StoryEditorOCM
Dalmacijabaška voda

Kruno Žulj: Nema Bruxelles šta tražiti u Baškoj Vodi

Piše PSD.
31. kolovoza 2014. - 21:09
Investitora Krunu Žulja i dalje žulja što su mu općinari, veli, izmjenama i dopunama Prostornog plana uništili biznis, pa je u Općinu Baška Voda pozvao USKOK i DORH, a pomoć zatražio, i dobio, od Bruxellesa. Ako tko slučajno nije pratio što se već dogodilo u baškovodskoj Santa Barbari, u kojoj su u glavnim ulogama jedan načelnik i jedan poduzetnik, evo rezimea: prvo je poduzetnik Žulj 2003., za tri milijuna maraka, kupio zemljište za gradnju hotela od pet zvjezdica, prvog takvog na Makarskoj rivijeri, a onda je Općina jedanaest godina rađala Izmjene i dopune Prostornog plana, da bi ga potezom pera ostavila bez puta koji je trebao voditi do budućeg hotela.

A taj put, dug jedanaest godina, postojao je oduvijek, ali sada ga je Općina pretvorila u pješačku zonu, i to, ka iz dišpeta – pedesetak metara pred Žuljevim zemljištem?! Sve dotle je nekakav miks kolnika, parkirališta i šetališta, koje vrvi od preplanulih turista i bučnih prometala. – I sad su još i rampu stavili, pa se ta rampa diže za one koji načelniku, očito, odgovaraju, pa mukte parkiraju na mojoj privatnoj parceli, a koju, nakon što su mi do nje put pripričili, ne mogu ni prodat ni darovat – žali se poduzetnik, pa zbraja štetu.

– Proda san jedan hotel da bi sagradio veći i bolji, zaposlio osamdeset ljudi, a vidi šta mi rade – širi korpulentni Kruno bespomoćno ruke, ali, veli, odustati neće. Gonit će se s Općinom sudski i do Strasbourga!

Prevareni mještani

– Europska komisija me već uputila na neovisne pravne eksperte, a oni su mi u ime Unije dali za pravo. Pozivaju se na Aarhušku konvenciju, koju je i Hrvatska, ulaskom u EU, potpisala. Utvrdili su da je javna rasprava o Izmjenama i dopunama Prostornog plana bila netransparentna i nije napravljena u skladu sa zakonom, pa bi je tribalo ponovit, al’ to našeg načelnika ne interesira. Uff... – uzdiše sav zabrinut Žulj.

Ne ide mu u glavu da je državna inspekcija dva puta dala za pravo općinarima, a Ministarstvo graditeljstva blagoslovilo sve što su u Općini u vezi s Prostornim planom napravili.

– Mještani Baške Vode su privareni! Javno su nam prezentirali planove na kojima je put bio ono što je i uvik bio – put, a onda su u “Orbisu”, po nalogu načelnika, a tobože na traženje jednog mištanina Topića – ucrtali šetnicu, a meni se narugali predvidivši mi put do zemlje priko hotela koje bi ja sad triba rušit?! – ljut je Kruno ko ris.

Ovaj građevinski poduzetnik i ugostitelj priznaje da je s načelnikom Roščićem bio u dobrim odnosima dok se između njih dvojice nije ispriječila šetnica.

– Očito je prije zbog nečega Roščić sa mnom bio u dobre, pa mu je ujedanput nešto zasmetalo – zagonetan je Žulj, a novinaru baš i ne idu mozgalice, niti umišlja da će presuditi u ovome sporu, pa od načelnika Roščića pismeno išće odgovore.

Pročitao si, čitatelju, što kaže optužba, pa ćemo ti podastrijeti i obranu, a njihovo se svodi na to da svi obavljeni inspekcijski nalazi načelniku Roščiću daju za pravo, a na istoj liniji je i resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

– Ne znam da su ikakvi međunarodni eksperti s Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani u Općinu Baška Voda uopće i došli, a ako jesu – nisu se predstavili. Zapravo, ne znam što se ti eksperti uopće imaju obraćati i kome u Općini Baška Voda?! – čudi se Roščić, nezadovoljan činjenicom da Žulj javnost bombardira krivim informacijama.

– Zato smo vam i dostavili izvješće o provedenom inspekcijskom nadzoru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – Uprave za inspekcijske poslove i očitovanje izrađivača Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Baška Voda, tvrtke “Urbos” iz Splita – kaže načelnik i podsjeća da su iz “Urbosa” već demantirali Žuljeve navode o dva različita plana – jednom koji je tobože bio za uvid javnosti i drugom koji je kasnije stupio na snagu. Pitali smo načelnika Joška Roščića tko se i zašto parkira na tuđoj parceli.

– Tko se koristi nezakonitim parkingom nije problem komunalnih redara ni Općine, već vlasnika zemljišta. Kao što me je izvijestila voditeljica parkinga, općinsku rampu je razbio djelatnik Žuljeve firme “Čarolija”. Nije primjereno da šetnicom prometuju motorna vozila, a isto to nam je tražio i nekadašnji vlasnik hotela “Milenij”, dakle, sam Žulj. I on je tada htio da se šetnicom zabrani prometovanje motornih vozila jer uznemiravaju turiste, goste tada njegova hotela “Milenij” – uzvraća Roščić, pa će “rožićem” bocnuti Žulja i na temu puta koji je preko noći postao “skitalište bb”.

Općina nudi pomoć

– Iz samog naziva ulice Šetnica kralja Petra Krešimira IV. i elaborata koji je izradila tvrtka “Platea” iz Splita, a koji je usvojilo Općinsko vijeće, vidljivo je da se radi o šetnici. Uz zemljište gospodina Žulja nalaze se još na stotine tisuća kvadrata privatnog zemljišta koje je Prostornim planom uređenja općine Baška Voda definirano kao zemljište za turističku izgradnju, a gdje će se detaljnim planom uređenja urediti prometnice i ostala infrastruktura. Problem nije samo put za zemljište gospodina Žulja, već je problem i u izgradnji odvodnje (kanalizacije), kao i vodovodnih priključaka bez kojih hotel ne bi mogao raditi – tumači načelnik:

– Ako je Žulj zaista zainteresiran za izgradnju hotela s pet zvjezdica, vrlo rado će mu se pomoći i vrlo brzo ćemo na temelju prostornoplanske dokumentacije i pisma namjere koje dosad nismo dobili aktivirati potpisani sporazum s Hotelima “Baška Voda” za realizaciju puta – veli Roščić.

– Imamo izvješće o nadzoru Ministarstva graditeljstva koje potvrđuje navode Općine Baška Voda, a DORH-u i USKOK-u može podizati prijave svatko. Nikakvih eksperata ovdje nije bilo, posebno ne eksperata Europske unije koji ovdje nisu ni nadležni. Ovdje vrijede propisi Republike Hrvatske – ostaje načelnik Roščić pri tomu da je njemu Zagreb ispred Bruxellesa, a tko je važniji, načelnik ili poduzetnik, presudit će Strasbourg.

saša ljubičić

Joško Roščić: Kruno Žulj je i prije gradio mimo zakona

Načelnika Roščića pitali smo zašto su nasred nove šetnice niknuli ugostiteljski objekti kojima se vozilima dostavlja roba.

– Postavljanje kioska nema nikakve veze s prometnim problemom, prometni znakovi su uredno postavljeni i svatko odgovara za svoje postupke. Ako gospodin Žulj zaista želi ovdje napraviti hotel s pet zvjezdica, iako iz dosadašnjih iskustava sumnjamo u dobre namjere jer je gospodin Žulj radio stambene zgrade mimo građevinske dozvole i mimo odobrenog, spremni smo na suradnju na dobrobit općine Baška Voda.


Tunel(čić) kao rješenje

Toliko puta su se do sada parcela na kojoj nisu sređeni imovinskopravni odnosi ili put koji vlasnik ne želi prodati ispriječili kao barikada investiciji. Stručnjak za cestovni promet Ivan Vulić iznio je ideju gradnje tunela kojim bi se takve situacije riješile. Pedesetak metara podvožnjaka, odnosno tunelčića, riješilo bi problem, a Općina i Žulj bi ga mogli izgraditi po modelu javno-privatnog partnerstva jer interesi postoje: u Općini bi i šetnicu i hotel s pet zvjezdica, a Žulj put do gradilišta istog tog hotela.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:13