StoryEditorOCM
Slanosvi ih vole

Nostalgični kolač koji su pekle sve bake: pravite li ga i vi na ovaj način i znate li caku s kiselim vrhnjem?

Piše T.S.M.
17. prosinca 2023. - 08:10

Londoneri, kolač koji nikakve veze nema s Londonom, osim možda po tome što lijepo prija uz čaj, jedna su od onih slastica uz koje nas vežu lijepa sjećanja na obiteljske proslave, ručkove kod bake, zajedničke blagdane... Jednostavan za pripremu, a poprilično izdržljiv po pitanju čuvanja (naravno, samo pod uvjetom da je dobro skriven) ovo je idealan kolač za ovo doba godine, tim više što nam budi nostalgiju.

Ako ste se zaželjeli londonera, nudimo vam jednostavan recept. Kladimo se da će biti onih koji će prigovoriti da nije pravi, no baš kao i kod većine starinskih kolača, "pravi recept" je vrlo relativan pojam. Jer počnete li malo pretraživati recepte za londonere, otkrit ćete da postoji jako puno varijacija.

U nekima od njih se tijestu ili nadjevu dodaju rum, limunova korica ili sok, čak i čokolada, u neke ide malo cimeta, a neki izostavljaju slatko vrhnje iz tijesta, na što se drugi groze jer baš je vrhnje, tvrde vrlo uvjereno, zaslužno za osobitu teksturu i okus londonera. Međutim nema sumnje da je jako bitan sastojak i džem, ali i po tom pitanju postoje neslaganja, srećom većinom vezana uz vrstu džema. Ipak, većina recepata podrazumijeva onaj od marelica. Pronašli smo i sasvim asketske recepte u koje idu samo brašno, jaja, šećer, orasi i maslac.

Nama je ovaj po guštu, a ako vi mislite da imate bolji, slobodno nam javite. Adresa je spiza@slobodndadalmacija.hr. 

Londoneri:

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna
150 g maslaca
120 g šećera
4 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica praška za pecivo

Nadjev:

150 g mljevenih oraha
150 g šećera
50 g sjeckanih oraha
4 bjelanjka
2 vanilin šećera
nekoliko žlica džema, po mogućnosti od marelica

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto pa ga pospremite u hladnjak na pola sata.

Za to vrijeme bjelanjke istucite u snijeg. Kad snijeg postane čvrst, dodajte mu šećer i vanilin šećer, dobro promiješajte pa dodajte mljevene i sjeckane orahe.

Tijseto rasporedite po limu srednje velikom, dubljem limu za pečenje premazanom maslacem i posutom brašnom (najlakše ga je naribati na krupnoj strani ribeža pa mrvice utisnuti u lim). Po tijestu premažite džem, po džemu rasporedite nadjev pa kolač pecite oko 45 minuzta na 160 stupnjeva Celzija.

Kad se malo ohladi, narežite ga na prutiće ili kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 10:05