StoryEditorOCM
Panoramazaštita podataka

Korisnici računala ovo nipošto ne bi smjeli zanemariti: Pravilo 3-2-1 danas je važnije nego ikada

Piše mozaik sd
14. ožujka 2024. - 13:52

Gubitak podataka na računalu može nas poprilično poremetiti. Podaci se mogu izgubiti zbog danas sve češćih cyber napada, ali i zbog oštećenja tvrdog diska i drugih razloga.

Iskusnijim i promišljenijim računalnim korisnicima poznata je potreba sigurnosnih kopija, čija izrada nije teška i dugotrajna, a upravo one bi nas trebale štititi od gubitka podataka.

U praksi najboljom se pokazala metoda sažeta u formuli "pravilo 3-2-1", koja se kao provjerena metoda u IT sigurnosti koristi već gotovo dvadeset godina u mnogim tvrtkama.

Brojke jasno pokazuju što trebate uzeti u obzir prilikom izrade sigurnosnih kopija:

- Napravite tri kopije svojih podataka

- Koristite dva različita medija za pohranu

- Držite sigurnosnu kopiju na drugom mjesta

image

Podatke možemo izgubiti i zbog cyber napada (ilustracija)

/Shutterstock

Prema pravilu, na primarnom uređaju trebaju postojati najmanje tri kopije vaših podataka, odnosno dvije sigurnosne kopije uz originalne podatke.

Za sigurnosne kopije trebali biste koristiti dva različita medija za pohranu, kao što je vanjski tvrdi disk ili USB stick. Time se smanjuje vjerojatnost gubitka podataka zbog kvara uređaja.

Konačno, sigurnosna kopija bi se trebala nalaziti na mjestu izvan web lokacije. To osigurava da u slučaju, na primjer, prirodne katastrofe, sve kopije ne budu izgubljene u jednom potezu. To znači da tvrdi disk možete držati kod člana obitelji, piše Fenix-magazin.

Oni koji se ne pridržavaju ovoga ili drugih pravila o sigurnosnim kopijama mogli bi se naći u problemima koje je jako teško riješiti nekom jednostvanom metodom.

image

USB stick je dobar za čuvanje sigurnosne kopije (ilustracija)

Chassenet/Bsip Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:06