StoryEditorOCM
ObalaOTKUD IM SAD TO?!

Susjedi šokirani stanjem Dječjeg sela kod Makarske: ‘Rajsko mjesto bivše Jugoslavije sada izgleda kao Černobil...‘

Piše DALMACIJA SD
17. veljače 2024. - 21:29

Lječilište Dječje selo pored Promajne, nedaleko od Makarske, nekad je bilo poznato mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja, a danas izgleda kao Černobil, piše nova.rs.

U tekstu se, međutim, ne navodi iz kojeg su se konkretnog razloga, ne računajući jugonostalgiju, u susjednoj državi tako jako zainteresirali za devastirani prostor u Hrvatskoj.

image

Kao da je pala bomba...

Romeo Ibrišević/nova.rs

"Dječje selo je i privuklo prve posjetioce u Promajnu, mjestašce u kojem su ribarske mreže stanovnici vremenom zamijenili apartmanima za iznajmljivanje. Kako piše baskavoda.hr, Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života - Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca.

image

Ovako Promajna izgleda danas

Ivo Ravlić/Cropix

I zaista, blagotvorna šuma, more i sunce nekad su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo.

image

Tko će ovo počistiti?

Romeo Ibrišević/nova.rs

U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruženja za prirodu, okolinu i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

Kako kaže Romeo Ibrišević, u borovoj šumi je jedva pronašao kompleks u kojem su se prije četrdesetak godina liječila djeca. Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već oglašavalo prodaju kompleksa Dječjeg sela kapaciteta 800 kreveta, devastirani objekt nekadašnjeg lječilišta je i dalje pun smeća, ostavljen na milost i nemilost vremenu", zaključuje nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:49