StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: JEDAN KOMAD ODJEĆE ZA PET RAZLIČITIH PRILIKA

Zavirite u kreativno carstvo zadarske dizajnerice odjeće Božene Bratović Smolić!

24. studenog 2017. - 22:10
Božena Bratović Smolićsmolic4-051017

Inspirirana bojama jeseni i toplim tkaninama, mlada zadarska dizajnerica odjeće Božena Bratović Smolić (28) pod vlastitim brendom Becha kreirala je novu kolekciju naziva “Retro vibes” u kojoj dominiraju ravni krojevi, naglašena ramena i poigravanje sa rukavima i ovratnicima. Riječ je o spoju poslovnih i ležernih retro sakoa, haljina i kaputa koji se mogu nositi u dnevnim i večernjim varijantama. Za snimanje modne kampanje u svoje je retro kreacije obukla manekenke Emily Brzoju i Anteu Valentu, koje su stale ispred objektiva 18-godišnje zadarske fotografkinje Isabelle Bajlo i tako zajedno stvorile fotografije iz kojih izvire jesenski ugođaj. Sudeći po prijašnjim kolekcijama, Boženin je stil pomalo 'pomaknut' - kombinacija finjaka i urbanog, poslovnog i rock stila, kojima je sada dodana i primjesa starih vremena.

- Sve su to kvalitetni komadi odjeće koje žene mogu nositi ujutro i navečer te ga mogu obući za pet različitih prilika, ovisno o načinu na koji se predstavi, samo u tom načinu treba biti hrabar.

Žene se u Hrvatskoj vrlo dobro oblače, no kao da se ne mogu odvažiti na to da budu drugačije. Na taj način same sebe ograničavaju, smatra Božena i posebno izdvaja starije splitske gospođe od 60-ak godina koje, prema njenom mišljenju, imaju savršen modni ukus.

Božena se školovala za stilista i dizajnera u Splitu u školi Callegari, a kako inače i slika u slobodno vrijeme, njena prva kolekcija sastojala se od tunika na kojima je bila naslikana jedna od odabranih šest ženskih emocija u raznim bojama. Nakon toga, pod brendom Becha počela je raditi i sezonske kolekcije proljeće-ljeto, jesen-zima, a njena se odjeća danas može kupiti u Zadru, Šibeniku i Salzburgu.

- Pri dizajniranju mi je ključan materijal. Najprije ga moram primiti u ruke i nakon toga dobijem viziju te stvaram skicu, takav je moj princip rada. Cijene pojedinih komada uglavnom ovise o materijalima koje kupujem u Hrvatskoj, a čipke u Italiji, Francuskoj i Turskoj, dakle od 400 do par tisuća kuna, govori Božena te naglašava kako, otkad se prije dvije godine počela baviti ovim poslom, više uopće nema osjećaj da radi. Sve je to igra, igra teksturama, uzorcima i bojama, koje sudeći prema novoj kolekciji “Retro vibes”, izvrsno vedre hladnoćom obojane dane. 

27. travanj 2024 13:32