StoryEditorOCM
Dalmacijahdz-ov GRADONAČELNIK

Grljušić: Dosta je rata, ajmo raditi; Pranić: Nije riješen problem dvojnog prebivališta

Piše PSD.
31. srpnja 2015. - 23:11
Županijsko izborno povjerenstvo odbilo je prigovor Nezavisne liste mladih na drugi krug izbora za gradonačelnika Vrgorca održanih prošle nedjelje, kazala nam je jučer Tihana Pivac, sutkinja Županijskog suda, inače zamjenica predsjednika Povjerenstva.

Prigovor je ocijenjen neosnovanim jer su zapisnici biračkih odbora uredni, odnosno bez prigovora, pojasnila nam je sutkinja Pivac, pa nije bilo ni temelja za ponovni uvid u izborne materijale (kolokvijalno bi se moglo kazati - prebrojavanje).

Nezavisna lista mladih tako ima još 24 sata (od ukupno 48 sati koji počinju istjecati od objave odluke) da odluči o pokretanju ustavne tužbe na odbijenicu Županijskog izbornog povjerenstva.

Glasovi Hercegovaca

- Da, u četvrtak, nešto iza 12 sati, primili smo negativnu odluku Povjerenstva. Ovog trenutka još ne znam hoćemo li se žaliti, razmotrit ćemo sve opcije - kazao nam je Ante Pranić (27), kandidat za gradonačelnika Nezavisne liste mladih, kojemu je pobjeda izmakla za osam glasova. Novi gradonačelnik je, istina, postao političar nove generacije, ali to je HDZ-ovac Rudolf Grljušić (28), kandidat Domoljubne koalicije.

- Iako nam ne dopuštaju uvid u izborni materijal, jasno je u čemu je problem lokalnih izbora - dvojna prebivališta - kazao nam je Pranić, koji je i ranije isticao kako “nema ništa protiv Hercegovaca”, ali da je protiv ovakvog zakonskog okvira koje omogućuje da o pobjedi odlučuju ljudi koje se “inače ne može vidjeti na ulicama Vrgorca”, a u njemu su prijavljeni i imaju pravo glasa. Pranić je isticao i razočaranost pasivnošću vladajućeg SDP-a, koji nije ništa učinio da dokine tu mogućnost.

Iz HDZ-a poručuju da se žele okrenuti projektima koji će napokon pokrenuti Vrgorac, a takve su primjedbe već ranije nazvali licemjernim, ističući da je i Nezavisna lista agitirala za svoje kandidate “preko granice”, u Ljubuškom i okolici, a onda, kad im naum nije uspio, udarili po glasačima s dvojnim prebivalištem.

Iako ne kriju zadovoljstvo zbog pobjede, u HDZ-u se zgražaju nad pokušajima fizičke blokade cestovnih prilaza Vrgorcu iz smjera Hercegovine u poslijepodnevnim satima nedjelje, u čemu su sudjelovali i neki članovi i simpatizeri vrgoračkog SDP-a koji je, zajedno s HNS-om, pred drugi krug podržao Pranićevu kandidaturu (uostalom, i sam Pranić, iako relativno mlad političar, iza sebe ima članstvo u SDP-u). Osim što su prepriječili ceste, formirali su i kolonu koja je minimalnom brzinom onemogućavala normalan protok vozila.

“Zamislite da je ovakve barikade pokušao organizirati neki HDZ-ovac, to bi bila nacionalna senzacija, ovako ispada da u ime tobožnje borbe za demokraciju možete drugima nasilno oduzimati biračko pravo!”, osuđuju izborne opstrukcije HDZ-ovci i pitaju: “Je li to Milanovićevo uvođenje reda i poštivanje zakona?”

Policajci slavili pobjedu

O drami izborne nedjelje i gužvi koja je nastala zbog naraslih političkih apetita, neizravno svjedoči i Facebook objava Slobodana Vujice, četvrtoplasiranog na listi SDP-a za Gradsko vijeće. On je, naime, napisao da je u nedjelju bio priveden u mjesnu policijsku postaju, ali i optužio policajce da su slavili “pobjedu HDZ-ovog kandidata”. “Ponuđen sam mezom i pićem, postaja je izgledala kao podružnica HDZ-a, samo je falio šampanjac na stolu”...

I dok se prepucavanja na društvenim mrežama nastavljaju, novi gradonačelnik Grljušić kaže da ga podjele ne zanimaju, “samo boljitak Vrgorca”, pri čemu je, kaže, spreman prihvatiti i sve dobre ideje političkih neistomišljenika.

hrvoje prnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:08