Stil Gastro

isprobajte i uživajte

Gladni ste, ne da vam se puno kuhati, a ne želite fast-food? Donosimo sedam brzih recepata iz materine kužine

isprobajte i uživajte

Zapečena piletina
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, pleh namazati maslom. Četiristo grama pilećih ili purećih prsiju narezati na tanke fete, posoliti ih, staviti po dnu pleha. Pokriti ih potom meko topivim sirom, preliti s dva razmućena zasoljena jaja. Sve podliti vrhnjem za kuhanje. Po želji na vrh staviti cherry rajčice. Peći oko 30 do 35 minuta, dok se ne uhvati fina korica.

Njoki s gorgonzolom
Njoke skuhati u slanoj vodi. U vrhnju za kuhanje otopiti gorgonzolu i po želji dodati još nekog drugog lako topivog sira tipa gaude. Začiniti po potrebi te ubaciti svježu kadulju i nasjeckanih nekoliko oraha ili preprženih te usitnjenih lješnjaka. Promiješati i povezati s njokima.

Gljive u umaku
Gljive oprati, isjeckati na komadiće. Kapulu zažutiti na ulju, dodati gljive i provrtiti dok puste tekućinu, a nakon toga ubaciti dvije žlice brašna i uz miješanje držati na vatri nekoliko minuta. Doliti povrtni temeljac. Pustiti da zakuha i kada se počne stvarati gust umak, dodati žličicu limunova soka. Začiniti po potrebi. Po želji ubaciti malo parmezana ili koju kockicu gaude. Poslužiti uz rižu, palentu ili tjesteninu.

Piletina u senfu
Pileće prsi izrezati na kockice, popržiti na ulju, potom dodati čašicu jogurta i žlicu senfa. Promiješati, ugustiti s malo gustina ili brašna zamućenog u toploj vodi. Začiniti i poslužiti s rižom, tjesteninom…

Proljetni složenac
Kapulu zažutiti na ulju, za to vrijeme u vrućoj vodi "obariti" jednu pomu i skinuti joj kožicu. Uzeti ono što imate u frižideru: mrkvu narezati na komadiće, grašak, fažolete, brokulu isjeći na kockice, papriku na trakice, tikvice na kockice, i sve ubaciti na dinstanu kapulu. Dodati vodu, ubaciti usitnjenu pomidoru, slatke crvene paprike i začiniti. Ubaciti lovorov list. Dodati dvije šake riže i pustiti da kuha. Začiniti po želji.

Špinat sa sirom
Kilogram špinata očistiti, oprati, staviti kuhati u posoljenu vodu i kuhati dok ne omekša te ocijediti i dobro usitniti. U tavici na zagrijano ulje dodati dvije do tri žlice brašna, popržiti ga, dodati špinat, promiješati i dodavati pomalo pola litre do litre mlijeka. Začiniti. Na vrhnju za kuhanje rastopiti mozzarelu i još neki meki topljivi sir, začiniti, povezati sa špinatom. Skuhati rižu ili tjesteninu, dodati umak od špinata i posuti parmezanom.

Kuhinjski savjet tjedna
Kako bi kokošje ili pureće meso bilo što sočnije, pomiješati malo masla, limunova soka i začina. Smjesu dobro promiješati. Mesu na nekoliko mjesta zarezati kožicu, napraviti džepiće. Po koži pečenke potom dobro utrljati smjesu.
 

Naslovnica Gastro