StoryEditorOCM
ObalaSMRDLJIVI POTOK

Iznamljivači ostali zatečeni zelenom tekućinom oko apartmana: ‘Činilo se da je nekome pukla septička jama, kad ono...‘

Piše Mladen Nejašmić
5. lipnja 2023. - 11:51

Stanići kao malo turističko mjesto nedaleko od Omiša, već neko vrijeme ima velike probleme.

Prošlo je pola godine od kada među apatmanima i kućama za odmor teče sumnjiva tekućina nepoznatog porijekla. To je uznemiralo mještane koji takvo što ne žele gledati ispred svojih dvorišta pogotovo radi turista koji se navodno groze zelene tekućine koja se spustila do Jadranske magistrale.

Prve sumnje pale su na nesavjesno ispuštanje fekalija iz septičkih jama ili nezakonito izlijevanje otpadnih voda, radi čega su alarmirali omiške komunalce.

- Sumnjivi "potok" teče od Božića. Mislili smo da je ono najgore, pa smo o svemu obavijestili komunalnu službu Grada, jer je sve ukazivalo da se radi o sadržaju septičke jame koja je negdje pukla ili da netko neodgovoran namjerno radi takav ekocid.

Dodatno nas je ponukala i činjenica što se na asfaltu počeo stvarati zeleni sloj što je ukazivalo na nečiju nemarnost - tvrdi Mile Tomas, jedan od zabrinutih mještana.

image
Mile Tomas

Komunalci su na terenu utvrdili da se ne radi o ikakvoj za zdravlje opasnoj tekućini već o čistoj izvorskoj vodi.

- Obilaskom terena i naknadnom analizom utvrdili smo da se radi o čistoj vodi koja je počela izvirati s obližnje parcele. Radi se o izvoru koji se navjerojatnije aktivirao uslijed velikih kiša koje su obilježili prošlu, a i ovu godinu, i našao je svoj "ispušni ventil" upravo na tom području.

Što se tiče zelene mase, to je potpuno normalna pojava na mjestima gdje voda stalno teče. Stoga ćemo uskoro kanalizirati vodu u novi upojni bunar koji namjeravamo uskoro izgraditi i time riješiti ovaj problem - naglašava Stipe Žuljević Mikas, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno-stambene djelatnosti, uređenje prostora i zaštitu okoliša.

image
Mile Tomas
image
Mile Tomas
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:07