stdClass Object ( [id] => 1059 [title] => Ćiro: Kupio bih dionice da pomognem Hajduku [alias] => ciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkako se zahuktala priča o pretvorbi Hajduka sa svih strana stižu najave o interesu potencijalnih ulagača-dioničara. Prednjače bivši i sadašnji prvotimci “bijelih” koji iz ljubavi prema najdražem klubu poručuju: Sigurno kupujemo dionice Hajduka!

Slično rezoniraju i navijači, ali i njih vode osjećaji, a ne poslovni rezon jer najveći broj tifoza “bijelih” Hajdukovu dionicu vide uramljenu i okačenu o zid u dnevnom boravku.

Dok se ne definiraju detalji oko pretvorbe Hajduka ispitali smo kako stvari funkcioniraju u inozemstvu. Zanimalo nas je tko kupuje dionice nogometnih klubova, tko su njihovi većinski vlasnici te naravno: Isplati li se ulagati u nogometne klubove? Kupuju li hrvatski nogometaši dionice klubova u kojima igraju ili su igrali?

- Kada je Lazio izašao na burzu kupio sam dionice tog talijanskog kluba – otkrio je Alen Bokšić koji je u rimskom klubu igrao u vrijeme kada je Lazio, kao prvi nogometni klub u Italiji, pretvoren u dioničko društvo.
Lazio je postao dioničko društvo 1998. godine u eri predsjednika Sergija Cragnottija koji je s klubom ostvario najveće uspjehe u novijoj povijesti.

- Igrači su morali kupiti dionice da bi pokazali ostalima da se isplati ulagati u nogometne klubove. Svaki od nas igrača uložio je u dionice kluba oko 40.000 tadašnjih njemačkih maraka. Klub se kasnije našao u problemima, a dionicama je padala vrijednost – prisjetio se Bokšić.

Kada je Cragnottijeva tvrtka Cirio upala u financijske probleme odrazilo se to i na Lazio koji se našao pred bankrotom. Cragnotti je završio u zatvoru, a klub je preuzeo Claudio Lotito koji danas drži 61 posto dionica.

Inače, Lazio je jedan od tri talijanska nogometna kluba koji je izlistan na burzi, uz Juventus i Romu. Juve je još od 1947. godine u većinskom vlasništvu obitelji Agnelli, a na burzi je od 2001. te Agnellijevi danas drže 60 posto dionica. Zanimljivo je da 7,5 posto vlasništva u Juveu drži fond Libyan Arab Forein Investment iza kojeg se krije libijski vođa Moamer Gadafi. Mali dioničari imaju 35 posto dionica. Roma je pak u 64-postotonom vlasništvu kompanije Italpetrol Franca Sensija.

U pretvorbi Hajduka Bokšić će dobiti prigodu postati značajan dioničar jer je zajedno sa Igorom Štimcem, Aljošom Asanovićem i Slavenom Bilićem još 2001. godine u Hajduk uložio 1,5 milijuna eura.

Uz Bokšića još jedan bivši “vatreni” svojevremeno se okušao u nogometnom dioničarstvu: Davor Šuker je kupovao dionice Manchester Uniteda.

I ne bi u tome bilo ništa sporno da legendarni golgeter “vatrenih” u to vrijeme nije bio član Arsenala. Zbog toga je buknula afera, ali je Šuker svejedno zaradio na porastu cijena dionica. Šuker ima žicu za biznis jer Manchester United, koji je danas u većinskom vlasništvu američkih investitora braće Glazer, drugi je najbogatiji klub na svijetu, odmah iza Real Madrida.

Ulaganje u dionice stvar je stručne analize, ali je odluka ipak na kraju individualna.

                                                                                                      foto:Bruno Konjević / CROPIX

Ćiro: Kupio bih dionice Hajduka zbog dubokih osjećaja prema klubu

- Nikad nisam kupovao dionice nogometnih klubova. Nisam imao hrabrosti upustiti se u takavu eghzibiciju niti bih je mogao drugome preporučiti – kaže Miroslav Ćiro Blažević koji ima ponešto drugačije poglede nego njegovi “sinovi” kad su u pitanju novčana ulaganja. Možda i zato jer je Blažević početkom devedesetih bio vlasnikom Dinama. Bio je trener, predsjednik i vlasnik zagrebačkog kluba i toga se nerado prisjeća.

- Ako nemate novca na lopate ne ulažite u nogometne klubove – poručuje Blažević koji ipak nije ravnodušan kada se spomene preustroj Hajduka.

- Kupio bih dionicu Hajduka, ali isključivo kao jedan simboličan čin ako bih svojom gestom mogao pomoći klubu i ljudima uz koje sam ostao tako duboko vezan najiskrenijim osjećajima. Inače, nemam namjeru baviti se ulaganjima u nogometne klubove – zaključuje Blažević.

Torcida spremna uložiti simboličnu svotu

Interesantno je da poput Ćire razmišljaju i brojni Hajdukovi navijači, a tome u prilog govore rezultati ankete jednog hrvatskog novinskog portala, gdje se čak 40 posto anketiranih izjasnilo da su spremni uložiti u dionice Hajduka, ali najviše 100 kuna, znači simboličnu svotu.

Navijači zagovaraju ideju kakvu prakticiraju španjolski giganti Real i Barcelona, klubovi kojima su vlasnici navijači, a upravo prema tom španjolskom modelu trebao bi se obaviti preustroj Hajduka. Ali tu ideju je lakše izreći nego provesti u djelo jer primjerice Barca ima 156.366 članova, tkz. “sociosa” koji financiraju katalonski klub. Za ilustraciju splitski klub preko Društva prijatelja Hajduka ima najviše 2500 članova koji plaćaju članarinu.

Hajduk još nema cijenu

Iako aktualno čelništvo Hajduka pompozno najavljuje proces pretvorbe uzdajući se da će vojska navijača pokupovati dionice i tako postati suvlasnici kluba još uvijek su brojne nepoznanice vezane uz taj proces koji bi se trebao provesti prema Zakonu o sportu.

Tek se treba procijeniti temeljni kapital Hajduka te odrediti broj dionica i njezina cijena stoga najave koje se mogu čuti o Hajdukovoj dionici od tisuću kuna spadaju u kategoriji financijskih nebuloza. Takve proizvoljne konstrukcije slažu se prema imaginarnoj računici da bi bilo dovoljno da 30 ili 50 tisuća navijača kupi barem jednu dionicu Hajduka čime bi se skupilo između 30 i 50 milijuna kuna i klub bi u trenu bio odblokiran. Na papiru se ovo čini kao zgodna ideja, ali u svijetu kapitala stvari ponešto drugačije funkcioniraju, a ozbiljni ulagači žele imati čistu situaciju prije nego što ulože novac.

Kao jedan od zainteresiranih za kupnju Hajduka spominjao se Frane Pašalić, vlasnik marine Frapa i financijer transfera Nike Kranjčara, ali i on ističe:- Uložio bih u Hajduk kada bi točno bilo definirano što se nudi, a što dobiva za uloženi novac. Treba se znati kakva su prava, a kakve obveze ulagača.

Alen Orlić / EPEHA   

Borussija iz Dortmunda s burze na rub bankrota

 Borussia iz Dortmunda jedni je njemački prvoligaš koji je izašao na burzu, ali nisu se s tim potezom usrećili. Klub je zapao u velike dugove te se našao na rubu bankrota, a ulagače su gunuli u očaj nakon što su dionice pale na 20 posto nominalne vrijednosti. Borussija je bila prinuđena prodati Westfalen stadion da bi izbjegla bankrot. Pozitivan primjer je francuski Lyon koji je nedavno u javnoj ponudi prodajom dionica prikupio skoro 90 milijuna eura svježeg kapitala.

Engleska - klubove drže stranci

U svijetu je nogomet odavna postao ozbiljan biznis, a sve brojni su klubovi koji egzistiraju kao dionička društva. Izdavanjem dionica klubovi traže nove izvore financiranja i otplate dugova.
Nogometno dioničarstvo krenulo je iz Velike Britanije gdje je 1983. godine Tottenham postao prvi nogometni klub čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi. Upravo je u Velikoj Britaniji najviše klubova koji funkcioniraju kao dionička društva, a ujedno su i najbogatiji, ali ih drže strani tajkuni poput Rusa Romana Abramoviča i sličnih. Prema podacima Deloittea za 2007. među deset najbogatijih klubova četiri su engleska kluba, Manchester United (2), Chelsea (4), Arsenal (5) i Liverpool (8). Vodeći je Real Madrid sa 351 milijun eura godišnjeg prometa, a među top-ten još su Barcelona (3), Milan (6), Bayern (7), Inter (9) i Roma (10).

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dioničarstvo privlači naše uspješne nogometaše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-03-18 14:55:23 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-03-18 22:35:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-03-18 14:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/03/18/Sport/vatreni-ciro1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x252" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7913143 Threads: 4 Questions: 1584558974 Slow queries: 4837628 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112139147 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/ciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku-1059 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/ciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku-1059?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3239 [name] => hajdukovedionice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajdukovedionice [link] => /tag/hajdukovedionice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 168256 [name] => alenbokšić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alenboksic [link] => /tag/alenboksic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 221196 [name] => davoršuker [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davorsuker [link] => /tag/davorsuker ) [3] => stdClass Object ( [id] => 224198 [name] => aljošaasanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aljosaasanovic [link] => /tag/aljosaasanovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 179409 [name] => lazio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lazio [link] => /tag/lazio ) [5] => stdClass Object ( [id] => 211444 [name] => manchesterunited [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manchesterunited [link] => /tag/manchesterunited ) [6] => stdClass Object ( [id] => 225528 [name] => ćiroblažević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ciroblazevic [link] => /tag/ciroblazevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dioničarstvo privlači naše uspješne nogometaše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ćiro: Kupio bih dionice da pomognem Hajduku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-21-21-17-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/18/Sport/vatreni-ciro1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/18/Sport/vatreni-ciro1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkako se zahuktala priča o pretvorbi Hajduka sa svih strana stižu najave o interesu potencijalnih ulagača-dioničara. Prednjače bivši i sadašnji prvotimci “bijelih” koji iz ljubavi prema najdražem klubu poručuju: Sigurno kupujemo dionice Hajduka!

Slično rezoniraju i navijači, ali i njih vode osjećaji, a ne poslovni rezon jer najveći broj tifoza “bijelih” Hajdukovu dionicu vide uramljenu i okačenu o zid u dnevnom boravku.

Dok se ne definiraju detalji oko pretvorbe Hajduka ispitali smo kako stvari funkcioniraju u inozemstvu. Zanimalo nas je tko kupuje dionice nogometnih klubova, tko su njihovi većinski vlasnici te naravno: Isplati li se ulagati u nogometne klubove? Kupuju li hrvatski nogometaši dionice klubova u kojima igraju ili su igrali?

- Kada je Lazio izašao na burzu kupio sam dionice tog talijanskog kluba – otkrio je Alen Bokšić koji je u rimskom klubu igrao u vrijeme kada je Lazio, kao prvi nogometni klub u Italiji, pretvoren u dioničko društvo.
Lazio je postao dioničko društvo 1998. godine u eri predsjednika Sergija Cragnottija koji je s klubom ostvario najveće uspjehe u novijoj povijesti.

- Igrači su morali kupiti dionice da bi pokazali ostalima da se isplati ulagati u nogometne klubove. Svaki od nas igrača uložio je u dionice kluba oko 40.000 tadašnjih njemačkih maraka. Klub se kasnije našao u problemima, a dionicama je padala vrijednost – prisjetio se Bokšić.

Kada je Cragnottijeva tvrtka Cirio upala u financijske probleme odrazilo se to i na Lazio koji se našao pred bankrotom. Cragnotti je završio u zatvoru, a klub je preuzeo Claudio Lotito koji danas drži 61 posto dionica.

Inače, Lazio je jedan od tri talijanska nogometna kluba koji je izlistan na burzi, uz Juventus i Romu. Juve je još od 1947. godine u većinskom vlasništvu obitelji Agnelli, a na burzi je od 2001. te Agnellijevi danas drže 60 posto dionica. Zanimljivo je da 7,5 posto vlasništva u Juveu drži fond Libyan Arab Forein Investment iza kojeg se krije libijski vođa Moamer Gadafi. Mali dioničari imaju 35 posto dionica. Roma je pak u 64-postotonom vlasništvu kompanije Italpetrol Franca Sensija.

U pretvorbi Hajduka Bokšić će dobiti prigodu postati značajan dioničar jer je zajedno sa Igorom Štimcem, Aljošom Asanovićem i Slavenom Bilićem još 2001. godine u Hajduk uložio 1,5 milijuna eura.

Uz Bokšića još jedan bivši “vatreni” svojevremeno se okušao u nogometnom dioničarstvu: Davor Šuker je kupovao dionice Manchester Uniteda.

I ne bi u tome bilo ništa sporno da legendarni golgeter “vatrenih” u to vrijeme nije bio član Arsenala. Zbog toga je buknula afera, ali je Šuker svejedno zaradio na porastu cijena dionica. Šuker ima žicu za biznis jer Manchester United, koji je danas u većinskom vlasništvu američkih investitora braće Glazer, drugi je najbogatiji klub na svijetu, odmah iza Real Madrida.

Ulaganje u dionice stvar je stručne analize, ali je odluka ipak na kraju individualna.

                                                                                                      foto:Bruno Konjević / CROPIX

Ćiro: Kupio bih dionice Hajduka zbog dubokih osjećaja prema klubu

- Nikad nisam kupovao dionice nogometnih klubova. Nisam imao hrabrosti upustiti se u takavu eghzibiciju niti bih je mogao drugome preporučiti – kaže Miroslav Ćiro Blažević koji ima ponešto drugačije poglede nego njegovi “sinovi” kad su u pitanju novčana ulaganja. Možda i zato jer je Blažević početkom devedesetih bio vlasnikom Dinama. Bio je trener, predsjednik i vlasnik zagrebačkog kluba i toga se nerado prisjeća.

- Ako nemate novca na lopate ne ulažite u nogometne klubove – poručuje Blažević koji ipak nije ravnodušan kada se spomene preustroj Hajduka.

- Kupio bih dionicu Hajduka, ali isključivo kao jedan simboličan čin ako bih svojom gestom mogao pomoći klubu i ljudima uz koje sam ostao tako duboko vezan najiskrenijim osjećajima. Inače, nemam namjeru baviti se ulaganjima u nogometne klubove – zaključuje Blažević.

Torcida spremna uložiti simboličnu svotu

Interesantno je da poput Ćire razmišljaju i brojni Hajdukovi navijači, a tome u prilog govore rezultati ankete jednog hrvatskog novinskog portala, gdje se čak 40 posto anketiranih izjasnilo da su spremni uložiti u dionice Hajduka, ali najviše 100 kuna, znači simboličnu svotu.

Navijači zagovaraju ideju kakvu prakticiraju španjolski giganti Real i Barcelona, klubovi kojima su vlasnici navijači, a upravo prema tom španjolskom modelu trebao bi se obaviti preustroj Hajduka. Ali tu ideju je lakše izreći nego provesti u djelo jer primjerice Barca ima 156.366 članova, tkz. “sociosa” koji financiraju katalonski klub. Za ilustraciju splitski klub preko Društva prijatelja Hajduka ima najviše 2500 članova koji plaćaju članarinu.

Hajduk još nema cijenu

Iako aktualno čelništvo Hajduka pompozno najavljuje proces pretvorbe uzdajući se da će vojska navijača pokupovati dionice i tako postati suvlasnici kluba još uvijek su brojne nepoznanice vezane uz taj proces koji bi se trebao provesti prema Zakonu o sportu.

Tek se treba procijeniti temeljni kapital Hajduka te odrediti broj dionica i njezina cijena stoga najave koje se mogu čuti o Hajdukovoj dionici od tisuću kuna spadaju u kategoriji financijskih nebuloza. Takve proizvoljne konstrukcije slažu se prema imaginarnoj računici da bi bilo dovoljno da 30 ili 50 tisuća navijača kupi barem jednu dionicu Hajduka čime bi se skupilo između 30 i 50 milijuna kuna i klub bi u trenu bio odblokiran. Na papiru se ovo čini kao zgodna ideja, ali u svijetu kapitala stvari ponešto drugačije funkcioniraju, a ozbiljni ulagači žele imati čistu situaciju prije nego što ulože novac.

Kao jedan od zainteresiranih za kupnju Hajduka spominjao se Frane Pašalić, vlasnik marine Frapa i financijer transfera Nike Kranjčara, ali i on ističe:- Uložio bih u Hajduk kada bi točno bilo definirano što se nudi, a što dobiva za uloženi novac. Treba se znati kakva su prava, a kakve obveze ulagača.

Alen Orlić / EPEHA   

Borussija iz Dortmunda s burze na rub bankrota

 Borussia iz Dortmunda jedni je njemački prvoligaš koji je izašao na burzu, ali nisu se s tim potezom usrećili. Klub je zapao u velike dugove te se našao na rubu bankrota, a ulagače su gunuli u očaj nakon što su dionice pale na 20 posto nominalne vrijednosti. Borussija je bila prinuđena prodati Westfalen stadion da bi izbjegla bankrot. Pozitivan primjer je francuski Lyon koji je nedavno u javnoj ponudi prodajom dionica prikupio skoro 90 milijuna eura svježeg kapitala.

Engleska - klubove drže stranci

U svijetu je nogomet odavna postao ozbiljan biznis, a sve brojni su klubovi koji egzistiraju kao dionička društva. Izdavanjem dionica klubovi traže nove izvore financiranja i otplate dugova.
Nogometno dioničarstvo krenulo je iz Velike Britanije gdje je 1983. godine Tottenham postao prvi nogometni klub čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi. Upravo je u Velikoj Britaniji najviše klubova koji funkcioniraju kao dionička društva, a ujedno su i najbogatiji, ali ih drže strani tajkuni poput Rusa Romana Abramoviča i sličnih. Prema podacima Deloittea za 2007. među deset najbogatijih klubova četiri su engleska kluba, Manchester United (2), Chelsea (4), Arsenal (5) i Liverpool (8). Vodeći je Real Madrid sa 351 milijun eura godišnjeg prometa, a među top-ten još su Barcelona (3), Milan (6), Bayern (7), Inter (9) i Roma (10).

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/ciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku-1059 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1050bc8ac4cf6d9b854d8aeb3d38fd278d0fb64f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%86iro%3A+Kupio+bih+dionice+da+pomognem+Hajduku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku-1059 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fciro-kupio-bih-dionice-da-pomognem-hajduku-1059 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dioničarstvo privlači naše uspješne nogometaše [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdioničarstvo privlači naše uspješne nogometaše

Ćiro: Kupio bih dionice da pomognem Hajduku

Piše PSD.
18. ožujka 2008. - 15:39

Otkako se zahuktala priča o pretvorbi Hajduka sa svih strana stižu najave o interesu potencijalnih ulagača-dioničara. Prednjače bivši i sadašnji prvotimci “bijelih” koji iz ljubavi prema najdražem klubu poručuju: Sigurno kupujemo dionice Hajduka!

Slično rezoniraju i navijači, ali i njih vode osjećaji, a ne poslovni rezon jer najveći broj tifoza “bijelih” Hajdukovu dionicu vide uramljenu i okačenu o zid u dnevnom boravku.

Dok se ne definiraju detalji oko pretvorbe Hajduka ispitali smo kako stvari funkcioniraju u inozemstvu. Zanimalo nas je tko kupuje dionice nogometnih klubova, tko su njihovi većinski vlasnici te naravno: Isplati li se ulagati u nogometne klubove? Kupuju li hrvatski nogometaši dionice klubova u kojima igraju ili su igrali?

- Kada je Lazio izašao na b...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:21