stdClass Object ( [id] => 1374620 [title] => Tko je mogao uopće i slutiti da će jedna uboga zemlja reći ‘ne‘ Americi i potjerati im vojsku? A baš se to dogodilo [alias] => tko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U svijetu koji se ubrzano mijenja događaju se stvari koje su do jučer bile nezamislive. Tko je donedavno mogao i slutiti da bi jedna uboga i siromašna afrička zemlja mogla reći "ne" Americi i protjerati američku vojsku sa svog teritorija? A upravo se to ovog tjedna dogodilo u Nigeru.

"Nacionalno vijeće za zaštitu domovine službeno je odbacilo... sporazume o vojnoj suradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama", poručio je prošlog vikenda na nacionalnoj televiziji glasnogovornik vladajuće nigerske vojne hunte, pukovnik Amadou Abdramane, izazvavši šok i konsternaciju u Pentagonu i Bijeloj kući.

Bivše vlasti Nigera još su prije desetak godina potpisale vojne sporazume sa SAD-om, koji su američkoj vojsci dali na raspolaganje nekoliko zračnih vojnih baza - uključujući bazu 101 u glavnom gradu Niameyu i pustinjsku bazu 201 kod grada Agadeza – iz kojih su Amerikanci pokretali napade dronovima i avionima protiv islamističkih skupina povezanih s ISIL-om i al-Qa‘idom na prostoru Sahela.

---

image
/Shutterstock
---

Smatra se da SAD u Nigeru ima oko 650 vojnika, stacioniranih mahom u spomenutoj bazi 201 kod Agadeza.

"Niger, koji je bio važno uporište američkih protuterorističkih operacija u regiji gotovo cijelo desetljeće, objavio je da se povlači iz sporazuma koji je dozvoljavao američkom vojnom i civilnom osoblju djelovanje u toj zemlji od 2014. godine", piše CNN, ističući zabrinutost američkog vojnog vrha koji smatra "da je Kremlj stvorio još jedan mostobran u regiji Sahela", a da "Zapad gubi svoj utjecaj".

Problem urana i Irana

Nigerska hunta – koja je na vlast došla lani u srpnju vojnim udarom protiv prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma – proteklih je mjeseci već uspjela izbaciti francusku vojsku iz zemlje, a sada ista sudbina prijeti i američkoj vojsci. Pritom je osobito zanimljiv razlog, odnosno povod koji je huntu nagnao da obznani kako je američka vojska nepoželjna u Nigeru.

Na prvi pogled, taj povod je iznimno banalan – bahatost visoke američke delegacije koja je prošlog tjedna posjetila Niamey.

 

---

---

No iza te prividne banalnosti krije se nešto mnogo dublje i društveno značajnije: čvrsta vjera novih nigerskih vlasti – a u širem smislu i čitavog Globalnog juga - u novi svjetski multipolarni poredak koji će onemogućiti dosadašnjem hegemonu da se i dalje upliće u unutarnje stvari zemalja Trećeg svijeta.

O čemu se radi? Američku delegaciju koja je posjetila Niamey predvodili su pomoćnica državnog tajnika SAD-a za afričke poslove Molly Phee i glavni zapovjednik američke vojske u Africi, general Michael Langley. Kako je otkrila glasnogovornica ministarstva obrane SAD-a Sabrina Singh, delegacija je došla u Niamey kako bi "izrazila zabrinutost zbog razvoja potencijalnih odnosa Nigera s Rusijom i Iranom".

Konkretno, SAD je zabrinut da nigerska hunta želi prodati uran Iranu (Niger je jedan od najvećih svjetskih proizvođača urana), koji bi to koristio za izradu nuklearne bombe. Uz to, Washingtonu nisu promakle ni bliske veze koje je hunta nakon dolaska na vlast uspostavila s Rusijom.

"(Američka) administracija mora smisliti kako blokirati isporuke urana Iranu i prekinuti osjetljive odnose Nigera s Putinom, a da pritom ne izgubi kritičnu afričku protuterorističku platformu", upozorio je tih dana američki ekspert Richard Goldberg, viši savjetnik think-tanka FDD sa sjedištem u Washingtonu.

Bahata američka delegacija

Međutim, članovi američke delegacije nisu uvažili to Goldbergovo upozorenje: svojim su bahatim nastupom i nadmenim dociranjem u

Niameyu razbjesnili huntu i, kako se čini, izgubili "kritičnu afričku protuterorističku platformu" koju su imali u Nigeru.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

"Ova je rasprava izazvala ogorčenje nigerskog vodstva, koje je smatralo da im se drže lekcije", objavio je CNN, a potvrdio glasnogovornik hunte, ranije spomenuti pukovnik Abdramane:

"Niger žali zbog namjere američke delegacije da ospori suverenitet našeg naroda, naše pravo da biramo svoje partnere i vrstu partnerstva koje će nam biti istinski od pomoći u borbi protiv terorizma", objavio je Abdramane, dodavši da je "Rusija partner s kojim Niger gradi odnose na međudržavnoj osnovi, djelujući u okviru sporazuma o vojnoj suradnji potpisanih s prethodnom vladom".

Uz to, pukovnik Abdramane je istaknuo da se američka delegacija ponašala suprotno diplomatskim protokolima, te nije niti obavijestila nigerske domaćine o sastavu delegacije i dnevnom redu, čak ni o datumu dolaska.

Sve je to naljutilo šefa hunte i vladara Nigera, generala Abdourahamanea Tchianija, koji je odbio čak i primiti američku delegaciju: u tri dana boravka u Niameyu američki tim se sastao s visokim nigerskim dužnosnicima, uključujući premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea, ali do generala Tchianija nije uspio doći. Zauzvrat, general im je preko pukovnika Abdramanea i državne televizije poručio da američki vojnici više nisu poželjni u zemlji.

"Izgleda da je takav prepoznatljivo bahati stav, s kojim američke delegacije vole nastupati po zemljama tzv. Trećeg svijeta, ovog puta bio kap koja prelijeva čašu", komentira naš vanjskopolitički portal Advance.

Pobune mladih

Rekosmo na početku da se ovako nešto donedavno nije moglo ni zamisliti: zadnjih desetljeća ni puno veće, snažnije i bogatije zemlje nisu se usuđivale oponirati američkom utjecaju. Iznenađenje je tim veće što je Niger godinama bio jedan od ključnih američkih saveznika u široj regiji zapadne Afrike i Sahela, u kojoj je veliki utjecaj imao i bivši kolonizator - Francuska.

Međutim, zadnjih godina ovu regiju potresaju državni i vojni udari u kojima u pravilu prozapadne vlasti bivaju srušene od vojnih hunti, koje potom uspostavljaju bliske odnose s Rusijom. Osim u Nigeru, to se desilo i u Maliju i Burkini Faso, gdje su prilikom vojnih udara viđeni istovjetni prizori: oduševljeni mladići masovno pale francuske zastave, a mašu zastavama Rusije.

Iako su se Niger i okolne zemlje formalno oslobodile francuskog kolonijalizma pred više od pola stoljeća, neokolonijalne ekonomske sheme – kojima je Pariz i dalje eksploatirao regiju i njena rudno-mineralna bogatstva preko korumpiranih prozapadnih vladajućih elita – neprestano su sprečavale razvoj i prosperitet bivših kolonija. Tako je i Niger, usprkos velikim zalihama urana, zlata i drugih resursa, ostao jedna od najsiromašnijih država svijeta.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Otuda su recentni vojni udari u tim zemljama dobili veliku podršku lokalnog stanovništva, osobito mladih, što je lani u kolovozu, par dana nakon vojnog udara u Nigeru, u razgovoru za Euroactiv priznao i francuski diplomat Gerard Araud. Ocijenivši puč u Nigeru kao "naknadni potres neokolonijalnih odnosa između Francuske i afričkih zemalja", odnosno "odbijanje francuskog prisustva u zemlji", Araud je rekao da je kolonijalna prošlost Francuske dovela do "pobune mladih" u subsaharskoj regiji, koji svoje vlade doživljavaju kao "marionete Pariza u Africi".

Na neki način, povijest se počela ponavljati: kao što je SSSR onomad pomagao oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalizma, tako se Rusija sada postavlja kao afrički saveznik u borbi tih istih zemalja protiv neokolonijalizma. Jasno je da Putin pritom koristi stare simpatije koje u Africi zbog svoje antikolonijalne uloge i danas uživa SSSR.

WSJ: Još jedna Putinova pobjeda

Kako je poznato, jedan od prvih poteza nigerske vojne hunte, nakon što je došla na vlast, bilo je raskidanje vojnih sporazuma s Francuskom i zahtjev da francuski vojnici – njih oko 1500 koji su u Nigeru bili u misiji borbe protiv islamista – napusti zemlju. Iako se francuski predsjednik Emmanuel Macron u početku bunio i prijetio hunti – kao što sada prijeti Rusiji – već do prosinca i posljednji francuski vojnik je napustio Niger.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Simbolično ili ne, istog tog prosinca 2023. u Niamey je stigla ruska delegacija, a u siječnju ove godine nigerski premijer Ali Zeine posjetio je Moskvu: na dnevnom redu bili su razgovori o vojnim i gospodarskim vezama dviju zemalja.

Premijera je slijedio nigerski šef obrane Salifou Modi, nakon čijeg su posjeta Moskvi, također u siječnju, Rusija i Niger objavili da će razviti "bilateralnu vojnu i vojno-tehničku suradnju" i zajedno raditi na stabilizaciji sigurnosti u regiji Sahel. Uz to, nigerski premijer Zeine krajem siječnja je posjetio i Iran, gdje se susreo s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Bili su to jasni signali da Niger izlazi iz "zapadne orbite" i prilazi silama Istoka. Istovremeno, bio je to alarm za uzbunu na Zapadu.

U tom smislu, navodeći kako je nigerska vlada na američke optužbe da pregovara o prodaji urana Teheranu "odgovorila prekidom vojne suradnje sa SAD-om", američki list Wall Street Journal (WSJ) konstatira da takva odluka Nigera predstavlja "još jednu pobjedu u nastojanjima Vladimira Putina da proširi ruski utjecaj, dobrodošao poticaj za Iran i veliki udarac američkim planovima u Africi".

Nadalje, izgon američke vojske iz Nigera WSJ vidi kao potvrdu da Bidenova administracija gubi sposobnost "oblikovanja međunarodnih događaja", odnosno sposobnost da spriječi "neprijateljske sile da unište temelje svjetskog poretka pod vodstvom Amerike". To svakako nije laskava ocjena za aktualnog američkog predsjednika u izbornoj godini.

Tako nastaje novi multipolarni svijet, koji neki nazivaju i post-zapadnim svijetom: mnoštvo sitnih i naizgled nepovezanih geopolitičkih događaja na raznim kontinentima kojima je zajedničko otpor hegemonu, a koji u svojoj ukupnosti tvore sliku novog svjetskog poretka.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLJUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PLJUSKA 2 0 9725 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-22 14:15:36 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 17:22:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-22 17:22:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je mogao uopće i slutiti da će jedna uboga zemlja reći 'ne' Americi i potjerati im vojsku? A baš se to dogodilo page_title=Tko je mogao uopće i slutiti da će jedna uboga zemlja reći 'ne' Americi i potjerati im vojsku? A baš se to dogodilo [metakey] => Niger, Afrika, Sjedinjene Američke Države [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826191.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826179.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826180.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826181.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826182.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826183.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826184.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826185.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826186.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826187.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826189.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26826190.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1336","hd_26826191_1920.jpg":"1920x1080","k_26826191_1280.jpg":"1280x1280","k_26826191_1024.jpg":"1024x1024","k_26826191_640.jpg":"640x640","k_26826191_480.jpg":"480x480","k_26826191_340.jpg":"340x340","k_26826191_220.jpg":"220x220","o_26826191_1280.jpg":"1280x890","o_26826191_1024.jpg":"1024x712","o_26826191_640.jpg":"640x445","o_26826191_480.jpg":"480x334","o_26826191_340.jpg":"340x236","o_26826191_220.jpg":"220x153","h_26826191_1280.jpg":"1280x854","h_26826191_1024.jpg":"1024x683","h_26826191_640.jpg":"640x427","h_26826191_480.jpg":"480x320","h_26826191_340.jpg":"340x227","h_26826191_220.jpg":"220x147","pp_26826191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826191_640.jpg":"640x814","pp_26826191_480.jpg":"480x611","pp_26826191_340.jpg":"340x432","pp_26826191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826179_1920.jpg":"1920x1080","k_26826179_1280.jpg":"1280x1280","k_26826179_1024.jpg":"1024x1024","k_26826179_640.jpg":"640x640","k_26826179_480.jpg":"480x480","k_26826179_340.jpg":"340x340","k_26826179_220.jpg":"220x220","o_26826179_1280.jpg":"1280x853","o_26826179_1024.jpg":"1024x682","o_26826179_640.jpg":"640x426","o_26826179_480.jpg":"480x320","o_26826179_340.jpg":"340x226","o_26826179_220.jpg":"220x146","h_26826179_1280.jpg":"1280x854","h_26826179_1024.jpg":"1024x683","h_26826179_640.jpg":"640x427","h_26826179_480.jpg":"480x320","h_26826179_340.jpg":"340x227","h_26826179_220.jpg":"220x147","pp_26826179_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826179_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826179_640.jpg":"640x814","pp_26826179_480.jpg":"480x611","pp_26826179_340.jpg":"340x432","pp_26826179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26826180_1920.jpg":"1920x1080","k_26826180_1280.jpg":"1280x1280","k_26826180_1024.jpg":"1024x1024","k_26826180_640.jpg":"640x640","k_26826180_480.jpg":"480x480","k_26826180_340.jpg":"340x340","k_26826180_220.jpg":"220x220","o_26826180_1280.jpg":"1280x852","o_26826180_1024.jpg":"1024x681","o_26826180_640.jpg":"640x426","o_26826180_480.jpg":"480x319","o_26826180_340.jpg":"340x226","o_26826180_220.jpg":"220x146","h_26826180_1280.jpg":"1280x854","h_26826180_1024.jpg":"1024x683","h_26826180_640.jpg":"640x427","h_26826180_480.jpg":"480x320","h_26826180_340.jpg":"340x227","h_26826180_220.jpg":"220x147","pp_26826180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826180_640.jpg":"640x814","pp_26826180_480.jpg":"480x611","pp_26826180_340.jpg":"340x432","pp_26826180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26826181_1920.jpg":"1920x1080","k_26826181_1280.jpg":"1280x1280","k_26826181_1024.jpg":"1024x1024","k_26826181_640.jpg":"640x640","k_26826181_480.jpg":"480x480","k_26826181_340.jpg":"340x340","k_26826181_220.jpg":"220x220","o_26826181_1280.jpg":"1280x854","o_26826181_1024.jpg":"1024x683","o_26826181_640.jpg":"640x427","o_26826181_480.jpg":"480x320","o_26826181_340.jpg":"340x226","o_26826181_220.jpg":"220x146","h_26826181_1280.jpg":"1280x854","h_26826181_1024.jpg":"1024x683","h_26826181_640.jpg":"640x427","h_26826181_480.jpg":"480x320","h_26826181_340.jpg":"340x227","h_26826181_220.jpg":"220x147","pp_26826181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826181_640.jpg":"640x814","pp_26826181_480.jpg":"480x611","pp_26826181_340.jpg":"340x432","pp_26826181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26826182_1920.jpg":"1920x1080","k_26826182_1280.jpg":"1280x1280","k_26826182_1024.jpg":"1024x1024","k_26826182_640.jpg":"640x640","k_26826182_480.jpg":"480x480","k_26826182_340.jpg":"340x340","k_26826182_220.jpg":"220x220","o_26826182_1280.jpg":"1280x854","o_26826182_1024.jpg":"1024x683","o_26826182_640.jpg":"640x427","o_26826182_480.jpg":"480x320","o_26826182_340.jpg":"340x226","o_26826182_220.jpg":"220x146","h_26826182_1280.jpg":"1280x854","h_26826182_1024.jpg":"1024x683","h_26826182_640.jpg":"640x427","h_26826182_480.jpg":"480x320","h_26826182_340.jpg":"340x227","h_26826182_220.jpg":"220x147","pp_26826182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826182_640.jpg":"640x814","pp_26826182_480.jpg":"480x611","pp_26826182_340.jpg":"340x432","pp_26826182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826183_1920.jpg":"1920x1080","k_26826183_1280.jpg":"1280x1280","k_26826183_1024.jpg":"1024x1024","k_26826183_640.jpg":"640x640","k_26826183_480.jpg":"480x480","k_26826183_340.jpg":"340x340","k_26826183_220.jpg":"220x220","o_26826183_1280.jpg":"1280x853","o_26826183_1024.jpg":"1024x682","o_26826183_640.jpg":"640x426","o_26826183_480.jpg":"480x320","o_26826183_340.jpg":"340x226","o_26826183_220.jpg":"220x146","h_26826183_1280.jpg":"1280x854","h_26826183_1024.jpg":"1024x683","h_26826183_640.jpg":"640x427","h_26826183_480.jpg":"480x320","h_26826183_340.jpg":"340x227","h_26826183_220.jpg":"220x147","pp_26826183_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826183_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826183_640.jpg":"640x814","pp_26826183_480.jpg":"480x611","pp_26826183_340.jpg":"340x432","pp_26826183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826184_1920.jpg":"1920x1080","k_26826184_1280.jpg":"1280x1280","k_26826184_1024.jpg":"1024x1024","k_26826184_640.jpg":"640x640","k_26826184_480.jpg":"480x480","k_26826184_340.jpg":"340x340","k_26826184_220.jpg":"220x220","o_26826184_1280.jpg":"1280x853","o_26826184_1024.jpg":"1024x682","o_26826184_640.jpg":"640x426","o_26826184_480.jpg":"480x320","o_26826184_340.jpg":"340x226","o_26826184_220.jpg":"220x146","h_26826184_1280.jpg":"1280x854","h_26826184_1024.jpg":"1024x683","h_26826184_640.jpg":"640x427","h_26826184_480.jpg":"480x320","h_26826184_340.jpg":"340x227","h_26826184_220.jpg":"220x147","pp_26826184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826184_640.jpg":"640x814","pp_26826184_480.jpg":"480x611","pp_26826184_340.jpg":"340x432","pp_26826184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826185_1920.jpg":"1920x1080","k_26826185_1280.jpg":"1280x1280","k_26826185_1024.jpg":"1024x1024","k_26826185_640.jpg":"640x640","k_26826185_480.jpg":"480x480","k_26826185_340.jpg":"340x340","k_26826185_220.jpg":"220x220","o_26826185_1280.jpg":"1280x853","o_26826185_1024.jpg":"1024x682","o_26826185_640.jpg":"640x426","o_26826185_480.jpg":"480x320","o_26826185_340.jpg":"340x226","o_26826185_220.jpg":"220x146","h_26826185_1280.jpg":"1280x854","h_26826185_1024.jpg":"1024x683","h_26826185_640.jpg":"640x427","h_26826185_480.jpg":"480x320","h_26826185_340.jpg":"340x227","h_26826185_220.jpg":"220x147","pp_26826185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826185_640.jpg":"640x814","pp_26826185_480.jpg":"480x611","pp_26826185_340.jpg":"340x432","pp_26826185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826186_1920.jpg":"1920x1080","k_26826186_1280.jpg":"1280x1280","k_26826186_1024.jpg":"1024x1024","k_26826186_640.jpg":"640x640","k_26826186_480.jpg":"480x480","k_26826186_340.jpg":"340x340","k_26826186_220.jpg":"220x220","o_26826186_1280.jpg":"1280x853","o_26826186_1024.jpg":"1024x682","o_26826186_640.jpg":"640x426","o_26826186_480.jpg":"480x320","o_26826186_340.jpg":"340x226","o_26826186_220.jpg":"220x146","h_26826186_1280.jpg":"1280x854","h_26826186_1024.jpg":"1024x683","h_26826186_640.jpg":"640x427","h_26826186_480.jpg":"480x320","h_26826186_340.jpg":"340x227","h_26826186_220.jpg":"220x147","pp_26826186_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826186_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826186_640.jpg":"640x814","pp_26826186_480.jpg":"480x611","pp_26826186_340.jpg":"340x432","pp_26826186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26826187_1920.jpg":"1920x1080","k_26826187_1280.jpg":"1280x1280","k_26826187_1024.jpg":"1024x1024","k_26826187_640.jpg":"640x640","k_26826187_480.jpg":"480x480","k_26826187_340.jpg":"340x340","k_26826187_220.jpg":"220x220","o_26826187_1280.jpg":"1280x853","o_26826187_1024.jpg":"1024x682","o_26826187_640.jpg":"640x426","o_26826187_480.jpg":"480x320","o_26826187_340.jpg":"340x226","o_26826187_220.jpg":"220x146","h_26826187_1280.jpg":"1280x854","h_26826187_1024.jpg":"1024x683","h_26826187_640.jpg":"640x427","h_26826187_480.jpg":"480x320","h_26826187_340.jpg":"340x227","h_26826187_220.jpg":"220x147","pp_26826187_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826187_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826187_640.jpg":"640x814","pp_26826187_480.jpg":"480x611","pp_26826187_340.jpg":"340x432","pp_26826187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_26826189_1920.jpg":"1920x1080","k_26826189_1280.jpg":"1280x1280","k_26826189_1024.jpg":"1024x1024","k_26826189_640.jpg":"640x640","k_26826189_480.jpg":"480x480","k_26826189_340.jpg":"340x340","k_26826189_220.jpg":"220x220","o_26826189_1280.jpg":"1280x866","o_26826189_1024.jpg":"1024x693","o_26826189_640.jpg":"640x433","o_26826189_480.jpg":"480x325","o_26826189_340.jpg":"340x230","o_26826189_220.jpg":"220x148","h_26826189_1280.jpg":"1280x854","h_26826189_1024.jpg":"1024x683","h_26826189_640.jpg":"640x427","h_26826189_480.jpg":"480x320","h_26826189_340.jpg":"340x227","h_26826189_220.jpg":"220x147","pp_26826189_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826189_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826189_640.jpg":"640x814","pp_26826189_480.jpg":"480x611","pp_26826189_340.jpg":"340x432","pp_26826189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26826190_1920.jpg":"1920x1080","k_26826190_1280.jpg":"1280x1280","k_26826190_1024.jpg":"1024x1024","k_26826190_640.jpg":"640x640","k_26826190_480.jpg":"480x480","k_26826190_340.jpg":"340x340","k_26826190_220.jpg":"220x220","o_26826190_1280.jpg":"1280x720","o_26826190_1024.jpg":"1024x576","o_26826190_640.jpg":"640x360","o_26826190_480.jpg":"480x270","o_26826190_340.jpg":"340x191","o_26826190_220.jpg":"220x123","h_26826190_1280.jpg":"1280x854","h_26826190_1024.jpg":"1024x683","h_26826190_640.jpg":"640x427","h_26826190_480.jpg":"480x320","h_26826190_340.jpg":"340x227","h_26826190_220.jpg":"220x147","pp_26826190_1280.jpg":"1280x1628","pp_26826190_1024.jpg":"1024x1303","pp_26826190_640.jpg":"640x814","pp_26826190_480.jpg":"480x611","pp_26826190_340.jpg":"340x432","pp_26826190_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15383937 Threads: 5 Questions: 3189173754 Slow queries: 7162377 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235760449 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo-1374620 [printLink] => /vijesti/svijet/tko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo-1374620?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310797 [name] => Niger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => niger [link] => /tag/niger ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601350 [name] => Afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afrika [link] => /tag/afrika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 312229 [name] => Sjedinjene Američke Države [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjedinjene-americke-drzave [link] => /tag/sjedinjene-americke-drzave ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLJUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je mogao uopće i slutiti da će jedna uboga zemlja reći ‘ne‘ Americi i potjerati im vojsku? A baš se to dogodilo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826191.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826191.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826179.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826180.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826181.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826182.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826183.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826184.jpg [title] => /Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826185.jpg [title] => /Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826186.jpg [title] => /Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826187.jpg [title] => /Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826189.jpg [title] => /Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26826190.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U svijetu koji se ubrzano mijenja događaju se stvari koje su do jučer bile nezamislive. Tko je donedavno mogao i slutiti da bi jedna uboga i siromašna afrička zemlja mogla reći "ne" Americi i protjerati američku vojsku sa svog teritorija? A upravo se to ovog tjedna dogodilo u Nigeru.

"Nacionalno vijeće za zaštitu domovine službeno je odbacilo... sporazume o vojnoj suradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama", poručio je prošlog vikenda na nacionalnoj televiziji glasnogovornik vladajuće nigerske vojne hunte, pukovnik Amadou Abdramane, izazvavši šok i konsternaciju u Pentagonu i Bijeloj kući.

Bivše vlasti Nigera još su prije desetak godina potpisale vojne sporazume sa SAD-om, koji su američkoj vojsci dali na raspolaganje nekoliko zračnih vojnih baza - uključujući bazu 101 u glavnom gradu Niameyu i pustinjsku bazu 201 kod grada Agadeza – iz kojih su Amerikanci pokretali napade dronovima i avionima protiv islamističkih skupina povezanih s ISIL-om i al-Qa‘idom na prostoru Sahela.

---

image
/Shutterstock
---

Smatra se da SAD u Nigeru ima oko 650 vojnika, stacioniranih mahom u spomenutoj bazi 201 kod Agadeza.

"Niger, koji je bio važno uporište američkih protuterorističkih operacija u regiji gotovo cijelo desetljeće, objavio je da se povlači iz sporazuma koji je dozvoljavao američkom vojnom i civilnom osoblju djelovanje u toj zemlji od 2014. godine", piše CNN, ističući zabrinutost američkog vojnog vrha koji smatra "da je Kremlj stvorio još jedan mostobran u regiji Sahela", a da "Zapad gubi svoj utjecaj".

Problem urana i Irana

Nigerska hunta – koja je na vlast došla lani u srpnju vojnim udarom protiv prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma – proteklih je mjeseci već uspjela izbaciti francusku vojsku iz zemlje, a sada ista sudbina prijeti i američkoj vojsci. Pritom je osobito zanimljiv razlog, odnosno povod koji je huntu nagnao da obznani kako je američka vojska nepoželjna u Nigeru.

Na prvi pogled, taj povod je iznimno banalan – bahatost visoke američke delegacije koja je prošlog tjedna posjetila Niamey.

 

---

---

No iza te prividne banalnosti krije se nešto mnogo dublje i društveno značajnije: čvrsta vjera novih nigerskih vlasti – a u širem smislu i čitavog Globalnog juga - u novi svjetski multipolarni poredak koji će onemogućiti dosadašnjem hegemonu da se i dalje upliće u unutarnje stvari zemalja Trećeg svijeta.

O čemu se radi? Američku delegaciju koja je posjetila Niamey predvodili su pomoćnica državnog tajnika SAD-a za afričke poslove Molly Phee i glavni zapovjednik američke vojske u Africi, general Michael Langley. Kako je otkrila glasnogovornica ministarstva obrane SAD-a Sabrina Singh, delegacija je došla u Niamey kako bi "izrazila zabrinutost zbog razvoja potencijalnih odnosa Nigera s Rusijom i Iranom".

Konkretno, SAD je zabrinut da nigerska hunta želi prodati uran Iranu (Niger je jedan od najvećih svjetskih proizvođača urana), koji bi to koristio za izradu nuklearne bombe. Uz to, Washingtonu nisu promakle ni bliske veze koje je hunta nakon dolaska na vlast uspostavila s Rusijom.

"(Američka) administracija mora smisliti kako blokirati isporuke urana Iranu i prekinuti osjetljive odnose Nigera s Putinom, a da pritom ne izgubi kritičnu afričku protuterorističku platformu", upozorio je tih dana američki ekspert Richard Goldberg, viši savjetnik think-tanka FDD sa sjedištem u Washingtonu.

Bahata američka delegacija

Međutim, članovi američke delegacije nisu uvažili to Goldbergovo upozorenje: svojim su bahatim nastupom i nadmenim dociranjem u

Niameyu razbjesnili huntu i, kako se čini, izgubili "kritičnu afričku protuterorističku platformu" koju su imali u Nigeru.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

"Ova je rasprava izazvala ogorčenje nigerskog vodstva, koje je smatralo da im se drže lekcije", objavio je CNN, a potvrdio glasnogovornik hunte, ranije spomenuti pukovnik Abdramane:

"Niger žali zbog namjere američke delegacije da ospori suverenitet našeg naroda, naše pravo da biramo svoje partnere i vrstu partnerstva koje će nam biti istinski od pomoći u borbi protiv terorizma", objavio je Abdramane, dodavši da je "Rusija partner s kojim Niger gradi odnose na međudržavnoj osnovi, djelujući u okviru sporazuma o vojnoj suradnji potpisanih s prethodnom vladom".

Uz to, pukovnik Abdramane je istaknuo da se američka delegacija ponašala suprotno diplomatskim protokolima, te nije niti obavijestila nigerske domaćine o sastavu delegacije i dnevnom redu, čak ni o datumu dolaska.

Sve je to naljutilo šefa hunte i vladara Nigera, generala Abdourahamanea Tchianija, koji je odbio čak i primiti američku delegaciju: u tri dana boravka u Niameyu američki tim se sastao s visokim nigerskim dužnosnicima, uključujući premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea, ali do generala Tchianija nije uspio doći. Zauzvrat, general im je preko pukovnika Abdramanea i državne televizije poručio da američki vojnici više nisu poželjni u zemlji.

"Izgleda da je takav prepoznatljivo bahati stav, s kojim američke delegacije vole nastupati po zemljama tzv. Trećeg svijeta, ovog puta bio kap koja prelijeva čašu", komentira naš vanjskopolitički portal Advance.

Pobune mladih

Rekosmo na početku da se ovako nešto donedavno nije moglo ni zamisliti: zadnjih desetljeća ni puno veće, snažnije i bogatije zemlje nisu se usuđivale oponirati američkom utjecaju. Iznenađenje je tim veće što je Niger godinama bio jedan od ključnih američkih saveznika u široj regiji zapadne Afrike i Sahela, u kojoj je veliki utjecaj imao i bivši kolonizator - Francuska.

Međutim, zadnjih godina ovu regiju potresaju državni i vojni udari u kojima u pravilu prozapadne vlasti bivaju srušene od vojnih hunti, koje potom uspostavljaju bliske odnose s Rusijom. Osim u Nigeru, to se desilo i u Maliju i Burkini Faso, gdje su prilikom vojnih udara viđeni istovjetni prizori: oduševljeni mladići masovno pale francuske zastave, a mašu zastavama Rusije.

Iako su se Niger i okolne zemlje formalno oslobodile francuskog kolonijalizma pred više od pola stoljeća, neokolonijalne ekonomske sheme – kojima je Pariz i dalje eksploatirao regiju i njena rudno-mineralna bogatstva preko korumpiranih prozapadnih vladajućih elita – neprestano su sprečavale razvoj i prosperitet bivših kolonija. Tako je i Niger, usprkos velikim zalihama urana, zlata i drugih resursa, ostao jedna od najsiromašnijih država svijeta.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Otuda su recentni vojni udari u tim zemljama dobili veliku podršku lokalnog stanovništva, osobito mladih, što je lani u kolovozu, par dana nakon vojnog udara u Nigeru, u razgovoru za Euroactiv priznao i francuski diplomat Gerard Araud. Ocijenivši puč u Nigeru kao "naknadni potres neokolonijalnih odnosa između Francuske i afričkih zemalja", odnosno "odbijanje francuskog prisustva u zemlji", Araud je rekao da je kolonijalna prošlost Francuske dovela do "pobune mladih" u subsaharskoj regiji, koji svoje vlade doživljavaju kao "marionete Pariza u Africi".

Na neki način, povijest se počela ponavljati: kao što je SSSR onomad pomagao oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalizma, tako se Rusija sada postavlja kao afrički saveznik u borbi tih istih zemalja protiv neokolonijalizma. Jasno je da Putin pritom koristi stare simpatije koje u Africi zbog svoje antikolonijalne uloge i danas uživa SSSR.

WSJ: Još jedna Putinova pobjeda

Kako je poznato, jedan od prvih poteza nigerske vojne hunte, nakon što je došla na vlast, bilo je raskidanje vojnih sporazuma s Francuskom i zahtjev da francuski vojnici – njih oko 1500 koji su u Nigeru bili u misiji borbe protiv islamista – napusti zemlju. Iako se francuski predsjednik Emmanuel Macron u početku bunio i prijetio hunti – kao što sada prijeti Rusiji – već do prosinca i posljednji francuski vojnik je napustio Niger.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Simbolično ili ne, istog tog prosinca 2023. u Niamey je stigla ruska delegacija, a u siječnju ove godine nigerski premijer Ali Zeine posjetio je Moskvu: na dnevnom redu bili su razgovori o vojnim i gospodarskim vezama dviju zemalja.

Premijera je slijedio nigerski šef obrane Salifou Modi, nakon čijeg su posjeta Moskvi, također u siječnju, Rusija i Niger objavili da će razviti "bilateralnu vojnu i vojno-tehničku suradnju" i zajedno raditi na stabilizaciji sigurnosti u regiji Sahel. Uz to, nigerski premijer Zeine krajem siječnja je posjetio i Iran, gdje se susreo s predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Bili su to jasni signali da Niger izlazi iz "zapadne orbite" i prilazi silama Istoka. Istovremeno, bio je to alarm za uzbunu na Zapadu.

U tom smislu, navodeći kako je nigerska vlada na američke optužbe da pregovara o prodaji urana Teheranu "odgovorila prekidom vojne suradnje sa SAD-om", američki list Wall Street Journal (WSJ) konstatira da takva odluka Nigera predstavlja "još jednu pobjedu u nastojanjima Vladimira Putina da proširi ruski utjecaj, dobrodošao poticaj za Iran i veliki udarac američkim planovima u Africi".

Nadalje, izgon američke vojske iz Nigera WSJ vidi kao potvrdu da Bidenova administracija gubi sposobnost "oblikovanja međunarodnih događaja", odnosno sposobnost da spriječi "neprijateljske sile da unište temelje svjetskog poretka pod vodstvom Amerike". To svakako nije laskava ocjena za aktualnog američkog predsjednika u izbornoj godini.

Tako nastaje novi multipolarni svijet, koji neki nazivaju i post-zapadnim svijetom: mnoštvo sitnih i naizgled nepovezanih geopolitičkih događaja na raznim kontinentima kojima je zajedničko otpor hegemonu, a koji u svojoj ukupnosti tvore sliku novog svjetskog poretka.

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo-1374620 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c77fe17f33625b4d51f118eaf7f69c3dc8efca1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+mogao+uop%C4%87e+i+slutiti+da+%C4%87e+jedna+uboga+zemlja+re%C4%87i+%E2%80%98ne%E2%80%98+Americi+i+potjerati+im+vojsku%3F+A+ba%C5%A1+se+to+dogodilo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo-1374620 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-je-mogao-uopce-i-slutiti-da-ce-jedna-uboga-zemlja-reci-ne-americi-i-potjerati-im-vojsku-a-bas-se-to-dogodilo-1374620 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLJUSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetPLJUSKA

Tko je mogao uopće i slutiti da će jedna uboga zemlja reći ‘ne‘ Americi i potjerati im vojsku? A baš se to dogodilo

Piše Damir Pilić
22. ožujka 2024. - 18:22

U svijetu koji se ubrzano mijenja događaju se stvari koje su do jučer bile nezamislive. Tko je donedavno mogao i slutiti da bi jedna uboga i siromašna afrička zemlja mogla reći "ne" Americi i protjerati američku vojsku sa svog teritorija? A upravo se to ovog tjedna dogodilo u Nigeru.

"Nacionalno vijeće za zaštitu domovine službeno je odbacilo... sporazume o vojnoj suradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama", poručio je prošlog vikenda na nacionalnoj televiziji glasnogovornik vladajuće nigerske vojne hunte, pukovnik Amadou Abdramane, izazvavši šok i konsternaciju u Pentagonu i Bijeloj kući.

Bivše vlasti Nigera još su prije desetak godina potpisale vojne sporazume sa SAD-om, koji su američkoj vojsci dali na raspolaganje nekoliko zračnih vojnih baza - uključujući bazu 101 u glavnom gradu Niameyu i pustinjsku bazu 201 kod grada Agadeza – iz kojih su Amerikanci pokretali napade dronovima i avionima protiv islamističkih skupina povezanih s ISIL-om i al-Qa‘idom na prostoru Sahela.

image
/Shutterstock

Smatra se da SAD u Nigeru ima oko 650 vojnika, stacioniranih mahom u spomenutoj bazi 201 kod Agadeza.

"Niger, koji je bio važno uporište američkih protuterorističkih operacija u regiji gotovo cijelo desetljeće, objavio je da se povlači iz sporazuma koji je dozvoljavao američkom vojnom i civilnom osoblju djelovanje u toj zemlji od 2014. godine", piše CNN, ističući zabrinutost američkog vojnog vrha koji smatra "da je Kremlj stvorio još jedan mostobran u regiji Sahela", a da "Zapad gubi svoj utjecaj".

Problem urana i Irana

Nigerska hunta – koja je na vlast došla lani u srpnju vojnim udarom protiv prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma – proteklih je mjeseci već uspjela izbaciti francusku vojsku iz zemlje, a sada ista sudbina prijeti i američkoj vojsci. Pritom je osobito zanimljiv razlog, odnosno povod koji je huntu nagnao da obznani kako je američka vojska nepoželjna u Nigeru.

Na prvi pogled, taj povod je iznimno banalan – bahatost visoke američke delegacije koja je prošlog tjedna posjetila Niamey.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:29