stdClass Object ( [id] => 124954 [title] => Jerkov Omrčenu iz županije: Dali ste samo 2,9 milijuna kuna za sport, treba vas ukinuti! [alias] => jerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U  u prostorijama Visoke škole za sportski menadžment Aspira održana je javna tribina na temu “Kriza momčadskih sportova u Splitu”. Na tribini su govorili brojni sportski djelatnici, proslavljeni igrači i treneri. Tijekom dvosatne rasprave moglo se čuti mnogo zanimljivih prijedloga kako izvući splitske momčadske klubove iz krize, no nekakav konačni zaključak nije donesen. Svi su se složili kako su glavni problem financije, no priznali su i kako su pali kriteriji u kvaliteti rada s mladima.

Najuzbudljiviji dio rasprave vodili su Omrčen i Jerkov u kojoj se naznačuje glavni problem, ‘institucijska besparica’.
Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kazao je kako je individualni sport također u krizi, ali je jeftiniji, pa se nešto uspije napraviti.
- Kriza je rukovođenja u klubovima, bio je rat, djece je sve manje... Sve su to objetktivni problemi - rekao je Omrčen.

Željko Jerkov upitao ga je koliko je Županija splitsko-dalmatinska u prošloj godini novca dala za sport.
- Dali smo 900.000 klubovima, te još dva milijuna putem stipendija, škola...
- To je sramota, samo 2,9 milijuna kuna za sport! Kako vas nije sram to uopće reći? Treba vas ukinuti, zašto uopće primate plaću? Zato i želimo mijenjati Zakon o sportu - burno je reagirao Jerkov.
- Željko, bio si skoro gradonačelnik, što nisi nešto promijenio? - uzvratio je Omrčen.

Vratimo se na početak rasprave, prvi je riječ uzeo Tonči Cvitanović, dugogodišnji djelatnik ragbi kluba Nada.
- U zadnjih pet godina iz Splita su jedino naši ragbijaši, te bejzbolaši i vaterpolistice bili prvaci. Prije 20-30 godina redovito bi netko iz najpopularnijih sportova bio prvak države, a često i nekoliko njih u istoj godini - rekao je Cvitanović.

Istaknuo je kako je sport u Splitu izgubio na važnosti, jer slabo je zastupljen u gradskome proračunu.
- To nije u redu, jer sport utječe i na gospodarsku situaciju u gradu. Ovih dana smo mogli čitati koliko je grad zaradio na proslavi Hajdukovih 100 godina. Očit je i manjak sponzora, nema više firmi poput Dalme koja je sponzorirala rukometašice, a neke tvrtke poput Brodomerkura su u drukčijim vlasničkim odnosima, pa ne ulažu u sport. Smatram da u Hrvatskoj vlada centralizacija, odnosno ja sam to nazavao metropolizacija sporta. Izmišljeni su državni klubovi, pri tome mislim na javna poduzeća - kazao je Cvitanović, te objasnio što pod time podrazumijeva:

- Na primjer, na dresu košarkaša Zagreba vidimo reklame HEP-a i Ine, a na njihovim utakmicama bude 200 gledatelja. Pitam se što to privlači ta javna poduzeća da ulažu svoj novac. Cibonu, Dinamo i rukometaše Zagreba također sponzoriraju javna poduzeća. Ako imate donatore monopoliste, poput HEP-a, koji donira jednom klubu, a drugima ne, onda se uništava natjecanje.

Osvrnuo se Cvitanović i na medijsko praćenje hokejaša Medveščaka.
- Nemam ništa protiv Medveščaka, ali oni su osmi klub u osmoj ligi Europe, a ima ih na javnoj televiziji više od svih klubova izvan Zagreba zajedno. Također, u košarci nije u redu što se o KK Split priča da bi mogao ići u stečaj, a dužni su 4 milijuna kuna, dok su Cibona i Zadar dužni nekoliko desetaka milijuna. U normalnoj državi Split bi bio prvak jer je puno manje dužan, a ne Cibona ili Zadar. Problem je i u nogometu, jer neki su klubovi preoblikovani, a neki nisu, pa ne vrijede jednaka pravila za svih - zaključio je svoje izlaganje Tonči Stipanović.

Nakon njega je direktor KK Split Petar Škovrlj iznio dva glavna razloga krize.
- Prvi razlog je vanjski, na koji ne možemo utjecati, a to su promjene u pravilnicima u cijeloj Europi, prvenstveno oko broja stranaca, pa tako u jednome, na primjer, španjolskome klubu, više ne igra deset Španjolaca i dva stranca, već obrnuto. Oni koji nemaju financijske uvjete, ne mogu to pratiti. Drugi razlog je unutarnji, značajno smo snizili kriterije kvalitete rada.

Moderator tribine, novinar Slobodne Dalmacije Zdravko Reić, upitao je Škovrlja zašto je to tako.
- Izgleda da smo 1990. godine, kada je došlo do političkih promjena, počeli izmišljati toplu vodu, pa su se tako mijenjali i načini treninga. A kontra se jednako trčala i ‘89. i ‘91... Tu su i objektivni razlozi, imali smo rat, djeci se više gledalo kroz prste... Danas rezultat prvenstveno nosi budžet, ali to mora biti praćeno i kvalitetnim radom. Svi govorimo da treba gurati svoje mlade, ali zaboravljamo da oni moraju sazrijevati uz iskusne - istaknuo je Škovrlj.

Potom je govorio proslavljeni vaterpolist Zoran Kačić.
- Prije 40-ak godina u Splitu je bilo 140.000 ljudi, od kojih je četvrtina bila mladih, i veliki dio njih se 330 dana u godini bavio sportom. Iz toga mnoštva birao se vrh, što je urodilo brojnim uspjesima i trofejima. Danas imamo puno djece u školama iz koje ne možemo izvući dovoljno talenata. Prije su djeca na treninge dolazila s nekim osnovama za bavljenje sportom, a danas to nemaju, moramo raditi s njima iz temelja. Nužna nam je potpora Grada, da se osiguraju stručnjaci za rad s djecom te izgrade prostori za sport kojima bi se oživjelo okupljanje kritične mase čiji bi cilj bio poitcaj masovnoga bavljenja sportom.

Nakon Kačića govorio je Mirko Klarić, predsjednik odbojkašica Splita 1700.
- Kolektivni sport je u Splitu podcijenjen već dugi niz godina. Prema službenim podacima, 68 posto novca za sport iz gradskoga proračuna odlazi za pojedinačne sportove, a samo 32 posto za kolektivne. Svaka čast svakome pojedincu, ali gradovi se prepoznaju po momčadskim sportovima. Ove sezone sedam je hrvatskih klubova igralo neku ligu prvaka, njih šest sponzoriraju javna poduzeća, samo nas ne. Splitski sport je prepušten samome sebi. Moramo sport nametnuti županima, gradonačelnicima kao važno pitanje - rekao je Klarić, te dodao:
- Ne smijemo ostati samo izvoznici, postati škole za sportaše koji će odlaziti u Zagreb. Svi govore da treba raditi s mladima. Pa naravno da radimo, pogledajte samo koliko naših ima u izvan Splita. Ali, ne možemo im dati uvjete, pa odlaze. Da su bilo kakvi diplomanti Aspire u splitskim klubovima, ne bi ništa uspjeli napraviti jer takvo je okruženje. Kao da nema želje da se splitski klubovi bore za ligu prvaka, već godinama nemamo prvake, a to moramo promijeniti - žučno je govorio Klarić, te zaradio pljesak okupljenih.

Bivši vaterpolski trener Mišo Asić kazao je kako se treba izboriti za samostalno ministarstvo sporta, da ono ne bude u samo u sklopu Ministartsva obrazovanja.
- Klubovi izaberu za predsjednika nekog slavnog sportaša i naprave od njega prosjaka koji ide okolo i prosi novac. Krivo se govori da iz masovnog sporta izlazi vrhunski, upravo je obrnuto. Dok država ne shvati da mora dati minimalna sredstva, možemo staviti ključ u bravu.  

Nakon toga je riječ uzeo donedavni trener Hajduka Stanko Poklepović.
- Iz ove rasprave usjekle su mi se tri riječi: struka, kriterij i metropolizacija. Moramo iskoristiti znanost, koja je ušla u sport, od liječnika, psihologa, do trenera koji upravlja treningom.

Bivši košarkaš i bivši predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Željko Jerkov istaknuo je kako je Zakon o sportu “jedno od glavnih zala u sportu”.
- Polančec je ovim Zakonom htio pomoći svome klubu, pa je završio u zatvoru. Hajdukovi mali dioničari su dali novac ni za što, nemaju pravo glasa. Udruga građana Dinamo ima 230 milijuna kuna zarade, to je ogroman novac. Hajduk se hvali da je prodao tri igrača, a to je neuspjeh. Zakon o sportu treba srušiti jer je neprovediv. Dva puta smo oprostili dugove bankama i prodali ih strancima, a sportu ništa nismo oprostili. U privatizaciju KK Split krenuli smo 2006. godine, još nije provedena - rekao je Jerkov.

Prisutni su se složili kako je potrebno mijenjati zakonske okvire, no Mirko Klarić je upozorio kako će to potrajati.
- Neke stvari moramo napraviti odmah, jer klubovi moraju igrati i funkcionirati i dok se promjene ne dogode. Grad nagrađuje samo prvake države, drugo ili treće mjesto ne znači ništa. U nekim sportovima prvak se postane za jedan vikend, a u momčadskima se natječete cijelu godinu. I to treba mijenjati - naglasio je Klarić.


TONI BILIĆ


Krepane mačke važnije od sporta

Sergije Vuinović, tajnik bejzbol kluba Nada, praktično je opisao kako stoje stvari s financiranjem klubova iz gradskoga proračuna.
- Za doći do bilo kakvih novaca u gradu najvažnija vam je jedna žena u financijskom odjelu. Pročelnik za sport Negotić i savjetnik Veštić kažu da je sve potpisano, odobreno, a onda vam ta žena kaže da prvo moraju isplatiti novac za sve ostalo, pa tek onda za sport. Onda se tako novac dade i za krepane mačke, i za golubove, i svašta, pa ako što ostane, na red dođe i sport. A s obzirom da se blagajna Grada slabo puni, tako i sport teško dobije novac.

Skansi: Izborna je godina, probajmo ‘napasti’ Ustav, tražimo da se izjednače sport i kultura

Proslavljeni košarkaš Petar Skansi iznio je skoro revolucionaran prijedlog da se promijeni Ustav, odnosno da se u njemu sport izjednači s kulturom.
- U Ustavu RH piše da je sport dragovoljna aktivnost, a da je kultura od državnoga značaja. Ovo je izborna godina, probajmo “napasti” Ustav i tražiti da se u njemu sport i kultura izjednače. Problem je upravo to što nismo na državnim jaslama. Javna poduzeća jedina mogu financirati klubove, nikad u Hrvatskoj nećemo izvući novac od privatnika, jer oni i ako ih izvade, odma će se istraživati gdje su ih ukrali. Sportaši se javno moraju izjasniti za koju su stranku. Opredijelimo se za onoga tko će riješiti problem sporta, za onu vlast koja će nas podržati - predložio je Skansi, zaradivši aplauz nazočnih.

Samo Medveščak i Cedevita imaju pravi marketing

Za riječ se javio i Teo Bratinčević, student na kolegiju financijskoga menadžmenta u Aspiri.
- Imam podatak da su jedina dva kluba u Hrvatskoj koja imaju prave marketinške planove hokejaši Medveščaka i košarkaši Cedevite. Oni imaju stručnjake koji su analizirali sve, situaciju, okruženje, i to im je dalo rezultate.

Kačić: Što nam je trebao Kup kontinenata u atletici?

Zoran Kačić se upitao je li Splitu u ovoj situaciji krize bio potreban atletski Kup kontinenata.
- Kup kontinenata je Grad stajao deset milijuna kuna. Mi smo ga još 2006. godine odlučili organizirati, a svatko ima svoje mišljenje o tome je li nam bio potreban - odgovorio je Ivan Veštić, savjetnik gradonačelnika Željka Keruma za sport.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-18 21:18:30 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-22 15:01:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-19 17:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3706 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/19/sport/JERKOVIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4210390 Threads: 3 Questions: 128962699 Slow queries: 55595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3894746 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/jerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti-124954 [printLink] => /sport/ostalo/jerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti-124954?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 149497 [name] => ZdravkoOmrčen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoomrcen [link] => /tag/zdravkoomrcen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 203144 [name] => ŽeljkoJerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkojerkov [link] => /tag/zeljkojerkov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jerkov Omrčenu iz županije: Dali ste samo 2,9 milijuna kuna za sport, treba vas ukinuti! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-20-01-13-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/19/sport/JERKOVIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/19/sport/JERKOVIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U  u prostorijama Visoke škole za sportski menadžment Aspira održana je javna tribina na temu “Kriza momčadskih sportova u Splitu”. Na tribini su govorili brojni sportski djelatnici, proslavljeni igrači i treneri. Tijekom dvosatne rasprave moglo se čuti mnogo zanimljivih prijedloga kako izvući splitske momčadske klubove iz krize, no nekakav konačni zaključak nije donesen. Svi su se složili kako su glavni problem financije, no priznali su i kako su pali kriteriji u kvaliteti rada s mladima.

Najuzbudljiviji dio rasprave vodili su Omrčen i Jerkov u kojoj se naznačuje glavni problem, ‘institucijska besparica’.
Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kazao je kako je individualni sport također u krizi, ali je jeftiniji, pa se nešto uspije napraviti.
- Kriza je rukovođenja u klubovima, bio je rat, djece je sve manje... Sve su to objetktivni problemi - rekao je Omrčen.

Željko Jerkov upitao ga je koliko je Županija splitsko-dalmatinska u prošloj godini novca dala za sport.
- Dali smo 900.000 klubovima, te još dva milijuna putem stipendija, škola...
- To je sramota, samo 2,9 milijuna kuna za sport! Kako vas nije sram to uopće reći? Treba vas ukinuti, zašto uopće primate plaću? Zato i želimo mijenjati Zakon o sportu - burno je reagirao Jerkov.
- Željko, bio si skoro gradonačelnik, što nisi nešto promijenio? - uzvratio je Omrčen.

Vratimo se na početak rasprave, prvi je riječ uzeo Tonči Cvitanović, dugogodišnji djelatnik ragbi kluba Nada.
- U zadnjih pet godina iz Splita su jedino naši ragbijaši, te bejzbolaši i vaterpolistice bili prvaci. Prije 20-30 godina redovito bi netko iz najpopularnijih sportova bio prvak države, a često i nekoliko njih u istoj godini - rekao je Cvitanović.

Istaknuo je kako je sport u Splitu izgubio na važnosti, jer slabo je zastupljen u gradskome proračunu.
- To nije u redu, jer sport utječe i na gospodarsku situaciju u gradu. Ovih dana smo mogli čitati koliko je grad zaradio na proslavi Hajdukovih 100 godina. Očit je i manjak sponzora, nema više firmi poput Dalme koja je sponzorirala rukometašice, a neke tvrtke poput Brodomerkura su u drukčijim vlasničkim odnosima, pa ne ulažu u sport. Smatram da u Hrvatskoj vlada centralizacija, odnosno ja sam to nazavao metropolizacija sporta. Izmišljeni su državni klubovi, pri tome mislim na javna poduzeća - kazao je Cvitanović, te objasnio što pod time podrazumijeva:

- Na primjer, na dresu košarkaša Zagreba vidimo reklame HEP-a i Ine, a na njihovim utakmicama bude 200 gledatelja. Pitam se što to privlači ta javna poduzeća da ulažu svoj novac. Cibonu, Dinamo i rukometaše Zagreba također sponzoriraju javna poduzeća. Ako imate donatore monopoliste, poput HEP-a, koji donira jednom klubu, a drugima ne, onda se uništava natjecanje.

Osvrnuo se Cvitanović i na medijsko praćenje hokejaša Medveščaka.
- Nemam ništa protiv Medveščaka, ali oni su osmi klub u osmoj ligi Europe, a ima ih na javnoj televiziji više od svih klubova izvan Zagreba zajedno. Također, u košarci nije u redu što se o KK Split priča da bi mogao ići u stečaj, a dužni su 4 milijuna kuna, dok su Cibona i Zadar dužni nekoliko desetaka milijuna. U normalnoj državi Split bi bio prvak jer je puno manje dužan, a ne Cibona ili Zadar. Problem je i u nogometu, jer neki su klubovi preoblikovani, a neki nisu, pa ne vrijede jednaka pravila za svih - zaključio je svoje izlaganje Tonči Stipanović.

Nakon njega je direktor KK Split Petar Škovrlj iznio dva glavna razloga krize.
- Prvi razlog je vanjski, na koji ne možemo utjecati, a to su promjene u pravilnicima u cijeloj Europi, prvenstveno oko broja stranaca, pa tako u jednome, na primjer, španjolskome klubu, više ne igra deset Španjolaca i dva stranca, već obrnuto. Oni koji nemaju financijske uvjete, ne mogu to pratiti. Drugi razlog je unutarnji, značajno smo snizili kriterije kvalitete rada.

Moderator tribine, novinar Slobodne Dalmacije Zdravko Reić, upitao je Škovrlja zašto je to tako.
- Izgleda da smo 1990. godine, kada je došlo do političkih promjena, počeli izmišljati toplu vodu, pa su se tako mijenjali i načini treninga. A kontra se jednako trčala i ‘89. i ‘91... Tu su i objektivni razlozi, imali smo rat, djeci se više gledalo kroz prste... Danas rezultat prvenstveno nosi budžet, ali to mora biti praćeno i kvalitetnim radom. Svi govorimo da treba gurati svoje mlade, ali zaboravljamo da oni moraju sazrijevati uz iskusne - istaknuo je Škovrlj.

Potom je govorio proslavljeni vaterpolist Zoran Kačić.
- Prije 40-ak godina u Splitu je bilo 140.000 ljudi, od kojih je četvrtina bila mladih, i veliki dio njih se 330 dana u godini bavio sportom. Iz toga mnoštva birao se vrh, što je urodilo brojnim uspjesima i trofejima. Danas imamo puno djece u školama iz koje ne možemo izvući dovoljno talenata. Prije su djeca na treninge dolazila s nekim osnovama za bavljenje sportom, a danas to nemaju, moramo raditi s njima iz temelja. Nužna nam je potpora Grada, da se osiguraju stručnjaci za rad s djecom te izgrade prostori za sport kojima bi se oživjelo okupljanje kritične mase čiji bi cilj bio poitcaj masovnoga bavljenja sportom.

Nakon Kačića govorio je Mirko Klarić, predsjednik odbojkašica Splita 1700.
- Kolektivni sport je u Splitu podcijenjen već dugi niz godina. Prema službenim podacima, 68 posto novca za sport iz gradskoga proračuna odlazi za pojedinačne sportove, a samo 32 posto za kolektivne. Svaka čast svakome pojedincu, ali gradovi se prepoznaju po momčadskim sportovima. Ove sezone sedam je hrvatskih klubova igralo neku ligu prvaka, njih šest sponzoriraju javna poduzeća, samo nas ne. Splitski sport je prepušten samome sebi. Moramo sport nametnuti županima, gradonačelnicima kao važno pitanje - rekao je Klarić, te dodao:
- Ne smijemo ostati samo izvoznici, postati škole za sportaše koji će odlaziti u Zagreb. Svi govore da treba raditi s mladima. Pa naravno da radimo, pogledajte samo koliko naših ima u izvan Splita. Ali, ne možemo im dati uvjete, pa odlaze. Da su bilo kakvi diplomanti Aspire u splitskim klubovima, ne bi ništa uspjeli napraviti jer takvo je okruženje. Kao da nema želje da se splitski klubovi bore za ligu prvaka, već godinama nemamo prvake, a to moramo promijeniti - žučno je govorio Klarić, te zaradio pljesak okupljenih.

Bivši vaterpolski trener Mišo Asić kazao je kako se treba izboriti za samostalno ministarstvo sporta, da ono ne bude u samo u sklopu Ministartsva obrazovanja.
- Klubovi izaberu za predsjednika nekog slavnog sportaša i naprave od njega prosjaka koji ide okolo i prosi novac. Krivo se govori da iz masovnog sporta izlazi vrhunski, upravo je obrnuto. Dok država ne shvati da mora dati minimalna sredstva, možemo staviti ključ u bravu.  

Nakon toga je riječ uzeo donedavni trener Hajduka Stanko Poklepović.
- Iz ove rasprave usjekle su mi se tri riječi: struka, kriterij i metropolizacija. Moramo iskoristiti znanost, koja je ušla u sport, od liječnika, psihologa, do trenera koji upravlja treningom.

Bivši košarkaš i bivši predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Željko Jerkov istaknuo je kako je Zakon o sportu “jedno od glavnih zala u sportu”.
- Polančec je ovim Zakonom htio pomoći svome klubu, pa je završio u zatvoru. Hajdukovi mali dioničari su dali novac ni za što, nemaju pravo glasa. Udruga građana Dinamo ima 230 milijuna kuna zarade, to je ogroman novac. Hajduk se hvali da je prodao tri igrača, a to je neuspjeh. Zakon o sportu treba srušiti jer je neprovediv. Dva puta smo oprostili dugove bankama i prodali ih strancima, a sportu ništa nismo oprostili. U privatizaciju KK Split krenuli smo 2006. godine, još nije provedena - rekao je Jerkov.

Prisutni su se složili kako je potrebno mijenjati zakonske okvire, no Mirko Klarić je upozorio kako će to potrajati.
- Neke stvari moramo napraviti odmah, jer klubovi moraju igrati i funkcionirati i dok se promjene ne dogode. Grad nagrađuje samo prvake države, drugo ili treće mjesto ne znači ništa. U nekim sportovima prvak se postane za jedan vikend, a u momčadskima se natječete cijelu godinu. I to treba mijenjati - naglasio je Klarić.


TONI BILIĆ


Krepane mačke važnije od sporta

Sergije Vuinović, tajnik bejzbol kluba Nada, praktično je opisao kako stoje stvari s financiranjem klubova iz gradskoga proračuna.
- Za doći do bilo kakvih novaca u gradu najvažnija vam je jedna žena u financijskom odjelu. Pročelnik za sport Negotić i savjetnik Veštić kažu da je sve potpisano, odobreno, a onda vam ta žena kaže da prvo moraju isplatiti novac za sve ostalo, pa tek onda za sport. Onda se tako novac dade i za krepane mačke, i za golubove, i svašta, pa ako što ostane, na red dođe i sport. A s obzirom da se blagajna Grada slabo puni, tako i sport teško dobije novac.

Skansi: Izborna je godina, probajmo ‘napasti’ Ustav, tražimo da se izjednače sport i kultura

Proslavljeni košarkaš Petar Skansi iznio je skoro revolucionaran prijedlog da se promijeni Ustav, odnosno da se u njemu sport izjednači s kulturom.
- U Ustavu RH piše da je sport dragovoljna aktivnost, a da je kultura od državnoga značaja. Ovo je izborna godina, probajmo “napasti” Ustav i tražiti da se u njemu sport i kultura izjednače. Problem je upravo to što nismo na državnim jaslama. Javna poduzeća jedina mogu financirati klubove, nikad u Hrvatskoj nećemo izvući novac od privatnika, jer oni i ako ih izvade, odma će se istraživati gdje su ih ukrali. Sportaši se javno moraju izjasniti za koju su stranku. Opredijelimo se za onoga tko će riješiti problem sporta, za onu vlast koja će nas podržati - predložio je Skansi, zaradivši aplauz nazočnih.

Samo Medveščak i Cedevita imaju pravi marketing

Za riječ se javio i Teo Bratinčević, student na kolegiju financijskoga menadžmenta u Aspiri.
- Imam podatak da su jedina dva kluba u Hrvatskoj koja imaju prave marketinške planove hokejaši Medveščaka i košarkaši Cedevite. Oni imaju stručnjake koji su analizirali sve, situaciju, okruženje, i to im je dalo rezultate.

Kačić: Što nam je trebao Kup kontinenata u atletici?

Zoran Kačić se upitao je li Splitu u ovoj situaciji krize bio potreban atletski Kup kontinenata.
- Kup kontinenata je Grad stajao deset milijuna kuna. Mi smo ga još 2006. godine odlučili organizirati, a svatko ima svoje mišljenje o tome je li nam bio potreban - odgovorio je Ivan Veštić, savjetnik gradonačelnika Željka Keruma za sport.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/jerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti-124954 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5ed1a934d4b3ccf6987f105d930ea3ba17c8a7b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jerkov+Omr%C4%8Denu+iz+%C5%BEupanije%3A+Dali+ste+samo+2%2C9+milijuna+kuna+za+sport%2C+treba+vas+ukinuti%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fjerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti-124954 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fjerkov-omrcenu-iz-zupanije-dali-ste-samo-2-9-milijuna-kuna-za-sport-treba-vas-ukinuti-124954 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Jerkov Omrčenu iz županije: Dali ste samo 2,9 milijuna kuna za sport, treba vas ukinuti!

Piše PSD.
19. veljače 2011. - 18:32
U  u prostorijama Visoke škole za sportski menadžment Aspira održana je javna tribina na temu “Kriza momčadskih sportova u Splitu”. Na tribini su govorili brojni sportski djelatnici, proslavljeni igrači i treneri. Tijekom dvosatne rasprave moglo se čuti mnogo zanimljivih prijedloga kako izvući splitske momčadske klubove iz krize, no nekakav konačni zaključak nije donesen. Svi su se složili kako su glavni problem financije, no priznali su i kako su pali kriteriji u kvaliteti rada s mladima.

Najuzbudljiviji dio rasprave vodili su Omrčen i Jerkov u kojoj se naznačuje glavni problem, ‘institucijska besparica’.
Zdravko Omrčen, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, kazao je kako je individualni sport također u krizi, ali je jeftiniji, pa se ne...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:01