StoryEditorOCM
Dalmacija‘TEŠKA ROVOVSKA BITKA’

Grljušiću proračun ‘do grla’

Piše PSD.
16. studenog 2015. - 13:10

Vijest kako je jednoglasno usvojen vrgorački proračun za 2015. godinu, odnosno za dva posljednja mjeseca, te kako na njemu nije srušen gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ), mnogi su protumačili vjerojatnim postizanjem političkoga suglasja oko bitnih pitanja u Tinovu gradu. No, daleko od toga, jer iza političkih zavjesa vodi se “teška rovovska borba“.

Ovaj gradić zapravo nikada nije bio podjeljeniji.

Zašto Grljušić nije sada srušen? Iz jednostavnih razloga zato što bi to u ovom trenutku loše odjeknulo u državi. Nisu sigurni kako će se rasplesti situacija oko sastavljanja Vlade. Posljednji rezultat izbora na vrgoračkom području, naime, ne ide u prilog trenutnoj većini u Gradskom vijeću koju čine NLM-SDP-HNS - skupili su oko 41 posto svi zajedno, dok je Domoljubna koalicija dobila 51 posto. Posljednjih mjeseci ne štimaju odnosi između ljudi koji čine tu neslužbenu koaliciju, jer dio njih nije želio ići sa SDP-om ni u kakvim kombinacijama.

Da je kojim slučajem došla situacija povuci-potegni, odnosno da su se odlučili za rušenje proračuna, nekolicina od osam vijećnika iz redova NLM-SDP-HNS sigurno ne bi digla ruku za rušenje Grljušića, i to iz više razloga, pa bi se raspala ta neslužbena koalicija sastavljena na inicijativu nekoliko vrgoračkih poduzetnika.

No, Grljušiću jasno je poručeno da je samo produžen život za mjesec i pol, odnosno do donošenja proračuna za 2016. godinu. Do tada mora provesti njihove amandmane.

U Vrgorcu svi pozorno prate tko će sastaviti novu Vladu. Ako tu Vladu bude činio dio MOST-ovih zastupnika s SDP-om, Grljušiću se ne piše dobro, jer mnoge će se stvari promijeniti, pojedinci će dobiti krila. A da se već radi na pripremi novih izbora, dokaz su i 14 amandmana koje je predložio NLM, a podržali su ih SDP i HNS. Većina njih odnosi se na manje infrastrukturne radove po mjesnim odborima, odnosno dodvoravanje biračima. Grljušić im je kazao kako su oni zakonski neutemeljeni, odbio ih je ne pristavši na igru “usvoji amandmane, pa će ti proračun proći”.

Politička igre i borbe nastavljaju se… Do Grljušićeve smjene ili pak političkog poraza onih koji tu smjenu pripremaju.

MATE PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:10