StoryEditorOCM
Zadar plusVIOLINOM PO SVIJETU

Zašto je 18-godišnja Japanka Minato odsvirala Čajkovskog u srcu Poluotoka? I dobila dres Luke Modrića...

Piše Matea Gugić
15. kolovoza 2019. - 20:24
minato4-120819

- Hi, my name is Luka – rekla nam je na simpatičnom engleskom, 18-godišnja Japanka Minato Hasegawa. Naime, njeno japansko ime na hrvatskom jeziku jednako je imenu poznatog evanđelista. To je bio i jedan od razloga da joj njeni domaćini, članovi kluba Lions, poklone dres najpoznatijeg hrvatskog reprezentativca, Zadranina Luke Modrića.

Minato je violinistica. No, nije ju violina dovela u Hrvatsku. Doveli su je članovi zadarskog Lions kluba, koji su već godinama dio međunarodne grupacije Lions Club International, gdje djeca iz cijelog svijeta odlaze na razmjene. To su uglavnom studenti, no kako nam je pojasnila predsjednica Lionsa Zadar, Mirjana Belić, ima i mlađih.

- Vi, recimo, imate dijete koje želi naučiti ili usavršiti neki strani jezik. Obratite se nama kao klubu i mi vam pomognemo da to dijete dobije svoju obitelj na bilo kojoj strani svijeta. Jednako tako i naši članovi primaju i njihove obitelji primaju u svoje domove drugu djecu. Vodimo ih na izlete, učimo o našoj kulturi i povijesti, kuhamo im domaću spizu. Zapravo, ovakve su razmjene divna iskustva i za djecu i za nas. Svi širimo horizonte – pojasnila nam je gospođa Mirjana, koja je baš nedavno i sama ugostila mladu Francuskinju.

- Lions Klub ima i veliki kamp u Poreču, u kojem je ovog ljeta bilo preko 30 mladih iz Danske, Estonije, Finske, Francuske, Italije, Izraela, Litve, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Slovačke, Turske, UK-a, daleke Indije, Japana i Amerike. Svijet u malom! Tako je i naša draga Minato stigla do nas – otkrila je predsjednica Belić, dodavši da je zanimljivo kako je sin jedne članice, Marije, prošle godine bio baš u Japanu gdje je "završio" u novinama.

- I eto, sad će Minato završiti u Slobodnoj! - kroz smijeh govori Belić, dok se u pozadini čuju zvukovi uštimavanja violine.

Iako je u ožujku svirala zajedno s poznatim bečkim orkestrom, kao jedina predstavnica svoje zemlje, odmah do prve violine, Minato je u Zadru, u ugodnom ambijentu Down Town Boutique hostela, uhvatila mala trema jer, kaže, tri tjedna nije uzela violinu u ruke.

- Mislim da mi je ovo najduži period ne sviranja od kad sam prvi put uzela violinu u ruke – uz sramežljiv osmijeh, govori nam ova mlada, no vrlo talentirana glazbenica koja je počela svirati s nepunih šest godina. Od tad, svaki dan vježba tri sata, vikendom i po pet.

- Moja majka je svirala klavir i njena je želja bila da, baš poput nje, odaberem taj instrument. No, meni jednostavno nije "legao" – započinje nam svoju glazbenu priču Minato, dok se društvo članova Lionsa polako okuplja, s nestrpljenjem očekujući početak mini koncerta. Otkrila nam je također kako je cijeli svoj život okružena klasičnom glazbom koja joj je i dan danas najdraža.

- Uživam svirajući Čajkovskog, posebice njegov "Koncert za violinu i orkestar". Čula sam za vaše Glazbene večeri u Sv. Donatu, i kad sam vidjela tu predivnu crkvu, odmah sam poželjela da me jednog dana baš tu sluša vaša publika. Zadar je jednostavno prekrasan grad, to savršeno čisto more, ukusna hrana, simpatični ljudi... Ma znam da ću se vratiti, i to zajedno sa svojom obitelji – obećala nam je Minato, koja inače dolazi iz Gunme, prefekture smještene u samom središtu najvećeg japanskog otoka Honshua. Ipak, ne vraća se nakon Hrvatske kući. Naime, kao jedina Japanka, odlazi u Ameriku, u Pensilvaniju, na tamošnje poznato glazbeno sveučilište, gdje će sa drugim kolegama iz cijelog svijeta studirati glazbu i međunarodne odnose.

- Iskreno, strah me, možda baš zato što sam sama iz moje zemlje. Ali opet, toliko sam ponosna i sretna da vjerujem kako će taj strah s prvim semestrom nestati – iskreno nam je priznala Minato, dok je čvrsto u ruci držala svoju kartu za svijet. Svoju violinu.

28. travanj 2024 02:10