Sponzori projetka
<p>Interes za prošlu grupnu nabavu nadmašio je sva očekivanja</p>
ČISTA ENERGIJA

Zelena energetska zadruga: grupna nabava opreme solarnih elektrana donosi i do 15 % uštede, poziv otvoren do 7. lipnja

Piše Ljubica Vuko
Foto Shutterstock
29. svibnja 2024. - 13:02

Zelena energetska zadruga (ZEZ) nedavno je pozvala vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana.

Kako su naveli u pozivu, cilj im je grupnom nabavom ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Zanimalo nas je koliko je do sada krugova grupne nabave provedeno, koliko je ljudi sudjelovalo i kakve su uštede ostvarene.

- Uz nekoliko testiranja u manjim sredinama, u Zelenoj energetskoj zadruzi smo do sada proveli dva kruga grupne nabave opreme solarnih elektrana - jednu na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a drugu na području cijele Hrvatske. Trenutno je tijeku treća za područje Hrvatske, a prijave zaprimamo do 7. lipnja putem prijavnog obrasca. Kroz posljednja dva izdanja grupne nabave, ugradili smo oko 2 MW novih solarnih kapaciteta, a prosječna ušteda po korisniku je iznosila oko 1000 eura, odnosno ukupno smo osigurali oko 230.000 eura ušteda – odgovorili su na naš upit u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Ključ u ruke

Grupnom nabavom opreme solarnih elektrana ciljaju ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, čime građanima žele osigurati što veću učinkovitost i isplativost ovog ulaganja.

- Uz popust, nudimo mogućnost ugradnje solarne elektrane po principu “ključ u ruke” s našim provjerenim instalaterima, fiksne termine ugradnje i 50 % nižu cijenu glavnog projekta solarne elektrane. Ono što je važna prednost je i naša podrška u svim administrativnim i tehničkim koracima ugradnje solarne elektrane - sudionici dosadašnjih grupnih nabava su ovo hvalili čak i više od financijskih benefita. Naš tim čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u osnaživanju građana za ulaganje u solarne elektrane pa sudionici grupne nabave dobivaju sigurnost kroz cijeli proces, a to puno znači u susretu s nečim što je za mnoge novo područje – ističu u ZEZ-u.

Dodaju kako je interes za prošlu grupnu nabavu nadmašio sva njihova očekivanja no u to vrijeme je bio otvoren i javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa su mnogi građani požurili kombinirati ove dvije opcije. I u ovom krugu očekuju dobar odaziv jer su, ističu, prednosti sudjelovanja brojne.

image
Shutterstock

Koji je najjednostavniji put do vlastite solarne elektrane? Na to pitanje u Zelenoj energetskoj zadruzi odgovaraju kako je najjednostavniji put do solarne elektrane onaj na kojem imate stručnu podršku te brzo i jednostavno možete saznati odgovore na pitanja i razriješiti nedoumice.

-Svi oni koji trenutno ugrađuju solarnu elektranu s time se susreću prvi put. Većina nas ima tek nekolicinu, a možda i nikoga tko je prošao ovo iskustvo. Prilike za informiranje i stručno savjetovanje su zato vrlo važne jer je u pitanju dugoročno ulaganje i u interesu je svakog ulagača da si osigura maksimalnu isplativost solarne elektrane. Tranzicija na obnovljivu energiju je ujedno jedan od prioriteta vremena u kojem živimo i dostupnost prilika za informiranje i stručno savjetovanje će doprinijeti tome da građani s njom imaju pozitivno iskustvo i da je brže prihvate – pojašnjavaju u ZEZ-u.

Također navode kako su u Zelenoj energetskoj zadruzi taj izazov prepoznali još prije koju godinu te izašli na teren s nizom informativnih aktivnosti za građane na temu solarne energije.

Razmjena znanja i iskustva

- U posljednje tri godine obišli smo preko 30 hrvatskih gradova s informativnim predavanjima o solarnim elektranama, pokrenuli digitalne kanale za razmjenu znanja i iskustva građana sa solarnom elektranom, te pokrenuli aktivnosti poput grupne nabave putem kojima im i financijski olakšavamo prijelaz na solarnu energiju. Sve zainteresirane za najlakši put do solarne elektrane pozivamo da prate naše kanale za najave informativnih predavanja, kao i da našu podršku iskoriste sudjelovanjem u grupnoj nabavi – kažu u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 18:03