Stil Gastro

Top 7 jela za obiteljske fešte

Bogato i bez 'pečenoga'

Top 7 jela za obiteljske fešte

Smotuljci od šunke i hrena

Razmutite 1,5 decilitara slatkog vrhnja, dodajte 200 grama hrena, tri žlice majoneze, papar i sol. Promiješajte i smjesom punite svaku fetu od 250 grama kuhane šunke. Fete zarolajte u smotuljke, stavite na oval i pospite sitno sjeckanim peršinom, te ukrasite maslinama.

Jezik s hrenom

Goveđi jezik operite, ulijte vodu, dodajte dva očišćena i oprana korijena peršina i jedan omanji selen. Posolite, kuhajte tri sata, dok jezik ne omekša, a onda ga ogulite, narežite na fetice, posložite po tanjuru. Jedan hren operite, ogulite, usitno naribajte i njime pokrijte jezik.

Brudet od kosmeja i škarpine po starogradski

Na malo maslinova ulja izdinstajte dvije veće kapule, dodajte jednu veliku zrelu rajčicu s koje ste prethodno skinuli kožicu. Ubacite tri režnja češnjaka, sol, malo peršina, nekoliko zrna papra i malo kvasine. Na to položite nekoliko vrsta ribe, s tim da je mekša na kraju, a zatim kosmeja. Prelijte s dva decilitra bijelog vina, vinom i vodom koja ne smije ići preko ribe. Kuhajte na jakoj temperaturi dok riba ne omekša.

Sarma

Tri šake riže ubacite u posudu i kratko prokuhajte u posoljenoj vodi, u pola kilograma miješanog mljevenog mesa dodajte usitnjenu kapulu. Promiješajte, ubacite ocijeđenu rižu, začinite. Nadjevom punite zdrave, velike listove kiselog kupusa kojima ćete odstraniti zadebljanja. U svaki list stavite malo nadjeva i uvijte. Sarme redajte u lonac, između njih stavite suha svinjska rebra, komade slanine i popaprite. Sve prekrijte listovima kupusa i kuhajte nekoliko sati na tihoj vatri. Pred kraj pospite crvenom paprikom i žlicom brašna rastopljenom u malo tople vode da ugusti toć.

Govedina na dalmatinski

Pola kilograma govedine skuhajte, juhu ostavite, a meso izrežite na tanke, centimetar debele fete. Na ulju izdinstajte jednu kapulu, dodajte tako izrezane komade mesa i zapecite ih s jedne i druge strane. Začinite, ubacite usitnjenih i oguljenih pet manjih rajčica. Podlijte goveđom juhom i decilitrom crnog vina, dodajte malo ružmarina i listić lovora. Pirjajte još 15-ak minuta, poslužite uz pire.

Rožata

Šest žlica šećera na tavi lagano miješajte do pretvaranja u karamel masu, pazite da šećer ne zagori, i kada posmeđi, ali još uvijek bude guste strukture, prebacite ga na dno kalupa za rožatu. Za smjesu, šest jaja izmiksajte sa šest žlica šećera, dodajte dva vanilin šećera i malo limunove korice. Dobro smiksajte, pa ubacujte malo-pomalo šest decilitara mlijeka, i nastavite miješati dok se sve ne sjedini toliko da u masi ne ostanu mjehurići. Prelijte rožatu u kalup, prekrijte ga aluminijskom folijom probušenom na nekoliko mjesta, kuhajte je pola sata. Zatim izvadite kalup, pustiti rožatu da se ohladi, a onda je okrenite na pladanj. Kod posluživanja polijte s malo toća i ukrasite šlag-pjenom.
 

Hroštule

Izmiksajte tri žumanca s dva dekagrama šećera, decilitrom ruma, dva decilitra kiselog vrhnja. Promiješajte i dodajte 200 grama brašna. Zamijesite tijesto, pustiti ga da odstoji nekih pola sata. Režite na trakice, napravite od njih mašnice i pecite ih u ugrijanom ulju. Pospite na koncu šećerom u prahu.

Naslovnica Gastro