Brown. Naime, ono je pokazalo da su ratovi koje je SAD - alfa i omega NATO-a - vodio u Iraku, Afganistanu, Siriji, Jemenu i Pakistanu nakon 11. rujna 2001. prouzročili najmanje 4,5 milijuna smrti, raselili 38 do 60 milijuna ljudi, a 7,6 milijuna djece ostavili gladnima. 

---

image
/Shutterstock
---

Možda je upravo zbog toga bivši predsjednik Američkog vijeća za vanjske odnose Richard Haass, ususret američkog Dana nezavisnosti, izjavio da su Sjedinjene Države trenutno "najozbiljnija prijetnja sigurnosti svijeta". Ili zbog čega nesuđeni britanski premijer Jeremy Corbyn tvrdi da je NATO "trebao biti razmontiran 1990., zajedno s Varšavskim paktom". Ili zašto Jeffrey Sachs, respektabilni ekonomist i profesor na Sveučilištu Columbia, smatra da je fiksacija na agresivno širenje najreakcionarnijeg vojnog saveza na svijetu "recept za beskonačni rat i krizu".

Ipak, nitko nema nikome pravo zabraniti da ga dočekuju NATO-ova širom otvorena vrata, zar ne? Tek kad ratni vihor polupa sve prozore, onda bismo se mogli sjetiti što su nam neki dosadni starci tupili o opasnostima propuha.  

---

"Kineska prijetnja":

Saveznici će se posebno posvetiti "savladavanju" Kine, za koju je Blinken rekao da će je nastojati spriječili da "dobije tehnologiju koju bi mogla upotrijebiti protiv njih" ili koristiti "u represivne svrhe", kao što je "umjetna inteligencija".

S druge strane, izvršni direktor Raytheona, korporacije za proizvodnju naoružanja, Greg Hayes priznao je da imaju "nekoliko tisuća dobavljača u Kini", zbog čega bi potpuno "odvajanje" od suradnje s Pekingom bilo "nemoguće". A, s obzirom da vlade na Zapadu sve glasnije zazivaju rat s Kinom, ostaje nejasno kako ga planiraju voditi - bez suradnje s Kinom.

---

---

Azijsko-pacifička četvorka:

U Vilnius su, drugu godinu zaredom, pozvani i indo-pacifički partneri; Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja. S njima će se dogovarati o održavanju "međunarodnog poretka temeljenog na pravilima" koji je sada pod pritiskom, a moguće je da se ispregovara otvorenje NATO ureda u nekoj od ovih zemalja, kao što je to već usuglašeno s Japanom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat otkucava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sat otkucava... 2 0 16974 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-03 15:48:43 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-09 12:47:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-09 12:47:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ususret NATO samita nikoga ne interesira diplomacija, a bivši glavni tajnik huška na stupanje saveza u rat s Rusijom [metakey] => NATO, summit, samit, vilnius, Litva, rusija, Ukrajina, zelenski, članstvo, stoltenberg, graham , milanovic, biden, blinken, protuofenziva, Zaporižje, nuklearka , putin, Krim, ATACMS, rasmussen, tajnik, Kolinda, orban, Švedska, finska, Nacisti, erdoga [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25211494.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25207094.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25207095.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25207096.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25211495.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jonathan Raa\/Nurphoto Via Afp","\/Shutterstock","Remko De Waal\/Anp Via Afp","reddit photo","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x658","hd_25211494_1920.jpg":"1920x1080","k_25211494_1280.jpg":"1280x1280","k_25211494_1024.jpg":"1024x1024","k_25211494_640.jpg":"640x640","k_25211494_480.jpg":"480x480","k_25211494_340.jpg":"340x340","k_25211494_220.jpg":"220x220","o_25211494_1280.jpg":"1280x822","o_25211494_1024.jpg":"1024x658","o_25211494_640.jpg":"640x411","o_25211494_480.jpg":"480x308","o_25211494_340.jpg":"340x218","o_25211494_220.jpg":"220x141","h_25211494_1280.jpg":"1280x854","h_25211494_1024.jpg":"1024x683","h_25211494_640.jpg":"640x427","h_25211494_480.jpg":"480x320","h_25211494_340.jpg":"340x227","h_25211494_220.jpg":"220x147","pp_25211494_1280.jpg":"1280x1628","pp_25211494_1024.jpg":"1024x1303","pp_25211494_640.jpg":"640x814","pp_25211494_480.jpg":"480x611","pp_25211494_340.jpg":"340x432","pp_25211494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25207094_1920.jpg":"1920x1080","k_25207094_1280.jpg":"1280x1280","k_25207094_1024.jpg":"1024x1024","k_25207094_640.jpg":"640x640","k_25207094_480.jpg":"480x480","k_25207094_340.jpg":"340x340","k_25207094_220.jpg":"220x220","o_25207094_1280.jpg":"1280x720","o_25207094_1024.jpg":"1024x576","o_25207094_640.jpg":"640x360","o_25207094_480.jpg":"480x270","o_25207094_340.jpg":"340x191","o_25207094_220.jpg":"220x123","h_25207094_1280.jpg":"1280x854","h_25207094_1024.jpg":"1024x683","h_25207094_640.jpg":"640x427","h_25207094_480.jpg":"480x320","h_25207094_340.jpg":"340x227","h_25207094_220.jpg":"220x147","pp_25207094_1280.jpg":"1280x1628","pp_25207094_1024.jpg":"1024x1303","pp_25207094_640.jpg":"640x814","pp_25207094_480.jpg":"480x611","pp_25207094_340.jpg":"340x432","pp_25207094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x740","hd_25207095_1920.jpg":"1920x1080","k_25207095_1280.jpg":"1280x1280","k_25207095_1024.jpg":"1024x1024","k_25207095_640.jpg":"640x640","k_25207095_480.jpg":"480x480","k_25207095_340.jpg":"340x340","k_25207095_220.jpg":"220x220","o_25207095_1280.jpg":"1280x925","o_25207095_1024.jpg":"1024x740","o_25207095_640.jpg":"640x462","o_25207095_480.jpg":"480x346","o_25207095_340.jpg":"340x245","o_25207095_220.jpg":"220x158","h_25207095_1280.jpg":"1280x854","h_25207095_1024.jpg":"1024x683","h_25207095_640.jpg":"640x427","h_25207095_480.jpg":"480x320","h_25207095_340.jpg":"340x227","h_25207095_220.jpg":"220x147","pp_25207095_1280.jpg":"1280x1628","pp_25207095_1024.jpg":"1024x1303","pp_25207095_640.jpg":"640x814","pp_25207095_480.jpg":"480x611","pp_25207095_340.jpg":"340x432","pp_25207095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x754","hd_25207096_1920.jpg":"1920x1080","k_25207096_1280.jpg":"1280x1280","k_25207096_1024.jpg":"1024x1024","k_25207096_640.jpg":"640x640","k_25207096_480.jpg":"480x480","k_25207096_340.jpg":"340x340","k_25207096_220.jpg":"220x220","o_25207096_1280.jpg":"1280x1340","o_25207096_1024.jpg":"1024x1072","o_25207096_640.jpg":"640x670","o_25207096_480.jpg":"480x502","o_25207096_340.jpg":"340x356","o_25207096_220.jpg":"220x230","h_25207096_1280.jpg":"1280x854","h_25207096_1024.jpg":"1024x683","h_25207096_640.jpg":"640x427","h_25207096_480.jpg":"480x320","h_25207096_340.jpg":"340x227","h_25207096_220.jpg":"220x147","pp_25207096_1280.jpg":"1280x1628","pp_25207096_1024.jpg":"1024x1303","pp_25207096_640.jpg":"640x814","pp_25207096_480.jpg":"480x611","pp_25207096_340.jpg":"340x432","pp_25207096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25211495_1920.jpg":"1920x1080","k_25211495_1280.jpg":"1280x1280","k_25211495_1024.jpg":"1024x1024","k_25211495_640.jpg":"640x640","k_25211495_480.jpg":"480x480","k_25211495_340.jpg":"340x340","k_25211495_220.jpg":"220x220","o_25211495_1280.jpg":"1280x853","o_25211495_1024.jpg":"1024x682","o_25211495_640.jpg":"640x426","o_25211495_480.jpg":"480x320","o_25211495_340.jpg":"340x226","o_25211495_220.jpg":"220x146","h_25211495_1280.jpg":"1280x854","h_25211495_1024.jpg":"1024x683","h_25211495_640.jpg":"640x427","h_25211495_480.jpg":"480x320","h_25211495_340.jpg":"340x227","h_25211495_220.jpg":"220x147","pp_25211495_1280.jpg":"1280x1628","pp_25211495_1024.jpg":"1024x1303","pp_25211495_640.jpg":"640x814","pp_25211495_480.jpg":"480x611","pp_25211495_340.jpg":"340x432","pp_25211495_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7398046 Threads: 4 Questions: 1528905803 Slow queries: 4649082 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110611653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom-1305049 [printLink] => /vijesti/svijet/ususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom-1305049?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [1] => stdClass Object ( [id] => 66168 [name] => summit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => summit [link] => /tag/summit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640218 [name] => samit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-02 21:50:30 [main_article_id] => 0 [alias] => samit [link] => /tag/samit ) [3] => stdClass Object ( [id] => 404888 [name] => vilnius [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vilnius [link] => /tag/vilnius ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334620 [name] => litva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => litva [link] => /tag/litva ) [5] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [7] => stdClass Object ( [id] => 667217 [name] => zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 22:12:09 [main_article_id] => 0 [alias] => zelenski [link] => /tag/zelenski ) [8] => stdClass Object ( [id] => 468267 [name] => članstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => clanstvo [link] => /tag/clanstvo ) [9] => stdClass Object ( [id] => 677060 [name] => stoltenberg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 11:57:27 [main_article_id] => 0 [alias] => stoltenberg [link] => /tag/stoltenberg ) [10] => stdClass Object ( [id] => 681336 [name] => graham [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-16 11:31:34 [main_article_id] => 0 [alias] => graham [link] => /tag/graham ) [11] => stdClass Object ( [id] => 438888 [name] => milanovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milanovic [link] => /tag/milanovic ) [12] => stdClass Object ( [id] => 617858 [name] => biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 10:48:58 [main_article_id] => 0 [alias] => biden [link] => /tag/biden ) [13] => stdClass Object ( [id] => 685888 [name] => blinken [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-28 07:53:48 [main_article_id] => 0 [alias] => blinken [link] => /tag/blinken ) [14] => stdClass Object ( [id] => 673128 [name] => protuofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 15:26:45 [main_article_id] => 0 [alias] => protuofenziva [link] => /tag/protuofenziva ) [15] => stdClass Object ( [id] => 675549 [name] => Zaporižje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-27 10:22:01 [main_article_id] => 0 [alias] => zaporizje [link] => /tag/zaporizje ) [16] => stdClass Object ( [id] => 135883 [name] => nuklearka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearka [link] => /tag/nuklearka ) [17] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [18] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [19] => stdClass Object ( [id] => 719183 [name] => ATACMS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:15:14 [main_article_id] => 0 [alias] => atacms [link] => /tag/atacms ) [20] => stdClass Object ( [id] => 722512 [name] => rasmussen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 14:12:37 [main_article_id] => 0 [alias] => rasmussen [link] => /tag/rasmussen ) [21] => stdClass Object ( [id] => 630035 [name] => tajnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-03 21:57:49 [main_article_id] => 0 [alias] => tajnik [link] => /tag/tajnik ) [22] => stdClass Object ( [id] => 679266 [name] => Kolinda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolinda [link] => /tag/kolinda ) [23] => stdClass Object ( [id] => 468223 [name] => orban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => orban [link] => /tag/orban ) [24] => stdClass Object ( [id] => 271346 [name] => Švedska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svedska [link] => /tag/svedska ) [25] => stdClass Object ( [id] => 515647 [name] => finska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => finska [link] => /tag/finska ) [26] => stdClass Object ( [id] => 399861 [name] => nacisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacisti [link] => /tag/nacisti ) [27] => stdClass Object ( [id] => 397214 [name] => erdogan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => erdogan [link] => /tag/erdogan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat otkucava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ususret NATO samita nikoga ne interesira diplomacija, a bivši glavni tajnik huška na stupanje saveza u rat s Rusijom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25211494.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25211494.jpg [title] => Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25207094.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25207095.jpg [title] => Remko De Waal/Anp Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25207096.jpg [title] => reddit photo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25211495.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godišnji samit čelnika NATO-a održat će se od 11. do 12. srpnja u litvanskom Vilniusu. Prošli put su se vojni "(kolo)vođe slobodnog svijeta" sastali u lipnju 2022. u Madridu, gdje su dogovorili novi strateški koncept, koji je i službeno označio Rusiju kao izravnu prijetnju, nakon čega su dodatno osnažene vojne baze koje je ovaj obrambeni savez proteklih desetljeća postavljao sve bliže ruskoj granici. Saveznici su se tada obvezali na povećanje osam postojećih multinacionalnih borbenih grupa pojačane isturene prisutnosti s 1.000 na 5.000 pripadnika. 

Domaćin samita Litva je u međuvremenu bila jedna od najglasnijih zagovornika većih vojnih aktivnosti, a sada im je njemački ministar obrane Boris Pistorius obećao poslati 4.000 vojnika. Ovo će biti prva značajnija vojna suradnja ove dvije države nakon Drugog svjetskog rata, kada su Litvanci priredili veliku dobrodošlicu postrojbama Wermachta, kao osloboditeljima od represivnog sovjetskog režima koji je tada okupirao zemlju. Tisuće litvanskih nacionalista tada je surađivalo u provođenju holokausta, pri čemu je ubijeno oko 200.000 Židova, što je bio najučinkovitiji rezultat po stanovniku u čitavoj Europi.

Dogovoren je i novi "model snaga", koji je podrazumijevao povećanje jedinica visoke pripravnosti s 40.000 na više od 300.000 sudionika. Međutim, ovaj plan je iznimno loše započeo, pošto su neki saveznici ostali zatečeni njegovim razmjerom. Kako trenutno stvari stoje, za očekivati je da se neće ispuniti cilj izvršenja ove aktivnosti u 2023. godini. Također, uslijed provođenja kopnenih vježbi, utvrđeno je da su samo dvije od osam misija – u Estoniji i Poljskoj – pokazale sposobnost povećanja snaga do razine brigade.

---

---

S obzirom na navedene poteškoće u provedbi snaženja istočnog krila, NATO lideri će se u Vilniusu morati dodatno posvetiti  ažuriranju planova za sposobnost i spremnost izravnog ratovanja, što će se svakako odraziti na vojnu potrošnju. Tako možemo očekivati da će se sve članice biti prisiljene obvezati na minimalno izdvajanje za obranu u iznosu dva posto nacionalnog BDP-a, što je dosad ispunjavalo samo sedam od 31 članica; SAD, UK, Poljska, Grčka i tri baltičke države. Štoviše, Poljska najavljuje potrošnju od četiri posto BDP-a iduće godine, a baltičke zemlje ciljaju na tri posto u narednim godinama.

Trenutni konsenzus je da su članovi saveza - još od završetka Hladnog rata, kada je većina procijenila da se više ne suočavaju s vojnom prijetnjom Moskve, zbog čega je NATO uopće ikada i počeo postojati - u vojsku ulagali samo onoliko koliko im je bilo dostatno za izvršavanje specijalnih operacija u zemljama poput Jugoslavije, Afganistana, Iraka, Libije ili Sirije. Stoga, nova inicijativa Akcelerator obrambenih inovacija za Sjeverni Atlantik će ove godine dodijeliti po 100.000 eura za 30 pojedinačnih startupa u okviru fonda za inovacije vrijednog milijardu eura. Dodatno, u Vilniusu će biti dogovoren akcijski plan za povećanje proizvodnih kapaciteta naoružanja u zemljama članicama.

---

image
Remko De Waal/Anp Via Afp
---

Jasno, sve ove odluke o preusmjeravanju sredstava iz obrazovanja i zdravstva u jačanje potencijala za ratovanje će - kao i uvijek - proteći bez konzultiranja javnosti; kako to već u predstavničkoj demokraciji biva. Uostalom, "ništa se ne pita" ni statirajuće članove poput Hrvatske, kako je ustvrdio naš izaslanik Zoran Milanović. On tamo, naime, odlazi "biti solidaran", dok je za svoje kolege Gordana Grlića-Radmana i Marija Banožića kazao da "idu tamo na nekakvu večeru". Ministar vanjskih poslova je pak pokušao umiriti građane riječima da Banožić i on "idu gore kako bi otklonili bilo kakvu pomisao da Hrvatska ima bilo kakvu drugačiju politiku" od bezrezervne podrške vladi Volodimira Zelenskog.

Doduše, ukrajinski predsjednik osobno ne dijeli baš mišljenje Grlića-Radmana. Naime, on je prošlog tjedna izrazio bojazan od gubitka potpore SAD-a, pošto "neki republikanci šalju ponekad opasne poruke da bi podrška (Ukrajini) mogla biti manja". Pritom je naglasio kako je upravo američka pomoć "najvažnija stvar za Ukrajinu". Da je nužda za ovakvom simbiozom obostrana - u smislu provođenja partnerskih ciljeva - potvrđuje i razmjena (republikanskog) senatora Lindsaya Grahama sa Zelenskim, u kojoj potonji kaže da su "sada slobodni", na što Amerikanac zadovoljno odgovara da su "Rusi" ti koji "umiru". "To nam je najbolje potrošeni novac ikad", zaključuje.

---

---

Ipak, postoje naznake da bi se građanstvo sporednih ukrajinskih sponzora proxy rata - onih u Europi - uskoro moglo početi osjećati manje ugodno oko financiranja sukoba s Rusijom. Naime, anketa Zaklade Otvoreno društvo - u vlasništvu Georgea Sorošapokazala je da je podrška građana starog kontinenta ukrajinskom predsjedniku u posljednjih godinu dana pala za četrdesetak posto, pa mu sada vjeruje manje od polovice stanovnika Europe. A, znajući da je Europa upravo ušla u recesiju, pitanje je vremena kada će ovi troškovi postati neodrživi.

Upravo zbog ovoga bi se, kažu NATO dužnosnici, moglo pribjeći "zaključavanju višegodišnjih obveza za osiguravanje financiranja i oružja te potencijalno službena obećanja da će priskočiti u pomoć jedni drugima ako budu napadnuti". Takvi bi sporazumi također učinili uzaludnima negodovanje poreznih obveznika koji ih plaćaju, s obzirom na to da bi "također služili za izolaciju Ukrajine od velikih političkih promjena na Zapadu ili pojačanih poziva na smanjenje pomoći". A kako bi to izgledalo objasnio je Aleksander Veršbov, bivši zamjenik glavnog tajnika NATO-a, rekavši da je cilj naoružati Ukrajinu "do zuba" i to "u izraelskom stilu", koji bi "dao prioritet transferu oružja i naprednoj tehnologiji".

Nevoljkost za daljnje ulaganje u sukob će se, doduše, jamačno povećavati izostankom ukrajinskih vojnih uspjeha na terenu. “Visoki američki dužnosnici uvjereni su da buduća potpora ukrajinskom ratu – i globalna reputacija predsjednika Joea Bidena – ovisi o uspjehu ukrajinske protuofenzive”, piše Politico. Ako ukrajinska protuofenziva posustane, "ta će potpora vjerojatno presušiti", što će "izazvati pojačane pozive za ubrzanim diplomatskim rješenjem i ometati jedno od značajnih međunarodnih postignuća Bijele kuće".

---

---

Zapravo, to se upravo i događa, zbog potpunog kraha dugonajavljivane protuofenzive. Gubici ukrajinske vojske u prvih 16 dana protuofenzive već su premašili 246 tenkova, 595 borbenih oklopnih vozila, 279 komada topničkog oružja i minobacača te 13.000 ljudi, izvjestio je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev. Zbog toga se, piše NY Times, vrši "otkopavanje starih grobova kako bi se napravilo mjesta za novoubijene ukrajinske vojnike".

Čak je i donedavni savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič priznao da je protuofenziva bez zračne potpore - koju Ukrajina nema - "krvoproliće" osuđeno na neuspjeh. Kazao je i da ako ova ne uspije, vjerojatno neće niti jedna iduća. A kako to krvoproliće izgleda, posvjedočio je Ukrajinac Denis, koji je pred svojim očima vidio petoricu svojih suboraca ubijenih od granate. Rekao je kako se nema namjeru vratiti u Bahmut jer se tamo događaju "besmislena ubijanja". "Ne znam planove naše vlade, ali čini se da se radi o istrebljenju vlastitog stanovništva", zaključio je. 

---

---

Ipak, ne bi baš bilo dobro stati na kraj ovom besmislenom ubijanju; barem tako smatra glavni američki diplomat Antony Blinken.  "Neke će zemlje tražiti primirje. Na prvu to izgleda razumno. Čak i privlačno! Tko ne želi vidjeti... kako se ubijanje zaustavlja?", zapitao se, prije negoli je objasnio da će to biti loše jer će "Putin dobiti što želi". Ipak, možda bi bilo bolje da je Zapad o ovome mislio ranije. Recimo, 1997. kada je senator Biden na Atlantskom vijeću upozorio da je širenje NATO-a jedina stvar koja stvarno može "prevrnuti ravnotežu" i izazvati "energičan i neprijateljski" odgovor Rusije.

---

---

No, sad kad je planski i svjesno isprovociran energičan i neprijateljski odgovor, djelovati se mora. Zbog toga SAD sada s Ukrajincima "radi" na planu protuofenzive već "nekih 4-5 mjeseci", otkrila je u svibnju na Sigurnosnom forumu u Kijevu diplomatkinja Victoria Nuland, inače poznata po dijeljenju kolačića na Majdanu tijekom puča 2013. Sukladno, prošlog tjedna smo mogli saznati od direktora CIA-e Williama Burnsa da je "idealni scenarij" Kijeva "držati kao taoce" cjelokupno stanovništvo (ukrajinskog?) Krima i bombardirati ga "moćnim oružjem" kako bi se "zadobila nadmoć" nad Rusijom. A to oružje bi trebao biti raketni sustav ATACMS, dometa 300 kilometara, kojeg se Biden dosad bojao poslati zbog "eskalacije".

Međutim, najgora eskalacija bi mogla nastati ako se obistine najave dua Zelenski-Graham, o tome da će "Rusi" izvesti "teroristički napad" na nuklearku Zaporožje (koju trenutno kontroliraju), čija radijacija "ne poznaje granice". Unatoč ovoj histeričnoj predstavi - čiji je cilj dodatno rasplamsati opću rusofobiju Zapada - inženjer za nuklearne sustave Eugene Shwageraus sa Sveučilišta Cambridge je objasnio kako bi takva eksplozija eventualno mogla kontaminirati parkiralište elektrane, ništa dalje od toga.

Kako god, ovakvo nešto bi zaista dalo novi vjetar u leđa podršci Ukrajini; kada to već nije bio slučaj s branom Nova Kahovka. Ipak, ono što spaja ova dva slučaja jest to da je i jednu i drugu infrastrukturu već više puta granatirala - Ukrajina. Neovisno o tome, Graham i njegov kolega Richard Blumenthal su, u slučaju nesreće u nuklearki, zaprijetili Rusiji "uništenjem". Srećom, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi je otklonio sugestije o ruskoj diverziji, kazavši da njegovi ljudi na terenu javljaju da se Rusi ne bave takvim stvarima. 

---

---

Unatoč prijetnji nuklearnom katastrofom, iluzorno je očekivati da će na samitu "mirovnog saveza" u Litvi razglabati o mirovnim pregovorima. Uostalom, upravo su lideri ovog saveza u travnju 2022. sabotirali već dogovoreni pakt Rusije i Ukrajine o kraju sukoba. Ovaj dokument je, na nedavnom sastanku s afričkim čelnicima, predstavio Putin, a njegovu autentičnost otad nitko nije opovrgnuo. Jasno, ovo saznanje potpuno potkopava prevladavajući narativ da je "Putler" izvršio invaziju na Ukrajinu kako bi je izbrisao s karte, da ga zanima daljnje prodiranje u Europu ili da nije mogao odmah razoriti Kijev, odakle je - radi ukrajinske prijevare; misleći da je pao dogovor - uklonio tenkove.

Kakvu diplomaciju je pak NATO navikao provoditi objelodanjuje i poruka bivšeg glavnog tajnika Andersa Rasmussena o tome kako bi, ukoliko u Vilniusu ne budu pružene adekvatne garancije Ukrajini, neke članice mogle poslati trupe na Rusiju. Za Danca bi sve drugo "bilo razočaranje". Dodao je i da bi savez trebao održati vojnu vježbu u Ukrajini, dati Kijevu sve oružje koje želi i uključiti Ukrajinu u članak 5. (što znači da je NATO u ratu s Rusijom); sve za "rješavanje problema Rusije". Upitan kako bi Rusija reagirala na sve to, odgovara sa "baš me briga", pri čemu zarađuje pljesak publike.

---

---

Svakako, jedno od gorućih pitanja na litvanskom sastanku će biti o mogućnosti pristupa Ukrajine NATO-u. Svi saveznici ostaju predani NATO-ovoj politici otvorenih vrata i obvezi danoj Ukrajini u Bukureštu 2008. da će postati članica, pritom ne želeći popustiti pod ruskim pritiskom. Čak je i bivša zaposlenica ovog saveza Kolinda Grabar-Kitarović, na pitanje bi li slučajno trebalo uvažiti sigurnosne brige Rusije, poručila: "Širenje NATO-a nije izmišljeno nakon pada Berlinskog zida, već je u njegovoj osnivačkoj preambuli utvrđeno da svaka europska država ima pravo postati članica. Zašto mislite da Ukrajini treba oduzeti to pravo? Jer bi se netko u Rusiji mogao osjećati uvrijeđenim?"

S druge strane, jedino zbog čega bi se Rusi mogli osjećati uvrijeđeno jest to što ih 2000., na Putinov upit tadašnjem NATO tajniku Georgeu Robertsonu o mogućnosti članstva, Sjevernoatlantski savez nije shvatio ozbiljno. “Željeli su biti dio tog sigurnog i stabilnog prosperitetnog zapada”, prisjetio se Robertson. Također, ruski predsjednik je tada rekao za BBC: “Rusija je dio europske kulture. I ne mogu zamisliti svoju vlastitu zemlju izoliranu od Europe i onoga što često nazivamo civiliziranim svijetom.”

Kakogod, Zelenski sada uvjetuje odazivanje samitu u Vilniusu prethodnom garancijom da će čelnici NATO-a pokazati "hrabrost" za početak procesa pridruživanja Ukrajine. Dakle, nekadašnji komičar bi mogao otkazati gostovanje u Litvi, ako ga tamo ne čeka spreman scenarij. Jer, kako kaže Andrij Bohdan, bivši šef administracije Zelenskog: "(Predsjednik) laže cijelo vrijeme. Ali on ne laže, on glumi. Njegov zadatak je ugoditi. Zato se pojavi, nešto kaže, kamera snima, reflektori se ugase i to je to... Poslije ga više nije briga." A da su Ukrajinci smrtno ozbiljni s "prijetnjama" NATO-u pokazuje i izjava ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe koji je upozorio europske saveznike da će, ne prime li Ukrajinu u članstvo nakon rata, to biti ravno "samoubojstvu". 

---

---

Još jedna tema rasprave bit će i ratifikacija švedskog zahtjeva, koju trenutno blokiraju Ankara i Budimpešta. Šveđani su si zasigurno zakomplicirali život (ponovnim) paljenjem Kurana, preko čega će im veliki vjernik Recep Erdogan - koji je već govorio da Stockholm ne bi trebao očekivati skoro pridruživanje - teško prijeći. S druge strane, mađarski parlament je nedavno odgodio ratifikaciju za jesen, a Viktor Orban sve manje emitira simpatije prema Kijevu; naročito nakon nedavnih curenja dokumenata koji su otkrili da je Zelenski u veljači predložio da se "digne u zrak" naftovod kojim Rusija opskrbljuje Mađarsku naftom, jer mu se nije svidjelo što Orban ne daje bjanko potpise na njegove sve veće zahtjeve za eskalacijom rata u Ukrajini. Za očekivati je i da će mu tako teško pasti nedavne izjave mađarskog predsjednika o tome da su odljevi sredstava Ukrajini doveli Europu na rub bankrota, pri čemu se zapitao: "Gdje su pare?"

To sve iz prikrajka promatra nedavno primljena Finska, čija nova desničarska vlada prijeti najsiromašnijim zemljama svijeta - Afrikancima čiji su predstavnici nedavno u Moskvi zamolili Putina da okonča rat - da će ih sankcionirati ako "nastave podržavati Rusiju". Zanimljivo, njihov ministar gospodarstva Vilhelm Junnila je, nakon svega 10 dana, podnio ostavku zbog "pošalica" u kojima je veličao Adolfa Hitlera. Očito, sličan humor imaju i ukrajinske trupe koje, piše NY Times, "upotrebom oznaka s nacističkim amblemima riskiraju potpirivanje ruske propagande". 

---

image
reddit photo
---

Posljednje, tu je pitanje o nasljedniku Jensa Stoltenberga na mjestu glavnog tajnika, koji je na ovoj poziciji od 2014. godine. Mnogi su se saveznici zalagali za prvu žensku glavnu tajnicu u povijesti NATO-a. Među vodećim kandidatima bili su danska premijerka Mette Frederiksen, britanski ministar obrane Ben Wallace, španjolski premijer Pedro Sanchez i estonska premijerka Kaja Kallas. Ipak, izgledno je da će bivši norveški premijer, koji je nekoliko puta u posljednjih nekoliko mjeseci izjavio da ne želi novi mandat, ipak ostati još godinu dana iz "osjećaja dužnosti". Njegov rad je, među ostalima, hvalio i američki predsjednik, ustvrdivši da je napravio "nevjerojatan posao".

Sjetimo se, od njegovog predsjedanja savezom je, osim ruske invazije na Ukrajinu, započeo i rat i Jemenu, u kojem je 377.000 ljudi ubijeno, 85.000 djece umrlo od gladi, a četiri milijuna raseljeno. Washington je u ovome sudjelovao pruživši Saudijskoj Arabiji obavještajnu i logističku potporu koja i dalje traje.

"Ruski rat u Ukrajini pokazuje da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo i da moramo više ulagati u našu obranu", zaključio je Stoltenberg 27. lipnja u Haagu, gdje se s kolegama iz NATO-a pripremao za litvanski samit. A da je nemogućnost mira zaista nešto na što ova grupacija može računati, izvrsno demonstrira istaživanje američkog Sveučilišta Brown. Naime, ono je pokazalo da su ratovi koje je SAD - alfa i omega NATO-a - vodio u Iraku, Afganistanu, Siriji, Jemenu i Pakistanu nakon 11. rujna 2001. prouzročili najmanje 4,5 milijuna smrti, raselili 38 do 60 milijuna ljudi, a 7,6 milijuna djece ostavili gladnima. 

---

image
/Shutterstock
---

Možda je upravo zbog toga bivši predsjednik Američkog vijeća za vanjske odnose Richard Haass, ususret američkog Dana nezavisnosti, izjavio da su Sjedinjene Države trenutno "najozbiljnija prijetnja sigurnosti svijeta". Ili zbog čega nesuđeni britanski premijer Jeremy Corbyn tvrdi da je NATO "trebao biti razmontiran 1990., zajedno s Varšavskim paktom". Ili zašto Jeffrey Sachs, respektabilni ekonomist i profesor na Sveučilištu Columbia, smatra da je fiksacija na agresivno širenje najreakcionarnijeg vojnog saveza na svijetu "recept za beskonačni rat i krizu".

Ipak, nitko nema nikome pravo zabraniti da ga dočekuju NATO-ova širom otvorena vrata, zar ne? Tek kad ratni vihor polupa sve prozore, onda bismo se mogli sjetiti što su nam neki dosadni starci tupili o opasnostima propuha.  

---

"Kineska prijetnja":

Saveznici će se posebno posvetiti "savladavanju" Kine, za koju je Blinken rekao da će je nastojati spriječili da "dobije tehnologiju koju bi mogla upotrijebiti protiv njih" ili koristiti "u represivne svrhe", kao što je "umjetna inteligencija".

S druge strane, izvršni direktor Raytheona, korporacije za proizvodnju naoružanja, Greg Hayes priznao je da imaju "nekoliko tisuća dobavljača u Kini", zbog čega bi potpuno "odvajanje" od suradnje s Pekingom bilo "nemoguće". A, s obzirom da vlade na Zapadu sve glasnije zazivaju rat s Kinom, ostaje nejasno kako ga planiraju voditi - bez suradnje s Kinom.

---

---

Azijsko-pacifička četvorka:

U Vilnius su, drugu godinu zaredom, pozvani i indo-pacifički partneri; Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja. S njima će se dogovarati o održavanju "međunarodnog poretka temeljenog na pravilima" koji je sada pod pritiskom, a moguće je da se ispregovara otvorenje NATO ureda u nekoj od ovih zemalja, kao što je to već usuglašeno s Japanom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp /Shutterstock Remko De Waal/Anp Via Afp reddit photo /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom-1305049 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2421ac795f9668809813db198116480d3a646501 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ususret+NATO+samita+nikoga+ne+interesira+diplomacija%2C+a+biv%C5%A1i+glavni+tajnik+hu%C5%A1ka+na+stupanje+saveza+u+rat+s+Rusijom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom-1305049 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fususret-nato-samita-nikoga-ne-interesira-diplomacija-a-bivsi-glavni-tajnik-huska-na-stupanje-saveza-u-rat-s-rusijom-1305049 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat otkucava... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetsat otkucava...

Ususret NATO samita nikoga ne interesira diplomacija, a bivši glavni tajnik huška na stupanje saveza u rat s Rusijom

9. srpnja 2023. - 14:47

Godišnji samit čelnika NATO-a održat će se od 11. do 12. srpnja u litvanskom Vilniusu. Prošli put su se vojni "(kolo)vođe slobodnog svijeta" sastali u lipnju 2022. u Madridu, gdje su dogovorili novi strateški koncept, koji je i službeno označio Rusiju kao izravnu prijetnju, nakon čega su dodatno osnažene vojne baze koje je ovaj obrambeni savez proteklih desetljeća postavljao sve bliže ruskoj granici. Saveznici su se tada obvezali na povećanje osam postojećih multinacionalnih borbenih grupa pojačane isturene prisutnosti s 1.000 na 5.000 pripadnika. 

Domaćin samita Litva je u međuvremenu bila jedna od najglasnijih zagovornika većih vojnih aktivnosti, a sada im je njemački ministar obrane Boris Pistorius obećao poslati 4.000 vojnika. Ovo će biti prva značajnija voj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:16