StoryEditorOCM
Dalmacijačimavice napadaju!

Privatni iznajmljivači imaju veliki problem: neugodni insekti stigli u prtljazi njihovih gostiju s 'namjerom' da se stalno nastane

6. prosinca 2016. - 17:07
cima

Nisu samo s odličnom turističkom sezonom svjetski putnici kod nas ostavili punu kasicu prasicu. Iz svijeta su nam donijeli nešto što doista nismo očekivali: stjenice, znane i kao čimavice, insekte gladne ljudske krvi, ali ne i prenositelje zaraza. Stigli su s kuferima i ruksacima stranih turista.

I rado se, s tendencijom stalnog boravka, nastanili u nekim od splitskih apartmana, soba za iznajmljivanje i hostela. Iako o tome turistički sektor ne govori rado, činjenica je da su se splitskim službama kojima u opisu posla stoji istrebljivanje insekata i glodavaca proteklih mjeseci za pomoć javljali brojni iznajmljivači.

Situacija nije alarmantna, tvrde naši izvori, no ne može se negirati. Dapače, sa svakom novom sezonom problem se pojačava. S dosadnim i teško iskorjenjivim stjenicama muku muče brojni drugi dalmatinski iznajmljivači.

Teško ih istrijebiti

U splitskom "Cianu" potvrđuju nam kako su stjenice bile aktivne osobito tijekom proteklih ljetnih mjeseci kad pristiže osobito velik broj mladih turista.

– Oni često putuju autobusima, vlakovima, pristupačnijim prijevozom, i na tim mjestima pokupe stjenice koje im uđu u prtljagu. Na novom boravištu stjenice se ugnijezde u madrace, pukotine u drvenariji, oplatama u sobi i tu čekaju svoj objed. Točnije – goste, koji se ujutro probude izbodeni, a nemalo se i šokiraju kada na plahtama primijete krvave mrlje. Javljaju nam se zato brojni iznajmljivači, mahom iz užeg gradskog centra, tražeći našu pomoć u saniranju problema – kaže Roberto Zidar iz "Ciana".

Problem je rastao zadnjih šest-sedam godina i ne smanjuje se. Razlog tome nije samo pozicioniranje Splita kao turističkoga grada i popularnog odredišta mladih već i činjenica da je stjenice jako teško istrijebiti. Ponekad je, kaže Zidar, potrebno čak i po nekoliko puta dolaziti u neki prostor kako bi ih se "iščupalo" iz sitnih rupa u kojima se ulogore. Dok se ne nasupaju krvlju, nisu baš vidljive golim okom. A upravo im te dimenzije i višemjesečna mogućnost hibernacije omogućavaju nastanjivanje i u najsitnijim pukotinama.

– Tvrdoglave su, otporne, a naruku im ide i to što su nekad vrlo učinkovita sredstva, kao primjerice DDT, danas zabranjena, a moramo priznati da ova koja su nam sada na raspolaganju nisu toliko djelotvorna. Zapravo im ide naruku nama prilično suženi dopušteni krug insekticida. Posebno su teški za obradu stariji stanovi u trošnijim kućama, puni drvenarije koja se nije adekvatno sanirala. Tu se moramo vratiti i više puta – kaže Zidar.

Locirati i istrijebiti

Kako ih prepoznati? Ostavljaju male crne točke po kutovima drvenarije, u ladicama, ormarima. Na posteljini se primjećuju po krvavim točkama. Naravno, najbolje će ih na koži osjetiti oni koje izgrizu. Kod osjetljivijih na mjestu ugriza javljaju se otoci, crvenilo, svrbež, kod nekih mogu izazvati i alergijske reakcije. Ne spominju se kao prijenosnici nekih zarazih bolesti, no u svakom slučaju nisu baš preporučljivi kao "kućni ljubimaci".

– Svakako ih treba iskorijeniti, jer nikome nije ugodno ujutro se probuditi s oteklinama od ugriza. A za alergičare mogu biti i opasnije. I Hrvatska je posljednjih godina došla na udar stjenica i po tome nismo ništa drukčiji od ostalih modernih zemalja – Amerike, Australije, zapadne Europe... Znaju stvarati velike probleme i stoga ih treba eliminirati prije nego što se u prostoru razmnože – potvrđuje i dr.sc. Toni Žitko, voditelj Odsjeka za DDD, splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Zaštitne mjere

Budući da je bolje spriječiti nego liječiti, iznajmljivačima se preporučuje nekoliko zaštitnih mjera. Koristite madrace bez opruga, s navlakama koje se mogu skidati i prati u perilici. Visoke temperature vrlo su učinkovite u borbi sa stjenicama. Dobro pregledajte i zatvorite eventualne rupice na namještaju, posebice starom, čak i metalnom u čijim se pukotinama i cijevima također dobro skrivaju. Prekontrolirajte parket, stjenice se uvlače i u oplate, ukrasne lajsne, iza slika, pokraj klima-uređaja. Preporučljive su sobe sa što manje detalja, posebice manje fiksiranih predmeta. I nakon svakoga gosta obvezno pregledajte posteljinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:07