StoryEditorOCM
S mora i krajaTRADICIJA NA VISINI

Dalmatinci su susreli na planinskoj stazi kojom je kročio slavni putopisac, najmlađa sudionica ima četiri godine

Piše Mate Primorac
23. travnja 2024. - 21:55

Već nekoliko godina zaredom prijatelji iz Vrgorca i Drvenika susreću se na Drveničkim stinama, na vrhu jedne od planinskih staza brda Rilića, koje su u prošlosti bile žile kucavice i glavne "prometnice" između Makarskog primorja i Vrgorske krajine.

To je staza kojom je 1772. godine prošao i slavni talijanski putopisac Alberto Fortis na svojim putešestvijama iz makarskoga kraja do Kokorića i opisao to u svom djelu "Put po Dalmaciji".

image

Pogled vrijedan truda

Saša Peterković

Stanovnici Vrgorca i Drvenika, kao i susjednih mjesta s obiju strana, nekad su trgovali žitom, stokom, maslinovim uljem, ribom, duhanom..., ali upoznavali i prve ljubavi te sklapali brakove.

Kako bi oživili sjećanja na ta stara i nezaboravna vremena, pedesetak Drveničana i Vrgorčana susrelo se i s nostalgijom prisjetilo vremena svojih baka i djedova, koji su u svakodnevnoj komunikaciji koristili današnje planinarske staze.

Zanimljivo je istaknuti da je najmlađa članica ovog susreta bila četverogodišnja Luca iz Gradca, dok je najstarija bila 78-godišnja Sonja iz Drvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:38