StoryEditorOCM
Dalmacijalaku noć

Kraj lječilišta u kojem se zadnjih 28 godina nije nitko liječio: Županija i službeno 'gasi' Dječje selo; Kompleks će uskoro na bubanj, a služit će, kome drugome, nego bogatašima

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
28. ožujka 2019. - 12:04

Lječilište u kojem se zadnjih 28 godina nitko nije liječio, na Županijskoj skupštini u Splitu moglo bi i formalno biti ugašeno. Na dnevnom redu nalaze se prijedlozi Odluke o prestanku rada ustanove Dječje selo smještene u općini Baška Voda.

Kako je Makarska kronika pisala prije nepunih mjesec dana, Županija Splitsko-dalmatinska je do sada veoma uspješno potrošila gotovo dva milijuna kuna na plaću ravnatelja koji upravlja imaginarnom institucijom, koju u stvarnosti čine do temelja devastirani objekti prepuni muzejskih primjeraka bolničkih kreveta, pisaćih mašina i dječjih bajki pisanih ćirilicom.

Marić najavio: Do ljeta će u prodaju dva velika projekta na području Baške Vode, to su posljednje turističke nekretnine u državnom vlasništvu

Pisali smo tada Županiji da doznamo tko mijenja ravnatelja kad odlazi na godišnji odmor, kome on odgovara za tu svoju plaću zbog koje se svaki mjesec pošteno naradi i dobili smo odgovor da ustanova mora postojati jer je u tijeku sudski spor. Odgovorila nam je tako privremena pročelnica Dijana Luetić da će po okončanju sudskog postupka biti donešena odluka o daljnjem statusu ustanove. I da je plaća ravnatelja 9160 kuna bruto, na mjesečnoj razini.

Odluka s dnevnog reda Županijske skupštine očito znači da je baš sada okončano sudovanje. Da stvar bude zanimljivija, navodno je bila riječ o sporu s Hrvatskim šumama, što dakle znači da se država desetljećima borila sama protiv sebe, dok smo mi plaćali i jednu i drugi zaraćenu stranu, pa čak i sudce.

Naša posla: Županija potrošila gotovo dva milijuna kuna na plaću direktora koji upravlja nepostojećom institucijom!? I dalje će ga plaćati...

I dok se šakom i kapom davalo na birokraciju, a iznosi su to od više milijuna kuna, nije zapamćeno da je išta uloženo u same objekte. Deset bungalova i dvije zgrade od kojih je jedna arhitektonsko čudo i skoro 70 tisuća metara kvadratih borove šume uz more, nekada su sadržavali 700 ležajeva, a sad će se, prema najavama ministra financija Zdravka Marića, dati u prodaju.

Tvrdi da je obavljena procijena vrijednosti i da su razriješeni su imovinsko-pravni odnosi. Narednih mjeseci bit će raspisan javni natječaj, a cijena će se kretati iznad sto milijuna kuna. Odvojeno će u prodaju ići objekt u Krvavici. Sad kad je prodan i hotel Hrvatska, Marić je potvrdio da su ovo posljednje dvije turističke nekretnine u državom vlasništvu. Čime će onda ministarstvo države imovine upravljati nije kazao.

Remek djelo hrvatske arhitekture propada, a načelnik male dalmatinske općine bi ga najradije srušio!; 'Mi bi elitni turizam, investitore smeta mali kapacitet....'

Izgleda da ćemo, pored ionako premalo liječilišta koja bi u netaknutoj šumi uz more ponovno mogla okupljati plućne bolesnike iz čitave regije, pored mogućnosti da opet imamo prekrasno mjesto gdje će djeca stvarati najljepše uspomene, ljubavi i prijateljstva za čitavi život, dobiti još jedan u nizu hladni, bezdušni turistički kompleks stranog investitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:08