StoryEditorOCM
Zadar plusZDRAVA SPIZA

Životni stil 43-godišnje Zadranke mnogima je vrlo inspirativan: Elena Rapan je kondukterka, homeopatkinja i ‘doktorica‘ za - sirove torte!

Piše Matea Gugić Magaš
31. listopada 2021. - 13:29
Elena Rapan, konduktera koja je svoj hobi pretvorila u dobar posao. U slobodno vrijeme pravi sirove torteJure Mišković/Cropix

Mnogim ljudima je prošlogodišnji lockdown savršeno došao kao odmak od svega, te ga je većina iskoristila za okretanje prema sebi, svojim strastima i hobijima u kojima možda nisu ni stigli uživati zbog današnje užurbanosti života. Velik se dio njih baš u to vrijeme ”vratio na tvorničke postavke” i odlučio za promjenu životnih navika.

Za Zadranku Elenu Rapan (43) to ne bismo mogli reći jer ona gotovo cijelog života njeguje život kakav želi: radi kao kondukterka na relaciji Zadar – Split duže od 20 godina, bavi se homeopatijom, trenira po dva puta dnevno, a vikendom planinari, vegetarijanka je bila i prije nego što je to postalo popularno, a uz sve to majstorica je za zdravu spizu! Osobito onu – sirovu.

Ona je lockdown iskoristila za usavršavanje svojih kulinarskih umijeća.

image
Elena Rapan
 
Jure Mišković/Cropix

Naime, na svom sad već popularnom Instagram profilu „Ćakula o spizi” počela je objavljivati atraktivne fotografije predivnih torti, torti koje su se zbog jedinstvenog izgleda činile gotovo umjetnima!

- Ma da, znalo se dogoditi da pratitelji ne vjeruju da torta može biti tako precizno napravljena, a još kad na neke stavim dekorativne cvjetove, e onda su baš u dilemi – smije se simpatična Elena, koja je u samo osam mjeseci stvorila pravo malo ”sirovo carstvo”.

image
Jure Mišković/Cropix

Stvara svoje recepte

- Sve što radim, radim prije svega iz ljubavi i za sebe. A kad čovjek nešto voli i kad se cijeli da u to, onda vrlo brzo privuče i ostale. Od promatrača često postanu sudionici. Cilj mi je mojim sugrađanima, ali naravno i svim ostalima koji su željni promjena, približiti taj jedan gotovo neotkriveni svijet pravljenja sirovih slastica, kao i zdrave prehrane općenito. Za uživanje u finim tortama i kolačima ne morate uvijek paliti pećnicu, dovoljni su dobar blender ili multipraktik. Poanta sirovih torti je miksanje – objašnjava Elena te dodaje da nije nužno da sirova hrana bude hladna.

image
 'Torta'

- U sirovu hranu spada sve ono što nije termički obrađeno iznad 43 Celzijeva stupnja. Do te temperature se enzimi ne uništavaju. Isto vrijedi i za zaleđenost, do -15 C stupnjeva hrana još uvijek sadrži enzime, ispod toga se uništavaju. Bit sirove hrane je da se zadrže svi važni enzimi i da ostane ”živa”, odnosno da je ne uništimo obradama – pojašnjava Elena, koja recept za svaku tortu osmisli sama.

- Nikoga ne kopiram, već stvaram svoje recepte. Sate sam provela u kuhinji, učila iz grešaka, ali moram se pohvaliti, nije ih bilo puno – uz osmijeh nam govori ova prirodno talentirana slastičarka, koja od svoje 16. godine skuplja recepte i polako stvara svoju kuharicu.

Kako nam je rekla, podloga sirovih torti uvijek su orašasti plodovi koji se izmiksaju u prah i najčešće miješaju s datuljama.

- To je najčešća baza, no ima i varijacija na temu, kad se umjesto datulja može staviti agavin sirup i malo kokosova ulja da se poveže ta masa. Gore je baza uvijek brdo indijskih oraščića i naravno, finog sezonskog voća – govori i potvrđuje našu tezu da je pravljenje sirovih torti skup sport.

image
PRIVATNI ALBUM

- Ljudi ih često izbjegavaju baš zbog te stavke. Jer osim što ti sastojci dosta koštaju, treba uložiti u kvalitetan blender – ističe Elena te dodaje kako ne poznaje ni jednu ženu koja u Zadru pravi sirove torte. Barem ne legalno.

- Moji ukućani, muž i dva sina, obožavaju moje torte. U kući više nemamo ništa slatko osim njih. No, od kad sam ih počela objavljivati na društvenim mrežama, počele su i narudžbe tako da imam dosta posla. U osam mjeseci sam napravila više od 100 torti i recenzije su ekstra! Ljudi su stvarno oduševljeni, a najdraže mi je kad se netko tko nikad nije jeo sirovu tortu iznenadi i želi još – uz osmijeh govori i dodaje da se zbog velikog interesa odlučila i na još jedan korak kako bi ljude usmjerila ka zdravoj prehrani i ”usporenijem” načinu života.

image
 'Torta'

Radionica 'Ćakula o zdravlju'

- Ljudi nisu ni svjesni koliko lošu hranu jedu, punu aditiva i raznih otrova, što se sve više odražava na njihovo zdravlje. Organizam nam je zasićen, što je idealna podloga za razvoj raznih bolesti, i treba ga očistiti. Moja je želja bila ljudima približiti zdraviji način prehrane te sam došla na ideju radionica. Točnije, „Ćakula o zdravlju” - ciklus radionica i predavanja o zdravoj prehrani, holističkoj medicini i ostalim prirodnim metodama prevencije i liječenja.

Koncept je osmišljen kao ležerna ćakula u autentičnom ambijentu prekrasnog seoskog imanja OPG Marina Jurjević u Ruplju, malom selu nedaleko od Zadra. Neke od tema opširnije ćemo obraditi na pojedinačnim predavanjima, a imat ćemo i radionice izrade sirovih i tradicionalnih veganskih slastica, kao i pripremu kuhanih povrtnih jela. Na imanju će biti izloženi domaći likeri, marmelade, prirodna kozmetika, a promicat ćemo i lokalne proizvođače drugih rukotvorina da se predstave kroz svoj proizvod – ističe Elena te dodaje da je cilj cijelog druženja stvaranje zajedničke ideje o korištenju prirodnih resursa za dobrobit i čovjeka i okoliša, a prvenstveno osvještavanje o važnosti prehrane i pribjegavanje alternativnim metodama liječenja kao primarnom izboru.

image
Radionica u Ruplju
Privatni album

- Želim biti primjer ljudima jer imam 43 godine, a osjećam se puno mlađe! Sirova hrana, lešo povrće i hrpa voća čovjeku daju iznimno puno energije, a da ne govorim kako celulita nemam – smije se te ističe da imamo sreće što živimo u ovom podneblju, u Dalmaciji, gdje bi se svi mogli hraniti zdravo, samo da se malo potrudimo.

Eto, ako vas bar malo ova žena, kondukterka, vegetarijanka, slastičarka, homeopatkinja, fitness ljubiteljica, planinarka ne potakne na promjenu, ne znamo što će.

ALTERNATIVNI PRISTUP
Energetski disbalans

Elena Rapan prva je zadarska homeopatkinja s registriranim obrtom za obavljanje ove, još uvijek nedovoljno prihvaćene vrste medicine.
- Brojni su skeptici i predrasude vezane za homeopatiju, ali i Zadrani su se polako počeli otvarati prema ovom alternativnom načinu liječenja koji ne liječi bolest, već osobu u cjelini. Posebno se broj ljudi povećao nakon pandemije... Kod homeopatije se liječi uzrok, a kao posljedica toga, nestaje i simptom. Svi simptomi su zapravo odraz unutarnjeg energetskog disbalansa – govori te dodaje kako homeopatija potiče organizam na samoiscjeljenje i podiže nivo zdravlja.
- Homeopatija ne proizvodi konstantne potrošače lijekova kao klasična farmacija, zato u cilju nema zarade. Ja isključivo želim pomoći čovjeku da svoj život nastavi na zdravijim temeljima – zaključila je.

 

BACHOVE KAPI
Cvjetna esencija za pozitivne misli

Osim homeopatije, Elena je i prva certificirana Zadranka za - Bachove kapi.
- Dr. Edward Bach je bio bakteriolog, botaničar i homeopat koji je još 30-ih godina prošlog stoljeća došao do zaključka da biljke, osim ljekovitog djelovanja na tijelo, imaju i utjecaj na psihičko zdravlje i emocije. Stoga je i začetnik terapije kapima, koje su nazvane po njemu ili terapije cvjetnim esencijama poznate u homeopatskim krugovima. Kako se tvrdi, ne samo u homeopatskim krugovima, one imaju i znanstvenu potporu. Bachove kapi predstavljaju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čovjeka tako što eliminiraju negativne misli i emocije – pojašnjava te dodaje kako su istraživanja pokazala da kapi imaju pozitivan utjecaj pri smanjivanju snažne anksioznosti u stresnim situacijama.

26. travanj 2024 07:05