Stil Gastro

Za prste polizat'

Kripna spiza: fini recepti za fažol na sedam načina, od namaza do žlice

Za prste polizat'

Namaz od graha
Operite i ocijedite grah iz jedne limenke, dodajte mu dva režnja češnjaka i sok jednog limuna, stavite u blender i izmiksajte. Dodajte pola žlice maslinova ulja i doradite do glatke smjese. Namaz stavite u posudicu, dodajte mu žlicu i pol nasjeckanog ružmarina, žličicu naribane korice limuna, malo soli i papra. Lagano promiješajte i namažite na topli kruh.

Popečci od graha
Grah iz dviju konzervi isperite i kuhajte sat vremena u posoljenoj vodi. Dodajte lovorov list, te ga krajem kuhanja izbacite. Na ulju izdinstajte usitnjenu kapulu, tri režnja češnjaka, dodajte pola usitnjene crvene paprike, isjeckanu papriku te na kraju sve posolite. U blenderu pomiješajte grah i izdinstajte sastojke, dobro izmiksajte, ubacite šakicu skuhane riže, prstohvat kima i posolite. Promiješajte i dodajte prezle dok se ne stvori masa koja se ne lijepi za prste. Oblikujte popečke te ih ispecite u vrelom ulju i ocijedite na salveti.

Juha od graha
400 grama graha tijekom noći namočite u hladnoj vodi, sutradan ga ocijedite i isperite. Kuhajte pola sata i nakon toga procijedite. Izdinstajte jednu manju kapulu i tri usitnjena režnja češnjaka, dodajte grah, držite na vatri uz miješanje nekoliko minuta, pa ubacite dozu pelata ili oko 200 grama rajčica isjeckanih na komade, prethodno skinute kožice. Dodajte lovorov list i malo čilija, zatim nadolijte litru povrtnog temeljca. Kuhajte pet minuta. Začinite po želji.

Grah s gljivama
400 grama svinjetine kuhajte u litri malo posoljene vode. Zatim procijedite i maknite meso sa strane. Isjeckajte jednu kapulu i režanj češnjaka, ogulite i usitnite četiri rajčice. Zelenu papriku isjeckajte na prutiće. Usitnite i mrkvu, te po jedan peršinov i celerov korijen. Svemu usitnjeno pridodajte 250 grama graha namočenog preko noći te nadolijte juhu u kojoj se kuhalo meso. Kuhajte zajedno dok grah ne omekša, pa ubacite 500 grama gljiva izrezanih na manje komade. Kuhajte još dvadesetak minuta. Pri kraju kuhanja dodajte meso i žlicu slatke crvene paprike. Začinite.

Grah s češnjakom
Dvije šalice graha potopite preko noći, ocijedite, sutradan posolite i kuhajte dva sata. Ocijedite i stavite na toplo. Popržite 100 grama slanine i dva usitnjena režnja češnjaka, pa dodajte žličicu kima i grah. Pomiješajte, začinite i ostavite na tihoj vatri minutu do dvije.

Začinjeni grah
Kilogram graha pripremite na klasičan način: skuhajte, ocijedite i stavite u zdjelu te prelijte s dva decilitra kiselog vrhnja ili, po želji, kajkmaka. Dodajte tri žlice usitnjenih čvaraka i mrvice kruha. Eventualno dodajte pečeno jaje ili salatu od kiselog kupusa.

Salata od graha
300 grama graha potopite, ocijedite, skuhajte, pomiješajte s decilitrom kvasine, dodajte zatim sol, papar, kapulu isjeckanu na režnjeve i dva usitnjena režnja češnjaka. Ubacite isjeckani peršinov list, dva usitnjena kisela krastavca, decilitar ulja, te začinite i pomiješajte.

Naslovnica Gastro